Ajo Zbuloi nga Çfarë është i Përbërë Universi

Sesilia Helena Pejn ka lindur më 10 maj, 1900 në Uendover të Anglisë.

Babai i saj vdiq kur ajo ishte katër vjeçe, duke e detyruar nënën që të rriste vetë familjen e saj.

Ajo nuk mund të përballonte për të financuar arsimin e saj kolegj, kështu që Sesilia fitoi një bursë në Universitetin e Kembrixhit.

Sesilia përfundoi studimet e saj, por Kembrixh nuk i jepte një diplomë, sepse ajo ishte një grua.

Ajo e kuptoi se ajo nuk kishte shumë mundësi karriere në Britaninë e Madhe, kështu që ajo kërkoi një mënyrë për tu zhvendosur në SHBA.

U bë personi i parë që mori një doktoraturë në astronomi nga Kolegji Radcliffe (tani pjesë e Harvardit).

Otto Struve tha se teza e saj ishte “Pa dyshim, teza më e shkëlqyer e shkruar ndonjëherë në Astronomi”.

Përfundimi i tezës së saj ishte aq radikal saqë ajo u ftua për ta paraqitur atë.

Sesilia zbuloi se yjet janë të përbërë kryesisht nga hidrogjeni dhe heliumi dhe përcaktoi se yjet mund të klasifikohen sipas temperaturave të tyre.

Jo vetëm që Sesilia zbuloi se nga çfarë ishte i bërë Universi, por ajo gjithashtu zbuloi se nga se përbëhej Dielli.

Në kohën kur shumica e shkencëtarëve besonin se dielli ishte i përbërë nga elementë të rëndë, kjo grua e pabesueshme iu tregoi se gaboheshin.

Sesilia Pejn është arsyeja thelbësore për gjithçka dimë për yjet e ndryshueshëm sot.

Çdo studim tjetër bazohet në punën e saj. Sesilia Pejn ishte gruaja e parë që u bë profesoreshë në Harvard.

Më vonë, ajo u bë kryetare e Departamentit të Astronomisë. Ajo shpesh kreditohet që theu akullin për gratë në Departamentin e Shkencës dhe Astronomisë së Harvardit.

Sesilia Pejn frymëzoi brezat e tërë të grave për t’u marrë me shkencën. Ajo mbeti shkencërisht aktive gjatë gjithë jetës së saj, duke shpenzuar të gjithë karrierën e saj akademike në Harvard.

Rruga që ajo nxiste në komunitetin shkencor të dominuar kryesisht nga meshkujt ishte një frymëzim për shumë njerëz.

Që nga vdekja e saj 1979, gruaja që zbuloi se nga çfarë është i përbërë universi nuk ka marrë aq shumë monumente përkujtimore.

Librat historisë së shkencës shpesh herë nuk përmendin zbulimin e saj më të madh. Çdo nxënës i shkollës së mesme e di që Isak Njutoni zbuloi gravitetin, evolucionin Çarls Darvin dhe se Albert Ajnshtajni zbuloi relativitetin e kohës.

Por kur bëhet fjalë për përbërjen e universit tonë, tekstet thjesht thonë se elementi më i bollshëm në univers është hidrogjeni dhe askush nuk pyet kurrë se nga e dimë ne këtë gjë.

Sesilia Pejn është fantastike.

Ndikimi i saj astrologji, është bërë legjendë dhe të gjithë duhet ta njohin atë.