Çfarë Duhet të Bëni Kur Mbeteni Keq Për Parà… Kjo është Zgjidhja që Japin Ekspertët!

money

Artikulli origjinal është publikuar fillimisht në The New York Times, përshtashtur në shqip nga Shkolla e Suksesit.

Vetëm pak vite më parë fillova të mësoj se si punon paraja. Ashtu si shumë amerikanë, hyra shumë vonë në lojë, në pjesën më të madhe sepse nuk ekziston asnjë sistem formal për të na mësuar se si të menaxhojmë paratë tona.

Ka shumë forca të padukshme që punojnë kundër nesh, dhe rezultati përfundimtar është se të qenit i mirë apo i keq në të holla shihet ndonjëherë në terma moralistikë ose si masë e karakterit të dikujt.

Dhe kjo është e pakuptimtë! Menaxhimi i financave personale është një aftësi konkrete, që mund të mësohet, ashtu si ngasja e një makine ose hedhja e një bejsbolli. Ne vetëm duhet të shkojmë përtej barrikadave strukturore dhe kulturore që na pengojnë të flasim për to.

Për të nisur gjërat, unë kam ftuar Kristin Wong, autor i “Merrni para: Jetoni jetën që dëshironi, jo vetëm jetën që mund të përballoni” dhe S.L. kontribues, të diskutojnë me mua për të marrë këto hapa të parë drejt kulturës financiare.

Tim Herrera: Pra, pse, kaq shumë prej nesh nuk marrin vesh nga të hollat?

Kristin Wong: Ka shumë arsye! Është një temë frikësuese sepse nuk kemi ide se ku duhet të fillojmë, dhe është e vështirë të flitet për paratë sepse është një temë e tillë tabu. Ne jemi të dekurajuar kur e bisedojmë në një moshë të re, dhe ne mësohemi se është e pahijshme të pyesësh se sa dikush bën ose sa kanë kursyer. Është e vështirë të mësosh diçka kur askush nuk flet hapur. Plus kësaj, kjo e bën të lehtë për ne që thjesht të injorojmë paratë krejtësisht.

TH: Cila është gjëja e parë që do t’i tregonit dikujt që e di se nuk është mirë me para dhe dëshiron të përmirësohet?

KW: Pyesni veten pse doni të përmirësoni në radhë të parë. Shumica prej nesh i afrohemi kësaj mënyre: Ne po bëhemi më të vjetër dhe është koha që të jemi një i rritur përgjegjës, që do të thotë të marrim në rregull renditjen tonë financiare.

Unë mendoj se është më efektive të pyesni veten konkretisht pse doni të jeni më mirë me paratë. A doni të udhëtoni më shumë? Do apartamentin tënd?

Është e rëndësishme të krijoni marrëdhënien tuaj me paratë në këtë mënyrë, sepse përndryshe kjo është vetëm një punë e përditshme.

Hapi i parë është një mendje e caktuar – gjej pse-në.

Nga atje, hapi i parë praktik është të gjurmoni shpenzimet tuaja. Dhe nuk dua të them vetëm buxhetin, por në të vërtetë shkruaj çdo gjë që shpenzon para, për shembull, një muaj. Shumica prej nesh mendojnë se e dimë se si duken shpenzimet tona, por mund të befasoheni për të gjitha gjërat që ju jeni tunduar për të blerë kur e detyroni veten të bëni blerjet tuaja.

TH: Cili është një sistem i mirë për të menaxhuar shpenzimet? Çfarë përdor?

KW: Unë përdor stilolapsin dhe letrën, metodën e vjetër. Mbaj një fletore të vogël xhepi dhe shkruaj blerjet e mia. Dhe unë shkoj një hap më tej dhe shkruaj gjëra që unë jam tunduar për të blerë, ndonjë shënim rreth asaj se si ndihem kur dua të shpenzoj para me impulsivitet dhe çdo zakon që vërej. Duket shumë prekëse, por të mësuarit për të qenë mirë me paratë ka shumë të bëjë me të mësuarit për të menaxhuar zakonet tuaja.

TH: A ka ndonjë aplikacion ose shërbim që ju pëlqen në veçanti? KW: Për buxhetimin dhe menaxhimin e parave në përgjithësi, unë jam një fans i madh i Mint. Ështē ndoshta opsioni më i popullarizuar, sepse ata kanë shumë opsione argëtuese, aq shumë sa që e bëjnë shumë të lehtë të mbajnë gjurmët e shpenzimeve tuaja.

Unë kurrë nuk i kam përdorur ato vetë, por për menaxhimin unë kam dëgjuar edhe që njerëzit rekomandojnë Expense OK dhe ExpenseKeep. Wirecutter, një  kompani e New York Times që shqyrton dhe rekomandon produktet, zgjidhni Joy Need a Budget si aplikacionin më tē mirë për buxhetit dhe unë kam dëgjuar edhe gjëra të mrekullueshme nga përdoruesit e YNAB.

TH: O.K., së pari duhet të kuptojmë pse po përpiqemi të përmirësojmë lojën tonë të financave dhe tani kemi disa mjete për ndjekjen e fondeve tona. Ju flisni shumë për ndërtimin e zakoneve më të mira të parave, por si ta bëjmë këtë?

KW: Kjo ndihmon për të kuptuar paragjykimet tona njohëse rreth parave dhe mënyrave të çuditshme se mendja jonë mund të punojë kundër nesh kur është fjala për para. Koncepti i ankorimit është një shembull i mirë. Është një paragjykim ku ne mbështetemi shumë në një pjesë informacioni për të marrë vendime.

Pra, për shembull, le të themi se je në një restorant dhe e sheh menynë e tyre të paraqitur është një hamburger me 20$. Ju mendoni, “Uou, kush do të paguajë $20 për një hamburger me djathë?”

Pastaj ju shihni një hamburger me djathë për 15 dollarë dhe mendoni se kjo është një marrëveshje e mirë, kështu që ju e porosisni. Por kjo nuk është në të vërtetë një marrëveshje e mirë, ajo vetëm duket në këtë mënyrë duke e krahasur me $20.

Ne shpesh mendojmë se kemi më shumë kontroll mbi vendimet e shpenzimeve sesa kemi në të vërtetë. Kuponi është një shembull tjetër. Disa kërkime tregojnë se njerëzit shpenzojnë më shumë për sendet kur kanë një kupon.

Ne marrim zemër nga kursimi i parave me kupon, dhe kjo na bën të ndihemi mirë, gjë që na bën të duam të blejmë më shumë.

Shpenzimet shpesh janë një përvojë vërtet emocionale dhe mënyra më e rëndësishme për të ndërtuar zakone më të mira rreth parave është të kuptoni emocionet që vijnë me të.

TH: Në ç’mënyrë tjetër mund të ndërtojmë zakone më të mira?

KW: Mundohuni të kuptoni se cili është “skripti” juaj i parave, që në thelb është personaliteti i parave tuaja. Ne të gjithë ndjekim katër skena të ndryshme, ose modele që lidhen me paratë, sipas Dr. Bradley T. Klontz, një psikolog financiar dhe Planifikues Financiar i Çertifikuar.

– Ekziston paragjykimi i parave, që është kur je shumë i kujdesshëm me paratë, dhe skenari që duhet të përpiqemi. Pas kësaj:

– Shmangia e parave: Kur bindni veten se paratë nuk janë të rëndësishme dhe nuk ju intereson.

– Statusi i parasë: Kur barazoni vetëvlerësimin me vlerë neto.

– Adhurimi i parave: Kur mendoni se keni se më shumë para do të zgjidhin të gjitha problemet tuaja.

Zakonet e të gjithëve me para do të jenë të ndryshme. Nëse doni të përmirësoni tuajin, është e rëndësishme të kuptoni marrëdhënien tuaj me paratë dhe se si ju afroheni në mënyrë që të mund të identifikoni shprehitë e këqija.

Nëse nuk merret me anën emocionale të menaxhimit të parasë, gjërat praktike mund të mos funksionojnë.

TH: Pyetja e fundit: Ti je bërë një ekspert i tillë në para, por a ishit gjithmonë kështu? Cila ishte rruga juaj?

KW: Absolutisht jo! Isha shumë i tmerrshme me paratë, dhe të jem shumë i sinqertë, ndonjëherë jam ende. Unë mbivendosem, dhe ndoshta mund të qëndroj për të kursyer më shumë për daljen në pension.

Por unë ndihem shumë më mirë për paratë këto ditë, sepse kam mësuar të liroj turpin që kam lidhur me të. Ne ndonjëherë ndihemi aq të turpëruar për zakonet tona të parave, sepse ka shumë gjykim rreth parave! Nëse po banoni në një gabim të kaluar që keni bërë me para, ose ju ndjeheni sikur kurrë nuk do të jeni mirë në të, ju tentoni t’i shmangni krejtësisht.

Është e rëndësishme të liroheni nga gabimet e kaluara dhe të përpiqeni të zhdukni gishtin duke drejtuar nga paratë. Nëse mund të gjesh një burim financiar – një libër, një podkast, një blog – që të bën të ndihesh pozitiv për marrëdhënien tënde me paratë, rrini në atë burim dhe vazhdoni të mësoni pak për të hollat në të njëjtën kohë.

Edhe “ekspertët” kalojnë rrëqasin herë pas here, sepse të jesh keq me paratë është të jesh njerëzor. Pra, mos ji shumë i vështirë me veten.

TH: Faleminderit shumë Kristin! Ndonjë fjalë të fundit?

KW: Mos mendoni se duhet të mësoni gjithçka rreth financës personale brenda ditës. Të jesh i mirë me paratë është një zakon i vazhdueshëm, kështu që investoni kohën dhe energjinë në të mësuar rreth saj pak në të njëjtën kohë.