Gratë duhet të dalin me shoqet e tyre të paktën 2 herë në javë, për të mirën e tyre…

Të paturit miq të mirë është një komponent thelbësor i një jete të plotë dhe të kënaqshme, dhe kjo vlen për të gjitha qeniet njerëzore.

Konfirmimi i kësaj vjen edhe nga disa studime shkencore, sidomos psikologjike, që hetojnë rolin dhe vlerën e miqësive, jo vetëm në aspektin shoqëror, por edhe në rrafshin e mirëqënies psikofizike.

Nuk janë të rralla rastet në të cilat miqtë marrin një rëndësi më të madhe se familja, dhe ata shpesh përbëjnë një alternativë kur ajo mungon ose nuk ofron mbështetje emocionale afektive adekuate.

Në mënyrë të veçantë për gratë, frekuentimi i shoqeve apo miqësive jashtë çiftit, është thelbësore për shëndetin, aq sa ekspertëve u është dashur “ta rekomandojnë me recetë” një numër minimal të herëve në javë për t’ia kushtuar harmonisë mes shoqeve.

Sipas studiuesve në Universitetin e Oksfordit në mënyrë gratë të thonë se janë të lumtura dhe të kënaqura, kanë nevojë për të dalë jashtë me mikeshat e tyre të paktën gjatë fundjavës, ose “t’i shpërndajnë” këto dy takime përgjatë shtatë ditëve të javës.

Të kalosh ca kohë duke bërë gjëra të thjeshta të tilla si ngrënia ose pija, duke folur, duke qeshur dhe duke i treguar gjëra njëra tjetres, kjo do të thotë se po shtojnë më shumë cilësi në jetën e tyre.

@shutterstock

Kjo është e rëndësishme për të thyer rutinën, për t’i rikarikuar bateritë, kështu që ju mund të rritni ritmin zakonisht punojnë, shtëpi, familje, pa e pësuar atë si një “zinixhir” i pafundëm.

Janë raportuar përfitime edhe për sistemin imunitar, në mënyrë që në rast sëmundjeje koha e shërimit është shumë më e shpejtë.

Të kalosh disa orë me shoqet duke bërë pazar dhe “thashetheme të mira” ndihmon për të ulur nivelet e ankthit duke lejuar menaxhim më të mirë të stresit të përditshëm.

Ajo që ka rëndësi është se grupi i shoqeve duhet të jetë i përbërë nga maksimumi 4 persona.

@shutterstock

Në grupe më të mëdha është më e lehtë të shpërndash vëmendjen dhe të mos jesh në gjendje të gëzosh më mirë shoqërinë e njëri-tjetrit.

Që edhe “shkenca” vërteton rëndësinë e miqësisë është sigurisht përforcuese.

Megjithatë edhe vetë e dinim se sa e rëndësishme është që njerëzit e duhur që të rrethojnë përbëjnë një pasuri të paçmuar për ekzistencën tonë.

Vetë urtësia popullore thotë, “një mik vlen më shumë se një çiflig”.