Ndjehemi më të Lumtura Kur Dikush Tjetër Na i Bën Punët e Shtëpisë, e Vërtetoi Studimi…

Imagjinoni sikur një i huaj ju jep $40, duke ju  kërkuar që të blini diçka që do t’ju bëjë më të lumtur. Ne besojmë se nga të gjitha opsionet që mund të vërtiten në mendjen tuaj, e përjashtojmë idenë që të me atë shumë të hollash të mendoni që të paguani dikë tjetër për  të kryer punët e shtëpisë në vendin tuaj.

Vëmë bast se në mendjen tuaj nuk do të shfaqej ky mendim.

Por shkencëtarët thonë se ky është një investim mjaft premtues dhe se thënia e vjetër: “paraja nuk blen gjithçka” nuk është tërësisht e vërtetë.

Ne kemi pyetur veten se si është e mundur të blini lumturinë dhe ju sugjerojmë të zhyteni bashkë me ne në këtë pyetje.

© Raising Arizona / Circle Films

Një ndjenjë se nuk do të na mbetet kohë mjaftueshme gjatë ditës është një problem qendror i botës moderne. Dhe shumë njerëz jetojnë nën presionin e kohës që ul ndjeshëm cilësinë e jetës së tyre dhe kontribuon në ankth, zakone të këqia dhe në zhvillimin e pagjumësisë.

Shkencëtarët pohojnë se shpenzimi i parave për gjërat që janë në gjendje t’ju japin kohë shtesë mund të përmirësojë kënaqësinë tuaj të jetës dhe lumturinë e përgjithshme. Nëse nuk e dini ende se cila zgjidhje është më e mirë – të shpenzoni kohë për të kursyer para ose për të shpenzoni para për të kursyer kohë, ne besojmë se ky studim do t’ju ndihmojë të merrni vendimin dhe të hapni portofolin tuaj për hir të lumturisë.

Për të filluar studimin e tyre, shkencëtarët pyetën pjesëmarrësit nëse dhe sa shpesh paguanin të deleguar për punët e shtëpisë së tyre, si p.sh. gatim, pastrim ose për porosi.

Dhe pastaj këto përgjigje u krahasuan me lumturinë e tyre të përgjithshme dhe ndjenjat e stresit. Në të gjitha anketimet, njerëzit ishin më të kënaqur me jetën e tyre kur ata shpenzonin rregullisht para për të shmangur detyrat e përditshme të pakëndshme dhe kalonin kohën e tyre të lirë në aktivitete të tjera. Këto rezultate nuk vareshin nga statusi martesor, numri i fëmijëve, të ardhurat ose orari i punës.

© DDNY/Broadimage /EAST NEWS © Depositphotos.com

Pastaj hulumtuesit zhvilluan një eksperiment në terren për të konfirmuar rezultatet. Ata zgjodhën rastësisht 60 të rritur dhe u dhanë atyre $40 për të shpenzuar në një blerje që do të kursente kohën e tyre në një fundjavë dhe një tjetër $40 për të shpenzuar për një blerje materiale në një fundjavë tjetër.

Kjo mund të vijë si e papritur, por njerëzit ndjeheshin më të lumtur kur i shpenzinin këto para për të paguar për detyrat që ata nuk dëshironin të bënin. Kjo përvojë ishte e lidhur me një efekt pozitiv në rritje dhe më pak stres.

© Home Again / Black Bicycle Entertainment

Por njerëzit nuk priren të bëjnë zgjedhjen e duhur në jetën reale. Një studim i 98 të rriturve tregoi se vetëm 2% e tyre do të përdornin para për të kursyer kohën e tyre.

Ka disa arsye për këtë sjellje. Para së gjithash, njerëzit besojnë se nuk kanë para të mjaftueshme për të shpenzuar në një mënyrë kaq të pakuptueshme. Por ne mund të shohim se edhe nëse nuk keni shumë para, duke i përdorur ato për të hequr qafe një detyrë të bezdisshme është një zgjedhje shumë e zgjuar.

Në raste të tjera, njerëzit madje mund të ndihen fajtorë për dhënien e këtyre detyrave ose nuk duan të duken sikur nuk janë në gjendje të mbajnë shtëpitë dhe oborret e tyre. Dhe ndonjëherë ata thjesht nuk e kuptojnë atë që po humbasin. Është më e lehtë të dini se sa para do të shpenzoni për një produkt të caktuar, por nuk ka asnjë mënyrë për të vlerësuar lumturinë që mund të fitoni nëse ndryshoni diçka.

© Friends / Warner Bros.

Ne jemi të lumtur të themi se tani ju e dini të paktën një sekret që mund t’ju bëjë më të lumtur. Dhe në qoftë se doni ta bëni ndjenjën e fajit më pak intensive, përpiquni të mendoni për gëzimin dhe kohën cilësore që mund t’ju japë.

Natyrisht, ndonjëherë nuk jemi në gjendje të shkurtojmë sasinë e orëve tona të punës, por është krejtësisht brenda fuqisë sonë të mos e humbim kohën duke bërë gjëra të padëshiruara.

A mendoni se është mirë të blini pak kohë të lirë për veten apo ka ndonjë gjë që ju ndalon ta bëni këtë?