Pse Gratë që Jetojnë pa Burrin i Rrisin Fëmijët më Lehtë…

Ne të gjithë jemi rritur duke dëgjuar dhe lexuar përrallat që kanë funde të lumtura, të tilla si një martesë. Por për ndonjë arsye, ata shpesh nuk flasin për atë që ndodh pas martesës, prandaj mbetemi duke menduar se njerëzit janë jashtëzakonisht të lumtur.

Megjithatë, jo të gjithë arrijnë të bëhen me të vërtetë të lumtur në një martesë, kështu që disa njerëz zgjedhin të jenë vetëm.

Ne mendojmë se ka shumë gra me një histori të ngjashme si ajo e këtij artikulli. Pra, shumicës së lexueseve tona mundet t’u shumë të njohura këto mendime që kjo grua do t’ju tregojë.

Emri im është Elena, unë jam 34 vjeç, kam një vajzë të vogël dhe jam divorcuar. Jo sepse burri im më la, por sepse zgjodha të divorcohesha.

Nëna ime gjithnjë më thoshte: “Çdo vajzë duhet të martohet së paku një herë”. Unë e besoja këtë sepse nëna ime është e martuar dhe ajo më ka mua.

Njerëzit që më rrethonin besonin se një grua e martuar ishte e barabartë me një grua të suksesshme: sepse ajo ka gjënë më të rëndësishme për të cilën një grua ka nevojë: një burrë.

Gratë që nuk ishin të martuara thirreshin me këtë nofkë të shëmtuar “nënë e vetme”. Duke nënkuptuar se ajo as që mund të qëndronte e martuar dhe se ajo kishte një fëmijë jashtë martesës. Në njëfarë mënyre, ishte poshtëruese.

Qëndrimi ndaj grave që ishin të martuara dhe për disa arsye u braktisën dhe kishin një fëmijë ishte pak më i mirë. Njerëzit ndjeheshin keq për këto gra, sepse askush nuk divorcohet kur është i/e lumtur.

Kur isha adoleshente, e ndjeva se diçka nuk shkonte: nuk ndieja ndonjë dashuri të pafundme ose lumturi mes prindërve të mi. Është e vështirë të mashtrosh një fëmijë. Unë mund të shihja se ata jetonin së bashku prej zakonit. Ashtu si të afërmit, si njerëz shumë të afërt, por jo si njerëz që duan me pasion njëri-tjetrin.

© Perfetti Sconosciuti / Medusa

U martova kur isha pothuajse 30 vjeç. Burri im ishte një njeri i mirë. Megjithatë, nuk e kam marrë kënaqësinë që prita nga martesa, edhe pse e kisha përfunduar “detyrën më të rëndësishme në jetën e secilës grua”. Vetëm e kisha atë ndjesinë sikur kisha bërë një kthesë të gabuar.

Ishte aq torturuese. Dhe për disa muaj pas martesës, isha në depresion. Unë nuk e kuptoja në atë kohë, por tani e di që padyshim kjo ishte: asgjë nuk më bënte të lumtur, humori im gjithmonë ishte thjesht i keq dhe nuk më interesonte se si dukesha. Doja vetëm të qaja tërë kohën ose të shtrihesha në shtrat dhe të shikoja murin. Është e çuditshme, apo jo? Dhe unë bëra atë që duhej të bëja, apo jo?

© The Story Of Us / Universal Pictures

Lajm: u divorcuam 4 vjet më vonë. Jo për shkak të depresionit prej të cilit arrita të çlirohesha me kalimin e kohës. Shkurorëzimi ndodhi pasi kisha një fëmijë dhe kuptova se burri im nuk ishte i gatshëm të merrte përgjegjësinë e plotë për fëmijën.

Ne ndamë gjërat që duhej të bënim: i mora unë të gjitha vendimet për fëmijën, sepse “je nëna dhe e di më së miri.” Dhe puna e babait ishte vetëm të fitonte para. Unë nuk mendoj se ishte ndarja më e mirë e detyrave.

U lodha, por burri im ishte kundër idesë për të marrë një kujdestare për fëmijën. “Ne nuk jemi të pasur, ne mund ta bëjmë vetë.” Unë vetë. Ndihma për të cilën unë mund të shpresoja ishte thjesht të isha në gjendje të bëja dush dhe të bëja diçka nëpër shtëpi pa pasur nevojë të mbaj foshnjën për disa orë pasi burri im vinte në shtëpi nga puna.

Sepse një fëmijë duhet të rritet i rrethuar nga një frymë dashurie, nuk kisha shanse që të mund të kthehesha në punë.

Dhe një rast, kur burri im shkoi në një udhëtim biznesi dhe vajza ime një vjeçare dhe unë po qëndronim vetëm në shtëpi, papritmas kuptova se ai nuk më mungonte. Kishte më pak gjëra që kisha për të bërë rreth shtëpisë dhe nuk isha më e lodhur, edhe pse isha vetëm. Por gjëja më e çuditshme ishte se ndihesha më e lirë pa të.

© Tully / Focus Features

Jo, nuk e bëra atë të largohej menjëherë. Por u bëra vetes një pyetje: “A jeton me këtë person sepse e do atë apo për arsye të tjera?”

Ai shpenzon shumë pak kohë me fëmijën. Të gjitha punët e shtëpisë janë për mua. Pse kam nevojë për një burrë? Për të rregulluar një makinë? Kam gjetur një mekanik të mirë, burri im nuk ka kohë ta bëjë këtë, ai është gjithmonë në punë.

Për të bërë pastrimin? Ai kurrë nuk e bënte atë më parë. Të gatuajë darkë? Ai nuk mundet. Për të ndeturr makinën larëse? Ai më thërret për të më pyetur se cilin buton duhet të shtypë. Për të ndryshuar një bateri në një lodër? Bleva një kaçavidë për këtë vetë!

Oh, e drejtë, ka seks! E dini, pas vetëm 2-3 vjet të jetës familjare, është e vështirë të keni të njëjtën dëshirë seksuale për njëri-tjetrin. Dhe kur rutina po ju ha dhe askush nuk ju sjell më lule, ju nuk doni të bleni më të brendshme femrash sexy. Nuk e kishim vënë re, por ne ishim bërë komplet si të huaj të plotë me interesa krejtësisht të ndryshme.

© The Story Of Us / Universal Pictures

Edhe pse lëvizja feministe po bëhet gjithnjë e më e fortë, nuk mund të mos pajtohemi me faktin se bota ende i përket burrave. Është më e lehtë për burrat që të gjejnë një punë, ata promovohen më shpejt, dhe paguhen më shumë. Në njëfarë mënyre, i kuptoj punëdhënësit: gratë shpesh nuk janë punëtorë shumë të besueshëm. Ne mund të kërkojnë një pushim për shkak të shëndetit në çdo moment dhe ne jemi më të ndjeshme.

Dhe kjo është arsyeja pse gratë martohen: nëse do ta linim pas aspektin emocional, martesa vetëm sa na jep më shumë shanse që të mos vdesim nëse lemë punën. Ne mund të jemi me fëmijën tonë dhe mos të shqetësohemi për çdo qindarkë të vetme. Natyrisht, kjo është vetëm nëse ke një burrë të mirë që nuk mendon se po e përdor atë. Për shkak se edhe këto situata ndodhin gjithashtu.

Sapo iu përgjigja pyetjes se pse nuk e dua më burrin tim, u divorcova.

© A Star Is Born / Warner Brothers

Dhe ja ku jam, vetëm. Me një fëmijë. Asgjë nuk ndryshoi në jetën time të përditshme: gjithçka ishte mbi mua, dhe ende është. Është pak më e lehtë nga ana morale – nuk kam nevojë të kërkoj një mendim të dytë. Dhe fëmija tani shpenzon më shumë kohë me të atin.

Para? Mund të fitoj. Natyrisht, blej më pak se më parë. E vetmja vështirësi këtu është se kur jetoni me një burrë, ju automatikisht mbështeteni tek ai. Merrni ndihmë prej tij: financiare, morale dhe fizike. Ndonjëherë kjo edhe nuk ndodh.

Tani, vetëm mbështetem tek vetja ime. Kjo nuk e bën jetën më të lehtë, por unë e prisja këtë.

Pastaj vjen qëndrimi i shoqërisë. Po, “unë jam një nënë e vetme,” por unë nuk jam ai lloji i mjerë e cila nuk mund të qëndrojë e martuar dhe të mbajë burrin e saj. Unë jam një kërkuese që nuk pajtohet me ligjet e vendosura.

Pjesën më të madhe të kohës, njerëzve që nuk më njohin mirë, u vjen keq për mua. Mos t’ju vijë keq për mua, ishte zgjedhja ime. Jo, unë nuk kam nevojë për ndihmë nga fëmijët tuaj të rritur, unë mund ta përballoj vetë për t’i blerë fëmijës tim të gjitha sendet e nevojshme.

Forma patriarkale e jetës është e vjetëruar. Sot, një grua e vetme nuk mund të vritet nga një mamuth ose të hahet nga ndonjë tigër. Ndonjëherë, ata përpiqen, por unë mund ta mbroj veten. Dhe tani ndihem më shumë si një grua sesa kur isha e martuar.

Unë nuk i urrej meshkujt, aspak! Unë në të vërtetë i pëlqej ato. Dhe unë jam gati të mbështes një marrëdhënie të shëndetshme. Por forma më e mirë e marrëdhënieve për mua është një martesë mysafirësh.

Për fat të keq, shoqëria nuk e sheh këtë pikëpamje shumë atraktive dhe burrat gjithashtu programohen ashtu si gratë. Kështu që, herët a vonë, ata bëjnë pyetjen: “A duhet të jetojmë së bashku?” Jo, nuk duhet.

Ndoshta, disa njerëz mendojnë se kjo është egoiste. Por aftësia për të mos tradhtuar interesat tuaja është gjëja më e mirë që një nënë mund t’i mësojë fëmijës së saj.

Çfarë mendoni për vendimin e kësaj gruaje? Me cilat pjesë jeni dakord dhe me cilat jo?