Viti 12 Javësh, Metoda e Re që po u Ndryshon Jetën për Mirë Njerëzve

Siç pati thënë njëherë Thomas Edison: “Nëse do t’i bënim të gjitha gjërat që jemi të aftë për t’i bërë, padyshim do ta befasonim veten.”

Kjo mund të jetë e vërtetë, por atëherë pse kaq shumë prej nesh rrëzohemi, e jo vetëm që nuk befasojmë veten, por nuk befasojmë askënd tjetër?

Pse ndodh pra që shumica dërrmuese e qenieve njerëzore nuk jetojnë deri në potencialin e tyre të plotë? Dhe si do të dukej jeta jote nëse do të performoje versionin tënd më të mirë, çdo ditë tënden?

Epo, mënyra e vetme për të zbuluar është të provosh – dhe kjo është ajo që kemi përgatitur që për të të ndihmuar t’ia dalësh mbanë.

Ne do të shpjegojmë se si braktisja e një planifikimi vjetor dhe miratimi i një cikli 12-javor mund të transformojë produktivitetin dhe suksesin tuaj. Duke planifikuar dhe menduar në segmente 12-javore, do të filloni të performoni më mirë dhe të arrini më shumë – të gjitha në më pak kohë. Gjatë këtij artikulli, do të mësosh se si të krijosh një vizion dhe të bësh një plan, si dhe si ta mbash pa devijuar nga rruga e duhur me anë të sistemeve dhe të matni përparimin tuaj.

Në këtë artikull, do të mësosh:

• pse planifikimi vjetor rrit vetëkënaqësinë dhe dështon;
• çfarë mund të na mësojë Mike Tyson në përmbushjen e qëllimeve tona; dhe
• pse planifikimi është aq rëndësishëm.

Ne pengohemi dhe mbetemi prapa nga arritja e potencialin tonë, jo nga mungesa e ideve, por nga mungesa e ekzekutimit të qëndrueshëm të tyre.

E kemi dëgjuar shpesh atë aforizmin “dija është fuqi/pushtet”. Por ky koncept i diturisë është pak mashtrues – për shkak se, në vetvete, dituria nuk jep asnjë fuqi të veçantë te zotëruesit e saj. Përkundrazi, fuqia vjen nga ajo që bën njeriu me dituritë që zotëron.

Me pak fjalë, idetë janë të fuqishme vetëm nëse veprojmë në përputhje me to.

Le të hedhim një vështrim mbi disa shembuj. Afërsisht 65 përqind e amerikanëve janë ose mbipesha ose obezë. Por kjo nuk është për mungesë njohurish. Ka rreth 46.000 libra dietash në dispozicion, dhe industria e dietave dhe palestrave është industria me vlerë 60 miliardë $ në vit. Gjithkush e di se thellë-thellë ata kanë nevojë thjesht për të ngrënë më pak, ushqime me cilësi, dhe të lëvizin pak më shumë. Ata thjesht nuk veprojnë me atë njohuri.

E njëjta gjë është e vërtetë edhe në biznes. Sigurisht, ju duhet një ide e shkëlqyeshme për të pasur sukses. Por ekzekutimi është ajo që bën ndryshimin: idetë shpërblehen vetëm nëse zbatohen me shpejtësi në treg. Apple është një sukses për shkak se ata morën një sërë idesh të mëdha dhe i zbatuan ato me aftësi të pabesueshme. Arritja e potencialit tuaj të vërtetë nuk është që të ëndërroni gjëra të mëdha; ka të bëjë me aftësinë zbatuese.

Provat tregojnë se aplikimi i vazhdueshëm i praktikave më të mira do të përmirësojë rezultatet në mënyrë të konsiderueshme.

Merrni shembullin e Ann Laufman, një këshilltare financiare nga Houston. Laufman kishte atë ndjesinë që ajo mund të bënte më shumë, por ishte paksa e humbur si të çante përpara.

Laufman filloi të përdorë qasjen e Vitit 12 Javor e cila përqendrohet në ekzekutimin e detyrave në mënyrë më efektive. Në vend që të ndryshonte modelin e biznesit – duke u përqëndruar te klientët më të pasur, për shembull, ose të zgjeronte tregun e saj të mundshëm – ajo thjesht zbatoi qasjen e saj ekzistuese në mënyrë më efektive. Ajo shpejt zbuloi se duke u përqëndruar në ekzekutim bënte mrekulli.

Përfundimisht, Laufman e rriti produktivitetin e saj për 400 përqind, dhe u bë gruaja e parë në historinë e firmës së saj që iu akordua çmimi “bashkëpunëtore e vitit”. ”

Qasja “12 Javët e Vitit” mund të ju ndihmojë të ekzekutoni më mirë, gjithashtu – domethënë të përqendroheni në ato që janë të rëndësishme, të menaxhoni kohën tuaj më mirë, të matni rezultatet tuaja dhe të arrini më shumë, më shpejt.

Të menduarit me plane vjetore është një mënyrë për të garantuar për t’i bërë qejfin vetes me rezultate të dobëta

Shumica prej nesh mendojnë në korniza 1 vjeçare. Ne vendosim objektivat e Vitit të Ri; ne festojmë përvjetorët; bizneset kanë raporte vjetore, qeveritë buxhete vjetore dhe objektiva vjetorë. Ne priremi të gjykojmë arritjet tona mbi baza vjetore.

Po sikur të menduarit në korniza vjetore të ishte një kurth?

Proceset e planifikimit vjetor nuk janë vetëm kundërproduktive dhe të vështira për t’u planifikuar; ata gjithashtu krijojnë vetëkënaqësi.

Gjatë javës së parë të Janarit, Dhjetori duket dhe ndihet shumë larg. Në muajt e parë të vitit, është e lehtë të mendosh, “Epo mirë, unë nuk jam në rrugën e duhur për të arritur objektivat e mia. Por ka shumë kohë përpara për ta ndryshuar këtë.” Por nëse nuk ndjeni ndonjë urgjencë, nuk ka gjasa të veproni me urgjencë.

Eshtë e zakonshme në biznes të kesh një trysni të fundvitit për të përmbushur objektivat – kështu që nuk është çudi që, në shumë firma të shërbimeve financiare, Dhjetori është muaji më i mirë i vitit, me çerekun e katërt të vitit fiskal që llogarit midis 30 dhe 40 përqind e shitjeve. Bizneset, viti i taksave të të cilave përfundon në qershor, përjetojnë të njëjtin efekt atë muaj: afrimi i afatit përqendrohet në mendjet e tyre dhe rrit performancën.

Performuesit kryesorë pranojnë që periudhat më të shkurtra të planifikimit sjellin urgjencë dhe përqendrim më të madh.

Atletët me performancë të lartë ishin disa nga të parët që përqafuan periodizimin, një teknikë që izolon një aftësi që ka nevojë për zhvillim, dhe e përsosin atë në një periudhë të shkurtër kohe para se të kalojnë në aftësinë tjetër. Por e njëjta qasje funksionon në biznes, ose për ndonjë synim në jetë.

Konsideroni ndikimin e një cikli planifikimi 12-javor. Kujtojeni atë performancën e produktivitetit të fundvitit? Një periudhë 12-javore është mjaftueshëm e gjatë për t’ju mundësuar të arrini diçka domethënëse, ndërsa mjaft e shkurtër që të jeni të vetëkënaqur për afatin tuaj. Me një vit 12-mujor, ju mund të përballoni disa javë dembelizëm. Por me një vit 12-javor? Ju duhet ta numëroni mirë çdo ditë.

Krijimi i një vizioni është hapi i parë drejt përmirësimit të produktivitetit.

Mendoni për arritjet më të mëdha të njerëzimit: shtypshkronja, interneti, mjekësia moderne, udhëtimi në hapësirë, telefonat inteligjentë. Secila prej këtyre krijimeve filloi si një vizion – një ëndërr e paqartë dhe fantastike për të cilën njerëzit dhe organizatat menduan dhe pastaj punuan shumë për të bërë realitet.

Vizioni frymëzon veprim, përparim dhe rezultate.

Sal Durso, shpjegoi se, jo shumë kohë më parë, kompania e tij pësoi një krizë. Një pjesë e vogël e personelit kryesor ikën, duke marrë klientë dhe të ardhura me vete, një ngjarje që e tronditi atë personalisht dhe profesionalisht.

Kështu që Durso mori pak kohë pushim dhe, ndërsa ishte në Alaskë, ai gjeti frymëzim në një livadh me lule që ishin rritur nga hiri i vatrës së një zjarri pyjor. Ndodhi që ai, në vend që të merrej me humbjet e tij të zymta të biznesit, ai duhet të përqendrohej në ringritje. Kur u kthye në zyrë, ai punoi pa u lodhur për të ribërë një vizion të ri për kompaninë – mbjelljen e farave midis hirit dhe lulëzimin e biznesit të tij. Një vit më vonë, bordi i tij, këshilltarët dhe punonjësit u pajtuan të gjithë që kompania ishte përmirësuar shumë, e lidhur së bashku me një vizion të ri të përbashkët.

Durso përqafoi fuqinë e vizionit – një pamje të qartë, pozitive të asaj që mund të arrihet – për të filluar përparimin. Nëse keni nevojë për ringritje, ose po ecni mirë, por mund të ishit duke bërë më mirë, një vizion i qartë është një mënyrë e sigurt për të ecur përpara.

Pra, si mund ta krijoni vizion të qartë?

Epo, vizioni juaj duhet të jetë ambicioz, por realist, dhe duhet të marrë parasysh dy korniza kohore.

Së pari, hidhni një hap mbrapa nga gjërat e përditshme dhe merrni parasysh ëndrrat tuaja afatgjata, si personale dhe profesionale. Merrni një stilolaps dhe letër dhe shkruani ato që mendoni se do të kenë peshë dhe rëndësi në kohën e dhjetë viteve. Sa para dëshironi të keni në bankë? Sa kohë me fëmijët tuaj? Ku doni që biznesi juaj të jetë? Shkruani të gjitha këto në letër dhe ndërtoni me to një vizion të jetës tuaj dhjetë vjet nga ajo ditë deri në sot, ku je aktualisht.

Tani le të bëhemi pak më specifik. Duke punuar drejt këtij këndvështrimi afatgjatë, çfarë dëshironi të arrini në tre vitet e ardhshme? Përsëri, shkruani në detaje, si duket një jetë ideale tre vjet nga sot.

Kjo duhet t’ju japë një pamje të qartë se çfarë doni të arrini. Në vijim, ne do të shohim se si ta përpunojmë atë pamjen dhjetë dhe tre-vjeçare, dhe të fillojmë ta copëzojmë në gjëra të arritshme, 12-javore.

Një plan 12-javor, i rrënjosur në vizionin tuaj, rrit mundësinë që ju të arrini qëllimet tuaja.

Mund të jetë e thjeshtë të mendosh, “Unë e di me saktësi çfarë duhet të bëj – nuk kam nevojë të harxhoj kohën duke shkruar një plan pa kuptim.” Por planet na ndihmojnë të qëndrojmë në rrugën e duhur.

Shumë njerëz e dinë se duhet të ushtrohen më shumë dhe të hanë më pak. Por pa një plan të detajuar kur të bëjnë një vrapim para se të nisen për punë dhe për të llogaritur kaloritë e çdo vakti, ato dështojnë. Njohja nuk e zëvendëson planifikimin.

Një plan 12-javor ju ndihmon të menaxhoni në mënyrë proaktive kohën tuaj dhe të përqendroheni në veprime të rëndësishme.

Pa plan fare, veprimet tuaja të përditshme drejtohen nga shkaktarët e inputeve. Arrin një email, ju përgjigjeni. Zilja e derës bie, ju shkoni ta hapni. Është e vështirë të përqendrohesh në aktivitete me ndikim të lartë – të tilla si shkrimi i një propozimi për shitje – sepse nuk po bën zgjedhje proaktive për kohën tënde. Ju thjesht po reagoni për atë që është aktualisht para jush.

Pra, çdo plan do t’ju ndihmojë të qëndroni të përqendruar, por një plan 12-Javor i Vitit do të bëjë një punë veçanërisht të mirë. Planet vjetore janë thelbësisht të vështira për t’u ndjekur – askush nuk e di saktësisht se si do të duket jeta e tyre në gjashtë muaj – por bërja e planifikimit ditor për 12 javët e ardhshme është e thjeshtë.

Pra, si mund të krijoni një plan 12-javor?

Së pari, zgjidhni qëllimet tuaja. Le të themi se vizioni me të cilin keni ardhur është të shisni biznesin tuaj për miliona dollarë. Epo, një qëllim realist, 12-javor që do t’ju vendosë në rrugën drejt këtij vizioni mund të jetë krijimi i 110,000 dollarëve në biznes të ri.

Së dyti, shkruani detyra specifike, të matshme që, nëse përfundojnë, do të çojnë në qëllimin tuaj. Ato mund të jenë “thirrje telefonike me dhjetë klientë potencialë në javë”, ose “krijoni një tabelë që ndjek shitjet dhe azhurnoni atë çdo javë.” Përpiquni të përqendroheni në një numër të vogël aktivitetesh kritike që dini se do t’ju lëvizin drejt qëllimit tuaj, dhe mos e rrëzoni atë. Siç thoshte dikur gjenerali George Patton, “Një plan i mirë sot është më mirë sesa një plan i përsosur nesër.”

Tani është koha për të mësuar disa teknika sekrete për t’ju mbajtur në linjën e zbatimit të planit tuaj, edhe kur ecja bëhet e vështirë.

Vendosni kontrollorë që do t’ju mbajnë në rrugën e duhur kur vazhdimi bëhet i vështirë.

Sipas fjalëve të qarta të boksierit Mike Tyson, “Të gjithë e kanë një plan deri sa të grushtohen në nofull.” Në biznes ashtu si në jetë, të gjithë ne marrim goditje herë pas here. Atëherë, si të qëndroni në shina, veçanërisht kur ecja bëhet e vështirë?

Forca e vullneti dhe vendosmëria mund të na marrin një rrugë të gjatë, por asnjëra nuk mund të na qëndrojnë besnike gjatë gjithë kohës.

Edhe megastarët atletikë si notari kampion olimpik Michael Phelps kanë ditë kur nuk ndjehen për stërvitje. E megjithatë ata stërviten. Pse? Sepse ata kanë orare të qarta, ditore, si dhe trainerë të përkushtuar për t’i zbatuar ato.

Sigurisht, ne nuk mund ta përballojmë të gjithë stafin e rreptë mbështetës në dispozicion siç i ka Phelps, por mund të përqafojmë dy teknika të thjeshta mbështetjeje: planin javor dhe llogaritjet javore të përgjegjësisë.

Një plan javor përkthehet ndryshe në plan 12-javor me veprime të përditshme. Ai duhet të rendisë të gjitha detyrat nga plani juaj 12-javor tek detyrat e çdo jave të veçantë – gjëra të tilla si takime me perspektivë ose thirrje vijuese me klientë premtues. Çdo detyrë duhet t’ju sjellë më afër qëllimit tuaj, dhe renditja e të gjithë atyre, javë për javë, duhet ta bëjë më të lehtë matjen e përparimit tuaj. Nëse i keni kryer këto detyra, keni pasur një javë të shkëlqyeshme. Nëse jo, ju duhet të rregulloni diçka.

Nëse kjo qartësi nuk është e mjaftueshme për t’ju mbajtur të përqendruar, provoni të përdorni mbështetjen e bashkëmoshatarëve tuaj.

Një artikull i vitit 2005 në Fast Company raportoi për pacientët që kishin sëmundje të rënda në zemër dhe kishin nevojë për të bërë ndryshime të mëdha jetese për të shmangur operacionin dhe për të qëndruar gjallë. Pas 12 muajsh, dhe përkundër rreziqeve, vetëm 10 përqind e pacientëve kishin rezistuar me sukses zakonet e tyre të këqija. Krahasoni këtë normë të suksesshme të turpshme me atë të personave që ishin të përfshirë në seanca mbështetëse në grup të moderuar nga një psikolog. Shkalla e suksesit të tyre ishte 80 përqind. Me fjalë të tjera, të qenit i mbështetur nga të tjerët na ndihmon të mbajmë rrugën e duhur me qëllimet tona.

Siç ka komentuar dikur sipërmarrësi sportiv George Shinn, “Nuk ka ekziston diçka e tillë si një njeri i realizuar vetë. Ju do t’i arrini qëllimet tuaja vetëm me ndihmën e të tjerëve.”

Prandaj provoni të zhvilloni një Takim të Përgjegjësisë Javore me një ose dy persona të përkushtuar. Përdorni takimin për të raportuar sesi keni ekzekutuar qëllimet tuaja për këtë javë dhe për të bërë vëzhgime mbi atë që po punon dhe çfarë jo.

Fakti i thjeshtë që ju do të duhet të vlerësoni performancën tuaj para bashkëmoshatarëve tuaj do t’ju ndihmojë të mbani ritmin, dhe nëse nuk ndodh, ata mund të japin këshilla dhe sugjerime për përmirësim. (Në të kundërt do të humbni reputacionin dhe besueshmërinë, si dhe do të duken si i paaftë në sytë e shokëve!)

Matja rigoroze është mënyra e vetme për të ditur nëse jeni në rrugën e duhur.

Çdo CEO i një korporate kryesore gjurmon numrat kryesorë: njësi të shitura, marzhet e fitimit mujor dhe të ardhurat. Ju duhet të bëni të njëjtën gjë. Matja e metrikave dhe ju lejon të kuptoni përparimin dhe të merrni vendime në lidhje me veprimet tuaja në të ardhmen. Pra, pyetja bëhet, “çfarë duhet të matni dhe si duhet ta matni atë?”

Për të qenë efektiv, sistemet e matjes duhet të përfshijnë treguesit e parashikimit dhe realizimit.

Le të themi se qëllimi juaj 12-javor është të humbni dhjetë kilogramë. Një tregues realizimi është një rezultat përfundimtar, kështu që këtu duhet të jetë humbja juaj e peshës çdo javë. Treguesit parashikues janë veprimet që bëjnë që treguesi i realizimit të ndodhë. Pra, këtu, ato mund të jenë një vrapim kilometrik, kalori të konsumuara ose minuta të shpenzuara në tapirulant.

Matja e treguesve të parashikimit është veçanërisht e rëndësishme. Autorët kanë zbuluar që nëse ekzekutoni 85 përqind ose më shumë prej veprimeve të listuara në planin tuaj javor, ka shumë të ngjarë të arrini qëllimin tuaj 12-javor. Mos harroni se veprimet në planin tuaj janë detyrat tuaja më kritike: nëse i gozhdoni ato, ka të ngjarë të keni sukses.

Gjithashtu, mbani në mend se adoptimi i matjes kërkon të ndryshoni mentalitetin.

Numrat janë jopersonalë dhe nuk bëjnë asnjë lejim për rrethanat personale që mund të ndikojnë në performancën – si djali juaj duke qenë i sëmurë, ose shefi juaj duke ju sjellë një projekt shtesë.

Por, edhe pse mund të duken të padrejtë, përballuni me ato që ju dëftojnë numrat tuaj. Shumë shpesh, njerëzit ndalojnë së shënuari vetem pas disa javësh të vështira. Përdorni takimin tuaj të përjavshëm të llogaridhënies për t’ju mbajtur në rrugën e duhur dhe përpiquni të bëni përparim realist. Nëse vetëm një javë kryeni 45 përqind të detyrave tuaja kritike, me siguri nuk do të arrini deri në 85 përqind javën tjetër; megjithatë, ngritja e 45 përqind deri në 60 përqind është akoma një arritje solide dhe e menaxhueshme. Një rezultat në rritje është një shenjë e mirë për rezultatet tuaja në të ardhmen.

Viti me 12 Javë mund të jetë i pakëndshëm ndonjëherë, veçanërisht kur bëhet fjalë për numrat tuaj, i cili nuk do t’ju lejojë të fshiheni pas justifikimeve. Nëse rezultatet tuaja nuk duken të shkëlqyera, ju keni dy mundësi. Ju mund të hiqni dorë, ose mund të dyfishoni dhe përmirësoni ekzekutimin tuaj.

Dhe kush dëshiron të jetë një dorëheqës?

Kur viti juaj është vetëm 12 javë i gjatë, çdo moment llogaritet. Menaxhoni kohën tuaj në mënyrë strategjike.

Të gjithë kemi e kemi provuar. Ju e dini që ju duhet të nënshkruani atë kontratë. Por, sapo të filloni, vini re se postat tuaja elektronike po grumbullohen, dhe keni pesë mesazhe zanore të reja – oh, dhe ke atë faturën me të cilën duhet të merreni. Kështu që ju harxhoni kohën për të zgjidhur këto detyra urgjente, por të parëndësishme, duke vlerësuar se nënshkrimi mund të presë.

Por këtu është sekreti: mbartja e detyrave të rëndësishme strategjike për të kryer ato veprime urgjente, por më pak të rëndësishme, do të thotë që kurrë nuk do të arrini potencialin tuaj.

Dallimi midis rezultateve mesatare dhe atyre të shkëlqyeshme shpesh varet vetëm nga një menaxhim efektiv të kohës. Por ka një arsye shumica prej nesh nuk jep shkëlqim të plotë: menaxhimi efektiv i kohës është i vështirë.

Një studim i vitit 2005 nga Basex, një firmë kërkimore, zbuloi se 28 përqind e ditës mesatare të një profesionisti ishte shpenzuar nëpër ndërprerje – telefonata, postë elektronike, biseda me bashkëpuntorët – dhe për t’u rikuperuar nga ato ndërprerje. Kjo ka kërkon dhjetë orë çdo javë.

Pra, si mund ta strukturoni kohën tuaj më mirë dhe të qëndroni të përqendruar?

Java juaj duhet të përfshijë tre lloje të Mbrojtjes së Kohës: blloqe strategjike, blloqe ndërmjetësuese dhe blloqe shkëputjeje.

  • Një bllok strategjik është një periudhë tre-orëshe gjatë së cilës ju nuk pranoni asnjë ndërprerje – pa thirrje telefonike, pa email, pa biseda të shpejta me Laurën në dhomën tjetër. Ju përqendroni të gjithë vëmendjen tuaj në aktivitetet tuaja kryesore strategjike, pavarësisht nëse kjo nënkupton thirrje për shitje, shkrim propozimesh ose marrëveshje përmbyllëse.
  • Blloqet e ndërmjetme janë kohët për të trajtuar në mënyrë efikase të gjitha ndërprerjet e mësipërme. Për një orë, një ose dy herë në ditë, ju mund të vërsuleni përmes postave tuaja elektronike, t’i përgjigjeni mesazheve tuaja zanore dhe të merrni informata me Brikenin.
  • Blloqet e shkëputjes ndihmojnë të na mbajnë të shëndoshë dhe produktivë. Është e lehtë për t’u thithur në orë të gjata et ë gjata, por është e tmerrshme për produktivitetin. Një bllok tre-orësh pushim, një herë në javë, gjatë orëve normale të punës, por i kaluar larg biznesit tuaj, do t’ju ndihmojë të qëndroni të freskët, të përqendruar dhe energjikë.

Kur planifikoni javën tuaj, planifikoni edhe këto blloqe. Kalendari juaj do të duket mjaft i mbushur – por kjo është në rregull! Gjërat që keni planifikuar janë detyrat kritike që do t’ju mbajnë të ecni drejt qëllimeve tuaja.

Përqafo përgjegjshmërinë pozitive dhe bëhu kapiten i suksesit tënd.

Kur ne jemi duke u përpjekur me diçka – për një periudhë të stërgjatë në zyrë, të themi, ose një punë të madhe akademike – është e lehtë të fajësohen rrethanat tona. Ne themi gjëra të tilla si, “Unë jam thjesht shumë i zënë me këto projekte për të bërë telefonatat e mia të shitjeve”, ose “Unë do të lë cigaren kur stresi i këtyre provimeve ka mbaruar.”

Por realiteti është ky: derisa të mos heqim dorë nga mentaliteti i viktimës prej rrethanave dhe të marrim pronësinë e veprimeve tona, ne nuk kemi shanse të përmirësojmë rezultatet tona.

Merrni rastin Dustin Carter. Si fëmijë, krahët dhe këmbët iu prenë për të shpëtuar jetën e tij nga një infeksion i rëndë i gjakut. Tani do të kishte qenë e lehtë, duke marrë parasysh këtë pengesë të tmerrshme, që Carter të zhytej në një budallallëk të vetë-keqardhjes. Por ai nuk ra në këtë kurth. Në vend që ta paraqiste veten si viktimë, ai mësoi të lulëzonte dhe mori një vendim që dukej pak i çmendur: ai vendosi të ndiqte ëndrrën e tij për t’u bërë një mundës. Dhe, me vite të stërvitjes së dhimbshme dhe të vështira, ai u bë një sukses, duke luftuar konkurrentë të aftë që kishin trup të plotë dhe kështu duke frymëzuar miliona njerëz.

Cilado qofshin qëllimet tuaja, do të gjendeni në situata që e bëjnë më të vështirë arritjen e tyre, qoftë një kohë të ngarkuar në punë, një problem familjar ose çështje shëndetësore. Por Dustin na kujton se, megjithëse nuk mund të kontrolloni rrethanat tuaja, ju mund të kontrolloni sesi reagoni ndaj tyre. Kjo aftësi është ajo që njerëzit e quajnë përgjegjësi – gatishmëria për të pranuar atë që ju mund të kontrolloni dhe të merrni pronësinë e saj.

Duke marrë përgjegjësi për rezultatet tuaja, përqendrimi juaj do të zhvendoset drejt përmirësimit të tyre.

Në të vërtetë, dështimi është vetëm një formë e feedback-ut. Pasi të pranoni që shifrat e dobëta të shitjeve tuaja janë rezultat i veprimeve tuaja, ju mund të vendosni shpejt t’i ndryshoni ato veprime dhe të shihni shifrat e shitjeve tuaja gjithashtu të ndryshojnë. Sipas fjalëve të Lou Cassara, një këshilltar financiar dhe ekspert i biznesit, “Nëse doni diçka që nuk e keni aktualisht, duhet të bëni diçka që nuk jeni duke bërë aktualisht.”

Në përgjithësi shoqëria e lidh përgjegjësinë me fajin. Nëse dikush bën ndonjë gabim të paqartë, ne i konsiderojmë ata përgjegjës. Por përgjegjësia e vërtetë nuk ka të bëjë me fajin; ka të bëjë me pranimin e pronësisë për veprimet dhe rezultatet tuaja. Përqafimi i këtij ndryshimi në të menduarit është një veprim i madh drejt suksesit masiv.

Mesazhi kryesor:

Viti 12 Javor është një sistem që duhet t’ju ndihmojë të arrini qëllimet tuaja duke ju ndihmuar të ekzekutoni në mënyrë më efektive. Kjo do t’ju ndihmojë të shpejtoni ciklin tuaj të ekzekutimit, të ndërpresë planin tuaj vjetor dhe t’ju inkurajojë të mateni dhe të përballeni me realitetin. Por do të funksionojë vetëm nëse vërtet angazhoheni dhe angazhoheni për të, kështu që shkoni në punë! Hartoni vizionin tuaj, qëllimet tuaja dhe planin tuaj 12-javor sot.

Këshillë për të zbatuar në këtë moment:

Ndajini detyrat kryesore në copëza më të menaxhueshme, ashtu siç e kemi copëzuar këtë artikull me nëntituj me shkronja të trashura të mëdha për ta bërë më të thjeshtë për ty që të arrish deri këtu, ashtu duhe të bësh edhe ti kur ke detyra të shumta të mëdha përpara, ato mund të ndjehen si të pakapërcyeshme, ashtu siç mund të ndjehej një bllok i gjatë teksti pa ndarje pa paragrafë pa kryeradhë në këtë artikull.

Hulumtimett tregojnë se kur mendoni se një qëllim është i menaxhueshëm, ka më shumë të ngjarë ta arrini atë. Pra, nëse veprimet kryesore në planin tuaj 12-javor duken pak frikësuese, punoni për copëzimin e tyre. Shkruajini hapat individualë të përfshirë në shkrimin e një propozimi ose sigurimin e një marrëveshje të re biznesi. Ndjesia që do të provoni nga detyrat e përmbushura dhe përparimi i dukshëm do të jetë një motivues i shkëlqyeshëm për javën në vijim!