10 Gabimet e Prindërve të Divorcuar që Dëmtojnë Jetët e Fëmijëve të Tyre…

Disa martesa në botë mbarojnë aq shpesh sa që ekziston edhe një Rekord Guinness për shkallën më të lartë të divorcit. Dhe i përket Maldiveve. Në vendet e tjera, natyrisht, shkalla nuk është aq e lartë, por prapë përqindja e shkurorëzimeve na trishton.

Në fund të fundit, një divorc është fundi i dashurisë, fundi i shpresës dhe më kryesorja stres dhe traumë për vetë bashkëshortët dhe fëmijët e tyre. Fëmijët janë shumë të ndjeshëm gjatë kësaj periudhe dhe për shkak të kësaj prindërit duhet të përpiqen për të shmangur gabimet që mund t’i dëmtojnë ata.

Ne nuk mund t’i injorojmë problemet që mund të shfaqen për fëmijët gjatë një divorci. Dhe kështu ne u përpoqëm të përshkruajmë gabimet më të zakonshme që bëjnë prindërit, pasi ndonjëherë mund të harrojnë se fëmijëve u duhet edhe më shumë ndihmë dhe mbështetje.

Ju e perceptoni një fëmijë si të rritur

© Desperate Housewives / ABC

Si fillim, fëmija nuk është i rritur. Ata mund të mos e kuptojnë plotësisht arsyen e divorcit, emocioneve ose ndjenjave tuaja. Ju jeni përgjegjës për ta dhe duhet t’u jepni atyre një siguri dhe besim se gjithçka do të shkojë mirë.

Pra, nuk është e nevojshme të flasim me ta për gjithçka. Ata kanë nevojë për mbështetjen tuaj dhe duhet ta ndiejnë atë pa pasur nevojë t’ju ngushëllojnë vazhdimisht. Ndani shqetësimet dhe problemet tuaja me miqtë, familjen ose një specialist. Mos e ngarkoni fëmijën tuaj me problemet tuaja.

Ju e bëni fëmijën tuaj të zgjedhë

Mos e detyroni fëmijën tuaj të zgjedhë midis prindërve. Kjo ka të bëjë edhe me vendbanimin dhe pyetjen se me kë duan të qëndrojnë. Kjo e bën fëmijën të ndjehet sikur po tradhton njërin nga ju. Duke zgjedhur njërin prind, ata lëndojnë tjetrin pa dashur.

Kjo nuk është e drejtë për fëmijën. Shkoni në gjykatë ose vendosni këto çështje me bashkëshortin tuaj. Ju mund të dëgjoni mendimin e fëmijës kur merr një vendim, por në asnjë rast nuk duhet ta shtyni fëmijën për të bërë një zgjedhje.

Ju përpiqeni të jeni prindi i preferuar

Në përpjekje për t’u dukur më mirë sesa partneri juaj në sytë e fëmijës tuaj, ju mund të dëmtoni fëmijën tuaj. Duke u lejuar atyre disa gjëra që bashkëshorti juaj nuk i lejon, ju shkelni disiplinën që ka krijuar bashkëshorti juaj. Gradualisht fëmija juaj fillon të bëjë atë që dëshiron pa dëgjuar udhëzimet dhe komentet tuaja. Kjo mund të ndikojë keq në personalitetin e fëmijës dhe t’i bëjë ata të veprojnë si llastuar dhe kapriçiozë.

Ju duhet të arrini në një marrëveshje me partnerin tuaj se cilat parime të edukimit do të ndiqni të dy. Disiplina dhe të kuptuarit e asaj që është e lejueshme duhet të jetë e pranishme pavarësisht përvojës së dhimbshme të divorcit tuaj. Kjo vlen edhe për ato që bëni për fëmijën tuaj. Nuk është e nevojshme të tregoni çdo herë që keni bërë më shumë për ta sesa prindi tjetër.

Fëmija juaj ndihet fajtor

© Depositphotos.com

Fëmijët kanë tendencë të fajësojnë veten për divorcin e prindërve të tyre. Fëmija tashmë po përjeton stres dhe bota e tyre po ndryshon plotësisht. Dhe gjëja më e keqe që ata mund të bëjnë është të ndiejnë se janë fajtorë.

Prandaj, është e rëndësishme t’i shpjegoni fëmijës se ata nuk janë fajtorë në këtë situatë. Ata nuk duhet të mendojnë se nuk i kanë plotësuar pritshmëritë e prindërve të tyre dhe se njëra nga veprat e tyre të këqia çoi në divorcin tuaj. U thoni atyre pa pushim se i doni.

Ndihesh fajtor

© Big Little Lies / HBO

Për më tepër, ia vlen t’i shpjegoni fëmijës tuaj se ky nuk është as faji juaj. Ndonjëherë ndodhin momente të pakëndshme në jetë dhe gjërat nuk shkojnë ashtu siç dëshirojmë ne. Divorci është një nga këto ngjarje të dhimbshme të paplanifikuara.

Dhe nëse e vendosni gjithë fajin mbi veten tuaj dhe luani rolin e prindit fajtor, kjo mund të ketë një efekt të dëmshëm për fëmijën tuaj. Ata mund të fillojnë ta përdorin atë do të llastohen duke menduar se kanë të drejtë për gjithçka. Ata madje mund të fillojnë të ju fajësojnë për fatkeqësitë e tyre.

Ju jeni negativ për partnerin tuaj

© Depositphotos.com

Siç e kemi përmendur, mos e zhvendosni gjithë fajin mbi veten tuaj. Por gjithashtu mos e fajësoni partnerin tuaj për gjithçka. Nuk është e nevojshme t’i tregoni fëmijës tuaj për gabimet dhe veprimet e gabuara të bashkëshortit tuaj.

Dhe përpiquni të mos flisni keq për të. Mos harroni se fëmija juaj është 50% ju dhe 50%  bashkëshorti juaj.

Kështu që kur akuzoni, kritikoni dhe flisni negativisht për partnerin tuaj, fëmija juaj mund të ndikohet nga kjo. Mund të dëmtojë edhe qëndrimin e tyre ndaj prindit tjetër. Ju të dy jeni prindëri i tyre dhe fëmija juaj ju do të dy, bashkë me të metat tuaja.

Ju e përdorni fëmijën tuaj si ndërmjetës

© Depositphotos.com

Pavarësisht se si ndiheni kundër partnerit tuaj. Në mungesë të plotë të dëshirës për të komunikuar me ta, nuk duhet ta bëni fëmijën tuaj dërgues të mesazheve tuaja. Fëmija nuk duhet t’i kalojë fjalitë dhe mendimet e babait te mamaja dhe anasjelltas.

Provoni dhe bisedoni me bashkëshortin tuaj vetë. Fëmija tashmë është nën stres nga ato që kanë ndodhur dhe nuk keni nevojë të përkeqësoni situatën duke i bërë ata të ndjehen sikur janë midis 2 zjarreve dhe duhet të veprojnë si negociator.

Ju bllokoni marrëdhëniet e fëmijës tuaj me prindin tjetër

© Depositphotos.com

Mos e ndaloni fëmijën tuaj të komunikojë me prindin tjetër. Mos u mundoni ta lëndoni bashkëshortin tuaj duke mos lejuar që fëmija juaj ta vizitojë atë, duke mos i inkurajuar ata të kalojnë kohën së bashku, ose duke mos i ftuar ata në ngjarje që janë të rëndësishme për fëmijën tuaj.

Si rezultat i këtyre veprimeve, fëmija vuan më shumë. Ata kanë nevojë për të dy, dhe mungesa e një prindi mund t’u sjellë atyre dhimbje dhe vuajtje. Është më mirë të mos përfshiheni në marrëdhëniet midis fëmijës tuaj dhe partnerit tuaj.

Ju duhen detajet

© Depositphotos.com

Nëse ato që u përmenden mësipër nuk janë rasti juaj dhe ju lejoni që fëmija të vizitojë bashkëshortin tuaj dhe të kalojë kohë me ta, atëherë përpiquni të mos e merrni në pyetje fëmijën kur të kthehet në shtëpi. Edhe nëse digjeni nga dëshira për të mësuar gjithçka në lidhje me partnerin tuaj, punët e tyre dhe madje ndoshta dashurinë e tyre të re, mos e nxitni fëmijën.

Kufizoni veten në disa pyetje të zakonshme në mënyrë që fëmija të ndjehet pozitiv dhe i qetë për takimet dhe bashkëveprimet e tij/saj me prindin tjetër.

Ju mendoni se fëmija juaj nuk e kupton situatën

Fëmijët nuk mund të kuptojnë gjithçka për shkak të moshës së tyre. Por ata shohin, dëgjojnë dhe vërejnë gjithçka. Prandaj, është e rëndësishme që ju dhe partneri juaj të silleni pa agresion dhe armiqësi ndaj njëri-tjetrit në prani të tyre. Mos u betoni dhe mos debato kur fëmija juaj mund ta dëshmojë atë.

Ata shohin çdo gjë të vetme dhe kjo i dëmton ata. Pra, mos e përkeqësoni stresin dhe vuajtjen e fëmijës tuaj duke mos qenë në gjendje të kontrolloni emocionet tuaja. Mundohuni t’i zgjidhni të gjitha problemet tuaja në privatësi.

Çfarë gabimesh të tjera mund të bëjnë prindërit pas një divorci? Çfarë është më mirë për një fëmijë: prindër të divorcuar apo prindër së bashku në një martesë të palumtur? Ne do të donim të dëgjonim mendimet tuaja në koment.