10 Gjërat që Fëmijët Duhet të Mësojnë t’i Bëjnë Vetë Përpara se të Bëhen 13 Vjeç

© depositphotos.com © depositphotos.com

Sipas disa psikologëve, vitet e adoleshencës fillojnë kur një fëmijë është nga 9 vjeç në 13 vjeç dhe është një periudhë kalimi nga prindërit e bashkangjitur në prindërit e shkëputur kur prindërit duhet të lejojnë që fëmijët e tyre të rriten dhe të jenë të pavarur.

Për ta bërë këtë tranzicion të qetë, prindërit duhet të ndihmojnë fëmijën e tyre të fitojë disa aftësi thelbësore të jetës deri në moshën 13 vjeç.

Ne kemi bërë një listë të aftësive jetësore thelbësore që të gjithë fëmijët duhet të jenë në gjendje të bëjnë vetvetiu në kohën kur ata të jenë 13 vjeç. Lexoni këtë listë deri në fund për të mësuar se si të rritni një individ të suksesshëm.

Fitojnë dhe administrojnë para

© depositphotos.com © depositphotos.com

Ju mund t’u mësoni fëmijëve tuaj disa aftësi themelore financiare që herët kur ata mësojnë të llogarisin. Në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të kursejnë para nga pagesa e tyre javore, të jenë të vetëdijshëm se sa kushtojnë gjërat themelore shtëpiake, të kuptojnë ndryshimin midis kartave të debitit dhe kredisë dhe të jenë në gjendje të marrin vendime për shpenzimet dhe kursimet.

 Bëjnë punët bazë shtëpiake

Sipas specialistëve të psikologjisë, fëmijët tashmë mund të bëjnë shumë punë në moshë të re, si pastrimi pas darkës ose mbledhja e rrobave të tyre gjatë kohës së larjes. Deri në moshën 13 vjeç, ata duhet të jenë në gjendje të hekurosin rrobat e tyre, të shkarkojnë makinën e larjes së enëve, të ndryshojnë çarçafat e tyre, të lajnë një makinë, të pastrojnë një banjë dhe të rregullojnë një kuzhinë.

Prindërit duhet të jenë konsistent dhe specifik me kërkesat e tyre dhe duhet t’i inkurajojnë fëmijët e tyre.

Përgatisin ushqim

© depositphotos.com © depositphotos.com

Gatimi është një aftësi e rëndësishme për të cilin fëmijët tuaj do të kenë nevojë kur të bëhen të rritur dhe ka shumë receta të thjeshta për fillestarët, si sanduiçe, vezë të fërguara, makarona, supë dhe sallata.

Deri në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të planifikojnë një vakt familjar, të ndjekin një recetë të thjeshtë dhe të jenë në gjendje të punojnë me pajisje kuzhine. Mos harroni të mësoni fëmijët tuaj për higjenën dhe bazat e sigurisë.

Pazare ushqimore

© depositphotos.com © depositphotos.com

Marrja me vete e fëmijëve tuaj për blerjen e ushqimeve do t’i ndihmojë ata të zhvillojnë aftësi të tilla thelbësore siç janë hartimi i një plani vakti, shkrimi i një liste ushqimore dhe ndjekja e buxhetit deri në kohën kur ato bëhen adoleshentë.

Mësojini ata si të lexojnë etiketat ushqimore dhe si të gjejnë mallra të mira. Mos harroni të vendosni kufij: një studim nga Universiteti i Kansas tregoi se 50% e fëmijëve të vegjël që shoqërojnë prindërit e tyre në supermarket u kërkojnë atyre të blejnë diçka dhe vetëm 50% e prindërve arrijnë të rezistojnë.

Higjiena personale

Ekspertët pranojnë se shumë prindër supozojnë se fëmijët e tyre 10-vjeçar ose 11-vjeçar do të mësojnë rreth higjenës natyrshëm. Por, në të vërtetë, ka shumë gjëra që prindërit duhet të diskutojnë me fëmijët e tyre para se të jetë shumë vonë: rëndësia e dushit çdo ditë, përdorimi i deodorantit, ndryshimi i rrobave, rruajtja, higjena e gojës dhe të kuptuarit e trupit të tyre.

Mos harroni të jeni role modele të mira vetë, dhe gjithmonë sqarojuni fëmijëve tuaj pse ata duhet të bëjnë gjëra të caktuara.

Ndihma e parë themelore

© depositphotos.com © depositphotos.com

Shkathtësitë themelore të ndihmës së parë do t’i fuqizojnë fëmijët tuaj të ndihmojnë veten kur lëndohen dhe kur askush nuk është rreth.

Disa studime demonstruan se fëmijët 4 vjeç deri në 5 vjeç janë tashmë në gjendje të mësojnë përmendësh numrin e saktë të telefonit të urgjencës, të vlerësojnë saktë frymëmarrjen e një personi dhe të mësojnë përmendësh pozicionet e sakta të shërimit.

Disa aftësi për fëmijët më të mëdhenj përfshijnë aftësinë për të ndaluar gjakderdhjen dhe për të trajtuar djegiet dhe pickimet.

Menaxhimi i kohës

© depositphotos.com © depositphotos.com

Shkathtësitë e menaxhimit të kohës janë thelbësore: adoleshenti juaj duhet të jetë në gjendje të planifikojë, të japë përparësi dhe të punojë në mënyrë produktive. Mundohuni t’u ofroni fëmijëve tuaj disa mjete që mund t’i ndihmojnë ata të jenë më efikasë, si alarmet e telefonit ose kalendarët speciale.

Mos harroni se të vendosni se ajo se çfarë të bëni dhe kur ta bëni atë bëhet shumë më e lehtë kur e shkruani. Jepuni një orë si dhuratë, ndihmojini ata të menaxhojnë shpërqendrimet dhe, si gjithmonë, jepni një shembull të mirë.

Shkathtësitë shoqërore dhe sjelljet

© depositphotos.com © depositphotos.com

Është e rëndësishme t’u mësoni fëmijëve tuaj sjelljen e mirë sa më shpejt të jetë e mundur. Për fëmijët më të vegjël, filloni nga shembulli juaj, nxitini ata të ndajnë gjërat me të tjerët, të jenë të sjellshëm dhe të respektojnë të moshuarit. Ngjarjet në shtëpi janë një kohë e mirë për të mësuar fëmijët tuaj se si të jetë një mikpritës i mirë dhe t’u shpjegoni sjelljet në tryezë. Dhe mos harroni se në shoqërinë moderne, etiketimet digjitale janë po aq të rëndësishme sa sjelljet “offline”.

Zakoni për të ndjekur etikën e duhur do t’i ndihmojë fëmijët tuaj në jetën e tyre të përditshme kur ata bëhen adoleshentë, do t’i ndihmojnë ata të kenë sukses në karrierën e tyre dhe do t’i ndihmojnë ata të përshtaten më mirë me bashkëmoshatarët e tyre.

Navigoni zonat aty pranë

© depositphotos.com © depositphotos.com

Është e mundur që adoleshentët tuaj të drejtojnë një makinë ose të udhëtojnë vetëm në pak vite; Prandaj, është e rëndësishme që ata të jenë në gjendje të kuptojnë se si të përdorin një mjet navigimi dhe si të lexojnë një hartë.

Në moshën 13 vjeç, fëmijët duhet të jenë në gjendje të mësojnë përmendësh dhe të lexojnë simbolet e hartave dhe të orientohen. Ka shumë burime në internet që do t’ju ndihmojnë në leximin e hartave.

Shkathtësitë e menaxhimit të emocioneve

© depositphotos.com

Jo vetëm adoleshentëve, por edhe shumë të rriturve u mungon aftësia për të pranuar dhe kontrolluar emocionet e tyre, siç janë zemërimi, stresi dhe ankthi.

Shkathtësitë e menaxhimit të emocioneve përfshijnë aftësinë për të identifikuar ndjenjat, për të kuptuar situatën, për të menaxhuar emocionet dhe për të kërkuar ndihmë kur është e nevojshme. Kuptimi që ndjeheni të trishtuar nuk është një shenjë dobësie dhe se emocionet mund të ndihmojnë në trajtimin e situatave do t’i ndihmojë fëmijët tuaj në jetën e tyre të mëvonshme.