10 Libra Psikologjik që të Hapin Sytë për të Njohur Veten dhe Ata Përreth

Pride & Prejudice / Focus Features

Kur duket se gjithçka po shkon drejt greminës – në një marrëdhënie, në punë, ose në përgjithësi në bashkëveprim me të tjerët, gjëja e parë që të vjen ndërmend është të caktosh një takim me një psikolog.

Ose të ndani frikën tuaj me miqtë tuaj. Por shpesh problemet qëndrojnë plotësisht në sipërfaqe dhe ju mund t’i zgjidhni vetë duke lexuar literaturë të veçantë.

Ne kemi përpiluar një listë librash që do t’ju ndihmojnë të kuptoni më mirë veten dhe ata përreth jush dhe ta çojnë jetën tuaj në drejtimin e duhur.

Psikologjia e influencës – Robert Cialdini

Një libër i shkëlqyeshëm që duhet lexuar. Edhe pse është shkruar shumë kohë më parë, ai nuk e humbet rëndësinë e tij. Me një gjuhë të thjeshtë, autori flet për karakteristikat themelore të sjelljes së një personi, jep këshilla se si të ndikoni te njerëzit dhe të mbroheni nga ndikimi i të tjerëve.

Ky libër rekomandohet për tregtarët, menaxherët dhe të gjithë ata që kontaktojnë njerëz në punën e tyre. Libri do të jetë i dobishëm për një gamë të gjerë lexuesish: ju do të mësoni se çfarë trukesh psikologjike përdoren nga punonjësit e shërbimit, do të mësoni t’u rezistoni atyre dhe të zgjidhni gjërat me të vërtetë të nevojshme.

Fuqia e vullnetit. Si të zhvillohet dhe forcohet – Kelly McGonigal

Një libër për të gjithë – nga amvisat tek biznesmenët. Autori – një mësues i Stanfordit – jep teknika të thjeshta dhe shpjegon në një mënyrë të arritshme se si funksionon truri dhe psikika jonë. Dhe, më e rëndësishmja, libri bazohet në kërkime shkencore, jo vetëm në përvojën dhe mendimin e autorit. Ju do të mësoni se nga konsiston në të vërtetë vullneti, si ndërtohet sjellja juaj dhe sjellja e të dashurit tuaj në situata të ndryshme dhe si mund të ndikohet kjo. Libri është ideal për ata që nuk kanë motivim, këmbëngulje, të cilët dëshirojnë të ndryshojnë të menduarit e tyre dhe të arrijnë qëllimet e tyre.

Unë dua ta bëj dhe do ta bëj – Mikhail Labkovsky

Psikologu rus modern dhe, ndoshta, më i famshmi dhe i diskutuari Mikhail Labkovsky është i sigurt: të gjithë mund të jenë të lumtur. Libri i tij tregon se si ta kuptoni veten, dëshirat tuaja dhe të mësoni të shijoni jetën. Pyetja më e vështirë është përgjigjur qartë për të gjithë.

Këshillat e psikologut fillimisht duken shumë radikale dhe në pamje të parë mund të jenë tronditëse. Mesazhi kryesor i autorit – “Bëni atë që dëshironi” – shumica e kupton atë fjalë për fjalë. Libri flet për dëshirat e shëndetshme të një personi të shëndetshëm. Dhe qëllimi i autorit është të tregojë se është mjaft e mundur të ndryshosh jetën dhe vetveten, nëse ekziston një dëshirë e sinqertë për të.

Fuqia e zakonit. Pse jetojmë në këtë mënyrë dhe jo ndryshe? – Charles Duhigg

Libri përshkruan zbulimet më të fundit shkencore se si formohen zakonet tona, si t’i heqim qafe ato, ose si t’i zëvendësojmë ato të këqijat. Ju do të mësoni se çfarë qëndron prapa mënyrës se si ushqehemi, flemë dhe bëjmë pazar dhe pse jemi kaq të dominuar nga zakonet tona. Praktikimi i rekomandimeve të autorit do ta kthejë jetën tuaj në rrugën e duhur dhe do ta ndryshojë atë për mirë.

Falja radikale – Colin Tipping

Ky libër është një ndihmëtar i shkëlqyeshëm për të gjetur harmoninë, dashurinë dhe lumturinë. Nëse doni të kuptoni ngjarjet që ndodhin në jetën tuaj, të kuptoni arsyet e dështimeve të përsëritura dhe çdo ngjarje jetësore – ky libër është padyshim për ju. Ai do t’ju ndihmojë të ndryshoni pikëpamjet tuaja mbi të kaluarën dhe të tashmen. Ju do të shpëtoni plotësisht nga përvojat e së kaluarës, do të braktisni rolin e viktimës dhe me mirënjohje do të filloni të pranoni gjithçka që paraqet jeta.

NOR SYS – Jen Cinsero

Jen Cinsero është një autore që me të vërtetë zgjidhi problemet e saj, e do jetën, kënaqet në çdo moment dhe ndan këtë gëzim me të tjerët. Në librin e saj, janë shkruar gjëra në dukje të dukshme, të cilat për disa arsye harrohen. Libri është i lehtë për t’u lexuar, frymëzon dhe ju motivon të dilni nga divani dhe të filloni të lëvizni drejt jetës së ëndrrave tuaja.

Lojërat që Njerëzit Luajnë. Njerëzit që luajnë lojëra – Eric Berne

Nga libri do të mësoni se si të përmirësoni marrëdhëniet familjare, të kuptoni motivet e veprimeve tuaja dhe të njerëzve të tjerë, të mësoni të shmangni konfliktet me të tjerët. Puna gjithashtu ndihmon për të rishikuar sjelljen tuaj dhe sjelljen e njerëzve përreth, ju mëson të mos luani në marrëdhënie me veten dhe të tjerët.

Nuk është çudi që libri konsiderohet si një nga veprat themelore mbi psikologjinë e marrëdhënieve. Nuk është aq i lehtë për tu lexuar, por nëse thelloheni, kuptoni thelbin, atëherë libri do t’ju shpëtojë nga shumë probleme të tanishme dhe të ardhshme. Do të jetë e mundur t’i zgjidhni ato thjesht dhe shpejt.

Pesë gjuhët e dashurisë – Gary Chapman

Ky libër ka të bëjë me shprehjen e dashurisë për burrin / gruan, të dashurin / shoqen tuaj. Pavarësisht nëse jeni i martuar apo jo, një burrë apo një grua, njohja e “gjuhës” së një personi tjetër do të ndihmojë në marrëdhëniet me të dashurit.

Ndoshta, nëse njerëzit që janë në një marrëdhënie krize me bashkëshortin e tyre do të njiheshin me “Pesë gjuhët e dashurisë” – do të kishte më pak divorc dhe ndarje. Siç thonë ata që e kanë lexuar librin, ai duhet t’i dorëzohet zyrës së gjendjes civile së bashku me një çertifikatë martese për studim.

Autori ndihmon për të kuptuar një person tjetër dhe gabimet e tij, tregon se nuk mund të matet secili nga vetvetja. Jep këshilla praktike se si të rregullojmë marrëdhëniet me një partner, prind, fëmijë.

Vjedhja e kohës. Si na ndihmon shkenca për t’i bërë gjërat në kohë – Daniel Pink

Mesazhi kryesor i librit: çdokush mund të bëhet produktiv, gjëja kryesore është të ndjekë burimet e tyre natyrore. Autori tregon se si të formoni saktë orarin tuaj në mënyrë që të përfundoni të gjitha detyrat e caktuara në kohë dhe në të njëjtën kohë të arrini të komunikoni me të dashurit dhe t’i kushtoni kohë vetes. Mbi të gjitha, shumë nuk kanë kohë të mjaftueshme për këto fusha të nevojshme të jetës.

Daniel Pink ofron këshilla praktike se si ta përdorni kohën tuaj në avantazhin tuaj. Ju mund të përcaktoni saktësisht kur të filloni, të mësoni rreth orës tuaj të brendshme dhe të mësoni se si të menaxhoni gjendjen tuaj shpirtërore për të përmirësuar performancën. Duke zbatuar rekomandimet e autorit, lehtë do të jeni në gjendje të bëni gjithçka dhe të arrini shumë më tepër në jetë.

Mendoni ngadalë … Vendosni shpejt – Daniel Kahneman

Nga libri do të mësoni se kemi dy sisteme të të menduarit. Mendimi i shpejtë (automatik) është një sistem i lehtë për tu mësuar, ne e quajmë atë intuitë. E dyta, e ngadaltë (e arsyeshme) – nuk i pëlqen puna, por është në gjendje të mësojë gjërat e para të ndryshme, ju lejon të zgjidhni situata të vështira të jetës të cilat intuita nuk mund t’i përballojë.

Autori i librit, një laureat i Nobelit, shpjegon qartë se si ne marrim vendime, të drejta dhe të gabuara, përmes punës së njërit prej këtyre sistemeve të të menduarit. Kahneman përdor shembuj për të treguar sesi këto sisteme ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe përcaktojnë sjelljen njerëzore. Duke e kuptuar këtë, ju patjetër do të kuptoni jetën tuaj dhe do të zgjidhni të gjitha problemet tuaja kryesore.