10 Sjelljet e Përditshme të Njerëzve të Edukuar

Disa njerëz duket se kanë lindur me ndjeshmëri të tepërt.

Nëse nuk jeni një prej tyre ose thjesht keni nevojë për ndihmë në ato momente të vështira, patjetër do të dëshironi të lexoni për mënyra të vogla dhe të thjeshta për të qenë më të lumtur.

Ja se çfarë bëjnë njerëzit natyralisht të sjellshëm:

Ata mbajnë mend emrat e njerëzve që takojnë

Cookie Studio/Shutterstock

E thjeshtë të thuhet, apo jo? Studimet tregojnë se shumica e njerëzve kanë vështirësi të mbajnë mend emrat e njerëzve që takojnë.

Nëse jeni si ne të tjerët, ekspertja e rregullave të mirësjelljes Evie Granville, gjithashtu edhe shkrimtare, sugjeron lidhjen e emrit të një personi të ri me një kujtim ose person në jetën tuaj.

Për shembull, “Oh, emri juaj është Laura? Unë ende e kujtoj mikeshën time të parë të shkollës fillore – emri i saj ishte Laura, gjithashtu“, – thotë ajo.

Ata buzëqeshin

Cookie Studio/Shutterstock

Njerëzit natyralisht të sjellshëm buzëqeshin. Kur ecim përgjatë një dhome me një buzëqeshje në fytyrë, ne po i ftojmë të tjerët të bashkëveprojnë me ne. Pse? Sepse buzëqeshjet tona janë vërtet ngjitëse.

Sipas një studimi suedez, njerëzit nuk mund t’ju bëjnë t’ua ktheni buzëqeshjen kur ata po ju përshëndesin me një buzëqeshje. Me fjalë të tjera, njerëzit bëjnë më shumë përpjekje për t’i rezistuar një buzëqeshjeje sesa thjesht të ndjekin të njëjtën shprehje.

Ata dinë të dëgjojnë

Cookie Studio/Shutterstock

Studiuesit thonë se njerëzit e sjellshëm bëjnë përpjekje për ta demonstruar kur janë të angazhuar dhe po i dëgjojnë të tjerët. Kjo do të thotë se ata nuk përgjigjen vetëm me një buzëqeshje apo me dremitje por gjithashtu bëjnë pyetje të mençura.

Kur ndjejmë se po na dëgjojnë, qëndrimi ynë ndaj dëgjuesve mund të përmirësohet ndjeshëm. Njerëzit e sjellshëm e dinë këtë.

Ata mendohen para se të flasin

Cookie Studio/Shutterstock

Vetëm për shkak se nuk doni t’ia dini për peizazhin e fqinjit tuaj, kjo nuk do të thotë që ata duhet ta dinë“, – thotë ekspertja e mirësjelljes Lisa Grotts. “Mendoni para se të flisni dhe të kundërshtoni dëshirën për t’u angazhuar nëse fjalët tuaja do të jenë të qortueshme”.

Njerëzit e sjellshëm janë ata që heqin sekonda të çmuara nga listën e tyre e gjërave të rëndësishme, për të qenë 100 përqind më të sjellshëm për njerëzit që kanë përreth.

Ata nuk sajojnë drama

Cookie Studio/Shutterstock

Nëse dikush merr nëpër gojë të tjerët, kjo nuk do të thotë që duhet ta ulësh veten në nivelin e tyre. Lëvizni nga situata duke ndryshuar subjektin.

Ata nuk ankohen

Cookie Studio/Shutterstock

Mos kërkoni kurrë favore të veçanta si: “A keni një lloj djathi tjetër?” ose të thoni:”Meqë vera nuk është e bardhë, unë nuk po e pi“. Është thjesht një mbrëmje e jetës suaj. Ju mund të hani kur të largoheni nga ajo darkë.

Ekspertët e etikës gjithashtu thonë se, veçanërisht të ftuarit e sjellshëm, i falënderojnë mikpritësit e tyre jo një herë, por dy herë, pasi përfundon festa.

Ata japin komplimente me kujdes

Cookie Studio/Shutterstock

Njerëzit e sjellshëm nuk japin komplimente të lidhura me peshën e dikujt apo pamjen fizike – veçanërisht nëse marrësi është një prind.Nuk njohim ndonjë nënë apo baba që është i etur të flasë për pamjen fizike, përveç ndoshta të një modeli të ri flokësh.”

Jo të gjitha komplimentet duhet të shprehen me zë!

Ata nuk gjykojnë

Cookie Studio/Shutterstock

Ky është një nga tiparet më të rëndësishme të njerëzve të sjellshëm!

Asnjëherë mos supozoni se e dini se çfarë po ndodh në jetën e dikujt tjetër. Ju nuk e dini nëse dikush ka pasur një vdekje në familje një ditë ose ka ndenjur gjithë natën me fëmijën zgjuar.

Ata e dinë kur (dhe si) të thonë se jo

Cookie Studio/Shutterstock

Të thuash jo kërkon shumë guxim, por ta thuash jo-në mund të jetë çliruese dhe, ashtu si çdo gjë tjetër, kërkon praktikim.

Ata janë të përgatitur për çdo gjë

Nëse je prind, shanset janë se ti je përballur me disa situata të sikletshme në publik, por nëse jeni një prind i sjellshëm, mund të kujtoheni një rast veçanërisht të sikletshëm dhe të përgatiteni për herën e ardhshme që do t’ju ndodhë.

Kur parashikojmë nevojat e fëmijëve tanë (para se të bëhen një problem për të gjithë), ne mund të mundohemi t’i mbajmë ata të lumtur dhe, nga ana tjetër, të mbajnë edhe të tjerët rreth nesh të lumtur.