10 të Fshehta Psikologjike që Komandojnë Sjelljen Tonë të Përditshme

Zakonisht ne bëjmë diçka dhe pastaj mendojmë se cila ishte logjika e sjelljes sonë? A vepruam me logjikë? Në fakt, gjithmonë ka logjikë, por më shpesh sjellja jonë fsheh disa veçori të mendjes sonë.

Mos i humbisni këto 10 efekte që na prekin pothuajse çdo ditë. Do të kuptoni pse veproni në një mënyrë ose në një tjetër.

10. Efekti i ankorimit

Njerëzit e ndjejnë shumë më të lehtë për të vlerësuar diçka nëse ata kanë çmimin origjinal (edhe nëse është veprimi i gabuar) si një lloj spirance. Shpesh përdoret nga dyqanet.

Për shembull, ju nuk do të blini një bluzë për $ 300 me logjikën tuaj të zakonshme, por nëse e shihni se fillimisht kushton 1.000 dollarë, do të mendoni se është mëkat të humbni një rast të tillë, edhe nëse çmimi fillestar mund të jetë i pavërtetë.

9. Shmangia e rezultatit

© Depositphotos

Ne shpesh gjykojmë korrektësinë e një vendimi nga rezultati përfundimtar, jo nga veprimet e ndërmarra për ta arritur atë.

Ky efekt shpesh përdoret nga ato reklama që na përqendrojnë vetëm në rezultatin përfundimtar (për shembull, në blerje). Ndaj, nëse tani po përdorni një iPhone të ri, nuk mund të pretendoni që vendimi për të shpenzuar të gjitha paratë tuaja në të ishte e drejtë.

8. Paradoksi i zgjedhjes

© Krasnaya Strela

Paradoksi i zgjedhjes thotë se sa më shumë zgjedhje të ekzistojnë, aq më e ulët ekziston mundësia që të jemi të lumtur me zgjedhjen tonë përfundimtare.

Mos harroni: ndonjëherë ju blini diçka dhe pastaj pendoheni për shkak se ju mund ta keni blerë atë në zbritje, ose një model tjetër, ose çfarëdo qoftë… Edhe në qoftë se vendimi përfundimtar është më i miri, ne mund të mbetemi të pakënaqur, sepse lista e zgjedhjeve ishte shumë e madhe.

7. Iluzioni i Grupimeve

© Depositphotos

Ky iluzion karakterizohet nga tendenca për të parë një sistem të caktuar në përputhje rastësore. Kjo vlen veçanërisht për lojtarët dhe dashuruesit e lojërave të fatit.

Të dyja palët mund t’i interpretojnë gabimisht ngjarjet. Mos t’ju marrë era me vete, njerëz!

6. Efekt i Pratfall

© 20th Century Fox

Imagjinoni një çift duke ecur në rrugë dhe njëri prej tyre papritmas godet një shtyllë. Nuk ka gjasa që dikush tjetër të mendojë “Çfarë idioti!” , përkundrazi i pari do të duket edhe më i ëmbël.

Është për shkak se përsosmëria nuk pëlqehet dhe gabimet janë atraktive, ato na bëjnë më njerëzorë. Kjo është arsyeja pse ju nuk duhet të mërziteni shumë kur pengoheni apo rrëzoheni para një personi që ju pëlqen.

5. Efekti Kuleshov

© theoryandpractice

Efekti kur një shikues, pas shikimit të dy kornizave që nuk kanë lidhje me njëra-tjetrën, në mënyrë të pandërgjegjshme krijon një lidhje logjike për ta, quhet efekti Kuleshov.

Ky efekt përdoret me sukses jo vetëm nga kinematografët, por edhe në mesin e reklamuesve, duke ju rrënjosur lidhje të tilla me një produkt ose karakter të caktuar.

4. “Negativiteti i trupit”

© Social video “Appearance Not Matter”

Negativiteti i trupit” është një gjendje ku një person mendon se është i shëmtuar dhe kjo është arsyeja pse jeta e tij personale po dështon përditë. E gjithë jeta e tij është një dështim.

Shumicën e kohës këta njerëz janë tërheqës dhe problemi ka të bëjë më shumë me vetëvlerësimin sesa me të metat reale.

3. Krahasimet me ata që ia dolën

© Regency Enterprises

Shpesh ne e gjykojmë një situatë vetëm nga njerëzit e suksesshëm (“ata që mbijetuan, ia dolën”) dhe kjo është arsyeja pse ne njohim vetëm një anë të historisë.

Për shembull, ne e kemi zili një biznesmen i cili u bë i pasur duke shitur flakëza, edhe pse thjesht nuk e dimë se sa biznesmenë dështuan para tij. Shikojini gjërat nga kënde të ndryshme.

2. Efekti Vështirë-për-tu-arritur

© Relativity Media

Ky është fenomeni që tregon se ajo që është e vështirë të arrihet, është gjithmonë më e dëshirueshme, po flasim si për femrat ashtu edhe për meshkujt.

Edhe nëse e shohim atë nga një nivel njerëzor: njerëz të mbyllur, me status të lartë, njerëzit që “askush nuk e di se ç’kanë në mendje” gjithmonë duken një “objekt” më interesant për tu njohur.

1. Frika nga e Bukura

A e keni vënë re se njerëzit e zakonshëm kanë më pak gjasa të ulen pranë njerëzve të bukur (për shembull, në transportin publik)? Ata e bëjnë këtë vetëm nëse nuk ka vende të tjera të mbetura bosh.

Fakti është se disa njerëz ndiejnë tension pranë njerëzve të bukur: eksitim, kontroll të dyfishtë të veprimeve të veta, dëshirën për të shmangur turpin dhe sikletin, frikën e krahasimit, frikën për t’u kapur duke vështruar fshehurazi.

Një stres i tillë nuk vjen kur gjendeni pranë një personi mesatar.