12 Kamerierë Treguan se Çfarë Bëjnë për të Dalë Mirë në Fund të Ditës

©wavebreakmedia/shutterstock

Kamerierët me përvojë janë gjithashtushitës shumë të mirë. Na inkurajojnë të blejmë ushqime më të shtrenjta dhe të lëmë bakshishe të mira, por ta bëjmë në një farë mënyre, kështu që as nuk e kuptojmë.

Është mirë që disa kamerierë në internet po tregojnë truket profesionale dhe ne duhet t’i kujtojmë ato herën tjetër që të hamë jashtë.

Çdo gjë që mund të bëj për ta bërë klientin të ndërveprojë me mua si person më rrit bakshishin. Është po aq e thjeshtë sa të vesh hijen e syve me shkëlqim ose të hedh stilolapsin “padashje” në dysheme, ndërsa marr porosinë e tyre. Bëhu i dukshëm vetëm një herë, që herët, pastaj zbehu në sfond dhe bëj që vakti i tyre të jetë krejt i rregullt. Unë e di këtë: nëse të ftuarit shohin një kameriere pa emër që drejton një tryezë të përsosur, ata marrin 20%. Një person i vërtetë që rrëzon stilolapsin e saj dhe më pas drejton një tryezë të përsosur, merr 25%.

© fizkes / Shutterstock.com

Ju keni një mundësi për të biseduar vërtet me të ftuarit. Zakonisht, kjo ndodh pasi ata të kenë mbaruar vaktet e tyre dhe janë duke u përgatitur për të pirë një raund tjetër pijesh ose për të porositur ëmbëlsirë. Në vend që të qëndroni sipër tyre gjatë bisedës, mund të bëni një squat dhe t’i vendosni sytë në të njëjtin nivel me të tyret. Gjuha e trupit këtu thotë: “Ju djema jeni të lezetshëm, unë jam i interesuar për këtë bisedë”.

Unë punoj në një kafene dhe sa herë që shërbej çaj, u them mysafirëve të mi se sa kohë ka qëndruar qesja e çajit në ujë. E vlerësojnë shumë. Ndonjëherë filloj biseda me të ftuar (kryesisht më të vjetër). Nëse vë re se janë turistë, u rekomandoj vende për të vizituar ose i pyes se çfarë u pëlqen më shumë në qytet. Pyesni si ishte ushqimi dhe kërkoni gjithmonë falje për çdo shqetësim. Dhe gjithmonë qeshni me shakatë e tyre! Falënderojini për këshillat dhe thuajuni të kenë një ditë të mbarë.

Një truk që gjithmonë e kam urryer dhe refuzuar ta bëj: kur mysafirët tuaj janë ulur rehat dhe ju hapni menunë për t’ua dorëzuar atyre, hapeni në një faqe ku janë gjërat e shtrenjta, kështu që është gjëja e parë që ata shohin.

Kjo nuk është vetëm në biznesin e restoranteve – përkufizimi i saj është “të mbjellësh bisedë”. Kur jeni duke folur për herë të parë me klientët, ju flisni për gjëra që ata mund të duan të porosisin më vonë, si ëmbëlsirë ose një pije apo kafe. “Ne e bëjmë cheesecake-un tonë në shtëpi, ato janë të freskëta dhe të shijshme, mund të flasim për shijet që kemi pasi të keni përfunduar hyrjen tuaj.” Kjo u jep klientëve kohë të mendojnë për ëmbëlsirën gjatë gjithë vaktit. Në fund të vaktit të tyre, ata nuk “çuditen” kur menyja e ëmbëlsirave është një artikull bisede. E kundërta e kësaj është të shfaqesh në fund të një vakti dhe të thuash: “Këtu është çeku juaj, oh, a deshet ëmbëlsirë?” Praktikë e dobët e biznesit.

©shutterstock

Çelësi për të shpëtuar veten është që gjithmonë t’ia fajësosh dikë që nuk është aty rrotull në fushën pamore, pavarësisht nëse ishte faji yt apo jo. Të ftuarve nuk u intereson se kush ka gabuar – ata thjesht duan që ushqimi/pijet e tyre të përgatiten siç duhet dhe në kohën e duhur.

Shembull: Ju jeni të zënë dhe dorëzoni një porosi 15 minuta me vonesë dhe kuptoni se ushqimi do të dalë vonë. Thjesht shkoni tek të ftuarit rreth kohës kur do të mbërrinte normalisht ushqimi dhe u thoni atyre se porosia nuk ishte përgatitur sipas standardeve të pranueshme të cilësisë, prandaj kryekuzhinieri ka urdhëruar të ripërgatitej një pjatë e re në mënyrën e duhur dhe se ju do të keni falas diçka tjetër plus, për pritjen – restorantet më të mirë ju lejojnë ta bëni këtë (përgatitni një meze / ëmbëlsirë falas – çfarëdo qoftë). Në këtë mënyrë, ju e pikturoni veten si shpëtimtar dhe jo si plangprishës.

Unë kisha disa shokë në kolegj që ishin kamarierë – ata dolën dhe blenë syze false për t’i bërë ato “të dukeshin më shumë si studentë universiteti”. Kishin NJË palë që të dy dhe ndërronin radhën kush i vishte. Ata u betuan që bakshishi i tyre ishte më i mirë në netët kur mbanin syze false.

Më kujtohet se më mësuan të bëja “tundjen inkurajuese” kur sugjeroni ushqim ose përmirësime për zgjedhjet e klientëve. Për shembull, pas pjatës kryesore, do të thoshit: “A nuk do ta mbaronte vaktin në mënyrë të përsosur një krem ​​brulée qiellore?” Duke pohuar pak po dhe duke buzëqeshur. Shumicën e kohës, ata porosisnin ëmbëlsirë ose përmirësonin zgjedhjen e tyre origjinale. Në një shënim anësor, unë kam përdorur të njëjtën teknikë tek fëmijët e mi. “A nuk mendoni se duhet të pastroni dhomën tuaj përpara se të dilni për të luajtur, tundni kokën dhe buzëqeshni.”

©romankosolapov/shutterstock

Një truk tjetër ishte se si të flitet kur përpiqesh të shesësh ushqim. Ju kurrë nuk thoni, “… vetëm për X $ shtesë” ose “… për X $ më shumë”, thjesht pyetni, “A dëshironi të shtoni (djathë, për shembull, ose salcë kosi)…?” Kjo nënkupton se ishte një shtesë pa i bërë njerëzit të mendojnë për çmimin.

Kam punuar në një restorant meksikan për 4 vjet. Kur dikush porosiste një pije të ngrirë, zakonisht duhej pak më shumë për të përfunduar sesa një pije e zakonshme. Kështu që kamerierët e tjerë më thanë të vendosja 2 pipë e jo një, në mënyrë që njerëzit të përfundonin pijet e ngrira më shpejt dhe të porosisnin një tjetër.

©shutterstock

Një nga truket është kur paguani para në dorë dhe ato ju kthejnë kusurin. Nëse nuk kërkoni emërtime specifike, ato zakonisht sjellin kartmonedha të mëdha. Arsyetimi pas kësaj është që një klient të mos kërkojë që kartmonedhat e mëdha të ndahen në prerje më të vogla, por thjesht do ta lërë kartmonedhën më të madhe për bakshish.