13 Gjëra që Nuk Duhet t’i Flisni në Biseda me të Tjerët, edhe Nëse Vërtet Dëshironi

©shutterstock

Secili prej nesh ka patur një histori rrëfimin e të cilës ia ka besuar dikujt si një sekret dhe ajo thënë “fshehtas gjithë botës”.

Dhe mund të jetë shumë i pakëndshëm dhe shqetësues rasti kur u hapët me një mik, dhe pastaj ajo bisedë u bë e njohur për dikë tjetër.

Për të mos hapur një gropë për veten tuaj me duart tuaja, është më mirë të mbani për vete atë që nuk doni të bëni publike. Respektimi i kufijve personal çon në lidhje më të forta mes të dashurve.

Ne kuptuam se çfarë informacioni mund të lini pa e thënë pa keqardhje.

Shuma e të ardhurave

 

Zbulimi i fitimeve ose pasurisë papritur mund të ndryshojë mendimin e njerëzve për ju. Disa mund të kenë pretendime për një pjesë të parave të marra ose për qëllime egoiste, të tjerët do të fillojnë të japin këshilla se si t’i shpenzojnë ato në mënyrë korrekte. Ekspertët financiarë këshillojnë të mbeteni anonim kur merrni fitime të mëdha në para.

 • Fitova gati një milion dollarë në llotari. Kam shpenzuar gjysmën për qëllime bamirësie: një pjesë i dhurova një jetimore, një pjesë një organizate që kujdeset për kafshët shtëpiake. Pastaj shtrova vendin dhe trotuarin para shtëpisë (jetoj në një ndërtesë të vjetër pesëkatëshe). I bleva vetes një frigorifer. Kam vënë pak në një llogari kursimi. Shuma e mbetur shkoi për të paguar për dentistin për babanë dhe kursin e masazhit për nënën. Unë nuk i thashë askujt për fitoren, por kohët e fundit i tregova nënës sime. Ajo i prishi të gjitha dhe më akuzoi se gati i mora këto para dhe i shpenzova për të gjitha llojet e marrëzive. Ose ajo thjesht mund t’ia jepte asaj: ajo do t’i kishte përdorur  ato “më mirë”. © Dëgjuar / VK
 • Ndodhi në një punë të mëparshme. Zbulova rrtijen e pagës dhe e ndava me marrëzi gëzimin tim me kolegët e tjerë, në një pëshpëritje. Një orë më vonë, e gjithë zyra e dinte për këtë, dhe pagesa ime u anulua për atë që gjoja po mburresha. © Dëgjuar / VK

Kujdesi për pamjen

Psikologët ju kujtojnë se nuk është e nevojshme të ndani të gjitha detajet e kujdesit personal, madje edhe me një partner të ngushtë. Nëse nuk keni dëshirë t’i tregoni dikujt ose të shpjegoni pse pamja juaj ka ndryshuar papritur, kjo është krejtësisht në rregull.

 • Ne kemi një kliente që i fsheh burrit të saj se ajo ka flokë të rremë. Burri e di që gruaja e tij ka disa probleme me flokët e saj, por jo që është gjithmonë pa to. © AlexLissabon / Pikabu
 • Një shoqe nga një fshat finlandez shkoi në Shën Petersburg për të zmadhuar gjoksin e saj. Tani i gjithë fshati është i vetëdijshëm për të gjitha detajet, sepse shoku që e çoi në spital dhe e nxori nga atje nuk mund ta mbante gojën mbyllur.

Fjalëkalimet e mediave sociale

© Sigrid Gombert / Cultura Images RF / East News

Është e rëndësishme të diskutoni me partnerin tuaj atë që është e pranueshme për ju kur përdorni rrjetet sociale dhe të bini dakord për kufijtë e asaj që lejohet. Ndonjëherë partnerët janë të sigurt në njëri -tjetrin dhe ndajnë fjalëkalimet, për shembull, për të ngarkuar fotografi pushimesh.

Sidoqoftë, kur marrëdhënia përkeqësohet, i dashuri mund të shndërrohet në një keqbërës i cili ka kredencialet për të hyrë në profilin tuaj. Është më mirë të mbani fjalëkalimin tuaj për veten tuaj dhe të mos hyni në llogarinë tuaj nga kompjuterët dhe telefonat e njerëzve të tjerë, në mënyrë që të mos shqetësoheni për llogaritë e hakuara.

 • Çdo mëngjes e filloj duke parë llogaritë e ish-burrit tim. Kam lexuar bisedat e tij në rrjetet sociale, e-mail, të gjitha mesazhet, shikoj në llogarinë time në google të gjitha lëvizjet nëpër qytet, fotot në telefonin e tij. Kur u largua, ai nuk kishte ndryshuar fjalëkalimet askund. Unë vazhdoj ta jetoj jetën e tij. Unë nuk e di se si të shpëtoj prej tij.

Shpenzime të vogla për nevojat personale

Psikologët theksojnë se paratë janë shkaku i shumë mosmarrëveshjeve midis partnerëve. Është më mirë që fillimisht të bini dakord për shpenzimet dhe sa të mos ju duhet t’i raportoni njëri -tjetrit.

 • Unë shpesh porosis të gjitha llojet e marrëzive në AliExpress. Dhe kur ajo vjen, i them burrit tim se janë me rimbursim. Unë fitoj më shumë se ai, por për shkak të kontradiktave të brendshme nuk mund t’i tregoj njerëzve, dhe aq më tepër se jam një shpërdoruese i buxhetit të familjes. © greenchesh / Pikabu

Numri i partnerëve para jush

© Pexels

Për të shmangur sikletin, është më mirë të mos pyesni se sa njerëz partneri juaj ka takuar më parë. Psikologët madje dallojnë një lloj xhelozie të veçantë – prapavepruese, domethënë, që lind nga marrëdhënia e mëparshme e një partneri. E kaluara është puna personale e secilit. Nëse personi ndihet mjaft rehat për ta ndarë këtë me ju, është mirë. Informacioni i këtij lloji mund të shprehet vullnetarisht, dhe jo me kërkesën e askujt. Vlen të respektohet zgjedhja e një partneri nëse ai nuk dëshiron të hyjë në detaje.

Të dhënat personale të dikujt tjetër

Mbani sekretet që njerëzit e tjerë kanë ndarë me ju, edhe nëse ju duket e parëndësishme për ju. Me shumë mundësi, ata kishin nevojë të flisnin dhe të ndjenin mbështetjen tuaj. Personi të cilit i thoni sekretin e dikujt tjetër nuk do të jetë në gjendje t’ju besojë plotësisht në të ardhmen. Dhe nëse thashethemet arrijnë tek ai që iu hap, ka shumë të ngjarë që marrëdhënia me të të përkeqësohet.

 • Mundohem shumë për të mbajtur të gjitha sekretet që më janë thënë, për aq kohë sa nuk dëmton të tjerët. Për shembull, nëse fqinji im do të më rrëfente se nuk do të martohej me të dashurën e tij, unë do ta mbaja këtë sekret. Unë nuk kam pse ta ndaj këtë informacion me të tjerë apo personin tjetër, është punë e tyre. © Tim Plunkett / Quora

Fakte që ngjallin zili

© www.imagesource.com / East News

Psikologët vërejnë se në një marrëdhënie të shëndetshme, partnerët ndihen të barabartë. Por nëse njëri prej tyre ka vetëbesim të ulët, atëherë ai mund të fillojë të ketë zili, gjë që do të çojë në probleme në çift. Ndonjëherë, për të mbajtur një marrëdhënie, duhet të heshtni në mënyrë që të mos shkaktoni acarim të panevojshëm.

 • Shoqja e mamit tim fitonte më shumë se burri i saj dhe kishte frikë t’i tregonte. Dhe pastaj ai e zbuloi rastësisht dhe e la atë. Çdo gjë mund të ndodhë. Asnjëherë nuk e dini se çfarë ka në kokën e njerëzve. © Synphonie / Pikabu

Opinionet për jetën personale të të tjerëve

Hulumtimet tregojnë se pothuajse të gjithë njerëzit bëjnë thashetheme. Shumica e informacionit që transmetohet për të tjerët është mjaft neutral. Dhe informacioni negativ që ka marrë publicitet mund të rezultojë në një situatë të pakëndshme për të gjithë pjesëmarrësit.

 • Një ditë ata kërkuan mendimin tim për bashkimin e supozuar të dy njerëzve. E dija sekretin e njërit prej tyre, i cili nuk e karakterizonte atë nga ana më e mirë. Pa zbuluar asnjë detaj, lashë të kuptohej se do të ishte më mirë të shmangej kjo martesë. Kjo rezultoi në një skandal të madh. Të dy familjet u bashkuan dhe kërkuan një shpjegim se çfarë saktësisht po përpiqesha të thosha dhe më akuzuan se po përpiqesha të përfshihesha në jetën e çiftit të lumtur. © Gopalkrishna Vishwanath / Kuora

Qëndrimet negative ndaj njerëzve të tjerë

 

Ne të gjithë ndonjëherë duhet të merremi me njerëz, veprimet ose bisedat e të cilëve na irritojnë dhe na shkaktojnë ndjenja negative. Nuk keni pse ta detyroni veten të jeni miq me njerëz që nuk ju pëlqejnë. Nëse ky është një koleg pune që ju shpërqendron çdo ditë me me biseda mbi tema personale, atëherë është mirë që të mos grumbulloni pakënaqësi, por ta trajtoni me respekt dhe t’i ofroni me takt të ktheheni në punë. Ju nuk duhet të jeni një bashkëbisedues i mirë në dëmin tuaj, është e rëndësishme të mbroni kufijtë tuaj personal.

 • Ndonjëherë ju duhet të mbani sekret ndjenjat tuaja të vërteta në mënyrë që të kurseni të tjerët. Për shembull, kolegia juaj sapo është bërë prind dhe është tepër krenare për pasardhësit e saj. Nuk të intereson vërtet. Por është më mirë të jesh i sjellshëm në mënyrë që të mbash një marrëdhënie miqësore. © Matteo Post / Quora

Informacion konfidencial

Disa kompani bllokojnë mediat sociale në kompjuterët e punës në mënyrë që punonjësit të mos tundohen të ndajnë informacione ose të publikojnë aksidentalisht informacione që duhet të mbrohen nga konkurrentët dhe sytë.

Të metat dhe fobitë tuaja më të mëdha

Është më mirë të mos i tregoni të gjithëve për dobësitë tuaja. Sipas psikologëve, të paktën 60% e të rriturve pranojnë se kanë të paktën një frikë të pabazuar. Kemi frikë se të dashurit mund të fillojnë të na etiketojnë dhe të na trajtojnë sikur të ishim të sëmurë. Ose miqtë mund të fillojnë të veprojnë si fëmijë të vegjël me ne ose të na shmangin. Nëse marrëdhënia përkeqësohet një ditë, dikush mund ta përdorë këtë informacion kundër nesh.

 • Ne qëndronim në një hotel me një fqinj shumë të bezdisshëm. Ajo më bëri një pyetësor se çfarë duan të plotësojnë fëmijët në oborr. Dhe kishte një pikë: “Fobia juaj”. Për hir të interesit, unë shkrova, përkundrazi, atë për të cilën nuk kam frikë. Brenda pak ditësh shkuam për një shëtitje me varkë. Epo, asgjë: më pëlqeu, dhe ajo u befasua kur pa që u argëtova. © Heard / VK

Planet ambicioze për të ardhmen

Ndonjëherë ia vlen t’i mbani planet dhe ëndrrat tuaja për veten tuaj, në mënyrë që dikush të mos ju privojë nga mundësia për të zbatuar planet tuaja. Ndodh që idetë e papërfunduara, të vlefshme i nënshtrohen kritikave të paarsyeshme dhe dëshira për t’i zhvilluar ato zhduket. Është më mirë të njoftosh të dashurit kur gjithçka tashmë ka funksionuar.

 • Një mike më tradhtoi ashpër. I thashë fshehurazi atë për të cilën doja të punoja, dhe ajo, pasi mësoi për intervistën për këtë pozicion dhe shkoi atje në heshtje. Pastaj ajo tha që thjesht donte të kalonte, të zbulonte se çfarë do të ishte atje dhe të më tregonte mua – të më ndihmonte domethënë. Ajo tashmë po punon atje për një viti. Më shumë vende të lira nuk u hapën. Unë ndaja gjithçka me shoqen time, isha gjithmonë gati të ndihmoja, por tani unë nuk besoj më në miqësinë femërore. © Heard/ VK

Informacione personale që nuk doni t’i ndani

 

Vlen të heshtësh për atë që thjesht nuk je gati të ndash për momentin, edhe nëse pritet të jesh i sinqertë. Informacioni juaj personal mund të përhapet dhe të bëhet objekt diskutimi dhe thashethemesh.

 • Unë jam një person i mbyllur dhe nuk më pëlqen të ndaj emocionet dhe planet. Mund t’ju them vetëm pasi të keni mbaruar punën. Kështu që tregova për shtatzëninë vetëm pasi mora raportën. Kështu që të afërmit e mi ende më bezdisin: si mund të mos ndaj lajme të tilla. Po sikur të mos dua! Për më tepër, babai im është shumë llafazan dhe menjëherë filloi t’u tregojë të gjithëve me radhë. © Heard / VK