5 Gjëra Për të Kuptuar Nëse Nuk Duhet t’i Besoni Dikujt

©Samantha Garrote/pexels.com

Intuita juaj mund t’ju ndihmojë të dini se kujt mund t’i besoni dhe kujt jo.

Megjithatë, ka një sërë ‘çelësash’ që do t’ju ndihmojnë të merrni parasysh se kur duhet të mos i besoni një personi.

Vitet mund t’ju kenë dhënë një ndjenjë të gjashtë që funksionon pothuajse si një detektor.

Ju paralajmëron menjëherë për t’ju thënë se kur duhet të mos i besoni dikujt. Është e vërtetë se përvoja është e mençur dhe se në fund, ne ruajmë mësime të mira për të ditur se me kë është më mirë të depozitojmë miqësinë ose dashurinë tonë dhe kë është më mirë ta shmangim.

Megjithatë, ndonjëherë ai filtër na dështon dhe ne e lëmë njeriun më pak të përshtatshëm të kalojë dyert e zemrave tona, i cili lë gjithçka në rrëmujë dhe na grabit gjënë më të çmuar që njerëzit mund të japin: besimin.

Ndonjëherë kemi më shumë se një zhgënjim, megjithatë, në një botë tashmë kaotike është e rëndësishme të vazhdojmë të kultivojmë lidhje të rëndësishme dhe pasuruese sociale.

Të mos dorëzohemi, sepse njerëzit e mirë ekzistojnë. Është vendimtare të ndjekim një sërë dinamikash psikologjike që mund të na zbulojnë se cili personalitet nuk është i sinqertë. Ka një sërë tiparesh, sjelljesh dhe dimensionesh të afta për të treguar se cila figurë nuk është e përshtatshme për të përfshirë në jetën tonë. Ne i analizuam ato.

Në këtë jetë nuk duhet të jeni mosbesues kronik. Ndërtimi i lidhjeve pasuruese kthehet në lumturi. Megjithatë, është e këshillueshme që të jemi të kujdesshëm kur dimë se kujt t’i kushtojmë dashurinë tonë.

Askush nuk mban një shenjë në fytyrë që paralajmëron se nuk duhet t’u besohet. Për më tepër, vetë personi nuk është i vetëdijshëm se miqësia, marrëdhënia dhe dashuria e tij kanë kushte. Burrat dhe gratë, të përcaktuar nga egoizmi, domethënë nga ai qëndrim me të cilin ata i shohin lidhjet shoqërore si entitete nga të cilat mund të përfitojnë, zakonisht kanë një pikëpamje mjaft pozitive për veten e tyre.

Kjo i bën ata të vijnë në jetën tonë duke qenë plotësisht bindës. Ata janë miqësorë, joshës, të lehtë për t’u përballur pothuajse gjithmonë dhe askush nuk mund ta merrte me mend se pas atyre fasadave të bukura, fshihen interesa dhe se mund të na tradhtojnë sadopak.

Prandaj, kur bëhet fjalë për të ditur se kur duhet të mos i besoni dikujt, është e rëndësishme të mos merrni gjithçka si të mirëqenë. Prandaj, është e përshtatshme të merret parasysh se nganjëherë pamja e jashtme është gënjyese.

Këto janë 5 shenjat që duhet t’u kushtojmë vëmendje.

Ata flasin shumë për veten e tyre

Të gjithë i njohim ata njerëz me një shije të veçantë për të folur për një temë të vetme: veten e tyre. Është e vërtetë që secili ka të drejtë të ndajë anekdota, mendime, ëndrra, përvoja të kaluara dhe të tashme me të tjerët. Megjithatë, askush nuk arrin të ndërtojë një lidhje të rëndësishme sociale nëse nuk i lë hapësirë ​​personit që ka përballë.

Jini të kujdesshëm nëse nuk ju pyesin si shkoi dita juaj. Vendosni distancë nëse nuk i mbajnë mend gjërat që shpjegoni, nëse nuk u japin rëndësi shqetësimeve, përvojave, emocioneve tuaja. Mendoni të largoheni nga ajo marrëdhënie nëse mendoni se pranë tyre nuk jeni askushi dhe kur ata jua bëjnë të dukshme, që është vetëm për t’ju kërkuar diçka.

Ajo që ata thonë është e kundërta e asaj që bëjnë

Nëse pyesni veten se si të dini se kur duhet të mos i besoni dikujt, shikoni se çfarë thonë ai, çfarë vlerash mbrojnë kur flasin me ju, çfarë shprehin dhe çfarë ju thonë për veten e tyre. Në këtë shoqëri ka plot personalitete dyfytyrëshe, pra ata që bëjnë të kundërtën e asaj që mbrojnë.

Janë ata që ju shesin mirësinë e tyre të pabesueshme, ata që shpjegojnë se sa shumë kanë bërë për miqtë dhe familjen e tyre, e megjithatë, kur vjen puna, ata nuk janë kurrë aty kur keni nevojë për ta.

Ata ju duan, ju admirojnë dhe kanë nevojë për ju: por dinë vetëm të kërkojnë gjëra nga ju

Çdo miqësi, si çdo marrëdhënie, ndërtohet gjithashtu përmes atij reciprociteti në të cilin ju jepni dhe merrni në pjesë të barabarta. Ka ekuilibër, asgjë nuk mungon dhe çdo veprim është ushqyes sepse nuk ka vend për egoizëm dhe shfrytëzim.

Tani, ka njerëz që dinë vetëm të kërkojnë, e bëjnë atë në baza ditore dhe në mënyrat më të sofistikuara të mundshme. Ata përdorin shprehje të tilla si “ti e di sa shumë të dua dhe prandaj mund ta bëj këtë vetëm me ty, sepse je personi të cilit i besoj më shumë”. Kur këto dinamika shantazhuese bëhen konstante, është mirë që urgjentisht të rimendohet kjo marrëdhënie.

“T’u besosh të gjithëve është marrëzi; por të mos i besosh askujt është ngathtësi neurotike.” -Juvenale

Kujdes nga ata që kritikojnë të tjerët në mënyrë të tepruar

Nëse pyesni veten se si të kuptoni se kur duhet të mos i besoni dikujt, mbani parasysh faktorin e kritikës. Ka njerëz që duan ta praktikojnë atë kritikë shkatërruese me ne si bashkëfajësi. Ata na tregojnë se çfarë bëri njëri apo tjetri, objektivizojnë bashkëpunëtorët, na shpjegojnë se çfarë bëjnë disa nga miqtë, fqinjët dhe të afërmit e tyre.

Studime të tilla si ato të kryera në Universitetin e Michigan-Dearborn tregojnë se personalitetet që përdorin këtë kritikë shkatërruese ndaj të tjerëve tregojnë marrëdhënie shumë të dobëta ndërpersonale. Ata nuk janë për t’u besuar dhe me shumë mundësi na kritikojnë edhe pas shpine.

Rëndësia e vlerësimit të mënyrës se si partneri na bën të ndihemi

Është kaq e thjeshtë. Është gjithmonë e rëndësishme të vlerësojmë se si ai person që sapo takuam na bën të ndihemi. Ka nga ata që na bëjnë të ndihemi si në shtëpinë tonë që në momentin e parë. Mirëpo, ka edhe figura të tjera me të cilat çdo gjë është ulje-ngritje. Sot duken të afërt dhe të sjellshëm dhe nesër tregojnë distancë. Sot ata kanë nevojë për ne dhe nesër nuk do t’u përgjigjen as mesazheve tona.

Konsistenca në karakter dhe ajo lidhje emocionale që jep qetësi dhe jo paqëndrueshmëri është një variabël tjetër që duhet marrë parasysh. Kështu, dhe siç thuhet shpesh, besimi duhet fituar dhe ky dimension kërkon kohë dhe punë.

Le të jemi të matur, por kurrë mos e humbim shpresën: njerëzit e mirë ekzistojnë dhe e bëjnë jetën më të bukur kur i gjejmë.