5 Vështirësi nga Fëmijëria që Vazhdojnë të na Mundojnë Kur Jemi të Rritur

©Wikimedia Commons

Çështjet emocionale të fëmijërisë parashikojnë në shumë raste se si do të jetë cilësia e jetës sonë kur të jemi të rritur.

Ato janë si lëndime psikike, si fragmente të lira dhe të shëruara keq që na pengojnë të udhëheqim një ekzistencë të plotë dhe madje të përballojmë problemet e vogla të përditshme me lehtësi dhe rezistencë më të madhe.

Nuk është e lehtë të përballesh me një të kaluar të vështirë, megjithatë, është edhe më shumë kur ato shenja kanë origjinën në një moshë të re. Në atë fazë të parë të jetës së një fëmije ku atij i mungojnë ende strategjitë personale për të trajtuar dhe kuptuar disa dimensione.

“Mos harroni se trupi juaj fizik është një pasqyrim i drejtpërdrejtë i gjendjes së qenies tuaj të brendshme” – Lise Bourbeau

Kështu, në një farë mënyre, është shumë e zakonshme që gjithmonë ndodhin 5 lloje përvojash të dhimbshme ose plagë emocionale të fëmijërisë që do të përfundojnë duke lënë një gjurmë shumë të dukshme në personalitetin tonë.

Le të shohim më poshtë se cilat janë plagët tona, të përcaktuara nga Lisa Bourbeau, trajnerja e njohur dhe ekspertja e përsosjes personale e famshme mbi të gjitha për krijimin e shkollave dhe seminareve me emrin “Dëgjo trupin tënd”.

Vështirësitë emocionale të fëmijërisë: frika nga braktisja

Vetmia është armiku më i keq të cilin ai ka jetuar në braktisjen e tij të fëmijërisë.Prandaj, është e zakonshme në moshën madhore të përjetoni një frikë të vazhdueshme për ta jetuar përsëri këtë mungesë. Prandaj, për shembull, shfaqet një ankth i lartë për t’u braktisur nga partneri, mendime obsesive dhe madje sjellje të rregulluara keq për shkak të frikës së lartë për ta përjetuar atë vuajtje edhe një herë.

Për më tepër, studime të tilla si ai i kryer nga Dr. Sharlene Wolchik nga Universiteti i Arizonës dhe i botuar në Journal of Abnormal Child Psychology shpjegojnë se është pikërisht frika e të qenit i braktisur ajo që gjeneron ndarje në shumicën e rasteve si çift. Janë situata ku jeton vetëm ankthi dhe frika e vazhdueshme, diçka që gjeneron një varësi dhe presion të lartë ndaj personit tjetër. Ato janë situata shumë komplekse për t’u trajtuar në shumë raste.

Njerëzit që kanë pasur plagët emocionale të braktisjes në fëmijëri do të duhet të punojnë me frikën e tyre nga vetmia, frikën e tyre për t’u refuzuar dhe pengesat e padukshme të kontaktit fizik.

Plaga e shkaktuar nga braktisja nuk është e lehtë për t’u shëruar, ne e dimë. Kështu, ju vetë do të jeni të vetëdijshëm se ajo ka filluar të shërohet kur frika nga momentet e vetmisë zhduket dhe në to fillon të rrjedhë një dialog i brendshëm pozitiv dhe shpresëdhënës.

Frika nga refuzimi

Frika nga refuzimi është një nga plagët më të thella emocionale të fëmijërisë, pasi nënkupton refuzimin e brendësisë sonë. Me brendësinë, ne i referohemi përvojave, mendimeve dhe ndjenjave tona.

Faktorë të shumtë mund të ndikojnë në pamjen e saj, si refuzimi nga prindërit, familja apo bashkëmoshatarët. Ajo gjeneron mendime të refuzimit, të të qenit i padëshiruar dhe skualifikimit ndaj vetes.

Personi që vuan nga frika e refuzimit nuk ndihet i denjë për dashuri apo mirëkuptim dhe izolohet në zbrazëtinë e tij të brendshme. Ka të ngjarë që, nëse e kemi vuajtur këtë në fëmijërinë tonë, ne jemi njerëz të vështirë. Pra, ne duhet të punojmë mbi frikën tonë, frikën tonë të brendshme dhe ato situata që krijojnë panik.

Nëse ky është rasti juaj, kujdesuni për pozicionin tuaj, merrni rreziqe dhe merrni vendime për veten tuaj. Do të shqetësoheni gjithnjë e më pak kur njerëzit largohen dhe nuk do ta merrni personalisht që ata t’ju harrojnë në një moment.

Poshtërimi

Kjo plagë krijohet kur në atë moment ndjejmë se të tjerët nuk na miratojnë dhe na kritikojnë. Ne mund t’i krijojmë këto probleme tek fëmijët tanë duke u thënë atyre se janë të ngathët, të këqij ose të bezdisshëm, si dhe duke i treguar problemet e tyre para të tjerëve; Kjo shkatërron vetëvlerësimin e fëmijëve.

Dhimbjet emocionale të fëmijërisë që lidhen me poshtërimin shpesh gjenerojnë një personalitet të varur. Për më tepër, ne mund të kemi mësuar të jemi egoistë si një mekanizëm mbrojtës, madje edhe të poshtërojmë të tjerët si një mburojë mbrojtëse.

Të kemi përjetuar këto lloj përvojash kërkon që ne të punojmë për pavarësinë, lirinë tonë, për të kuptuar nevojat dhe frikën tonë, si dhe për prioritetet tona.

Tradhtia ose frika e besimit

Frika për t’u besuar të tjerëve lind kur fëmija është ndjerë i tradhtuar nga njëri prej prindërve të tij. Dimensione të tilla si thyerja e premtimeve, mosmbrojtja, gënjeshtra ose mos të qenit kur babai ose nëna është më i nevojshëm, shkaktojnë plagë të thella. Në shumë raste, ajo ndjenjë e zbrazëtisë dhe mungesës së shpresës shndërrohet në dimensione të tjera: mosbesim, zhgënjim, zemërim, zili ndaj asaj që kanë të tjerët, vetëvlerësim i ulët…

Të kesh pësuar një tradhti në fëmijëri krijon njerëz kontrollues që duan të kenë gjithçka nën vëzhgim. Nëse keni vuajtur nga këto probleme në fëmijëri, ndoshta ndjeni nevojën për të ushtruar njëfarë kontrolli mbi të tjerët, gjë që shpesh justifikohet nga një karakter i fortë.

Këta njerëz shpesh i konfirmojnë gabimet e tyre nga mënyra se si veprojnë. Shërimi i plagëve emocionale të tradhtisë kërkon të punosh me durim, tolerancë dhe të dish të jetosh, si dhe të mësosh të jesh vetëm dhe të delegosh përgjegjësi.

Padrejtësia

Padrejtësia si një plagë emocionale e ka origjinën në një mjedis ku kujdestarët kryesorë janë të ftohtë dhe autoritar. Në fëmijëri, një kërkesë e tepruar dhe që i kalon kufijtë do të gjenerojë ndjenja të paefektshmërisë dhe pavlefshmërisë, si në fëmijëri ashtu edhe në moshë madhore. Një autor ekspert në këtë temë është padyshim Yong Zhao, një akademik i respektuar në arsim.

Sipas Zhaos, siç shpjegon ai në një nga veprat e tij, autoritarizmi në shtëpi dhe në edukimin e dikujt ndikon si në zhvillimin psikologjik dhe emocional, ashtu edhe në potencialin dhe performancën e vetë fëmijëve. Kur vihet veto për të drejtat tona dhe nuk marrim mbështetje, konsideratë dhe afërsi të vlefshme dhe domethënëse, padyshim shfaqen vorbulla të mëdha psikologjike.

Pasojat e drejtpërdrejta të padrejtësisë në sjelljen e atyre që e vuajnë do të jenë ngurtësia, vetëvlerësimi i ulët, nevoja për perfeksionizëm, si dhe pamundësia për të marrë vendime me vetbesim.

Në këto raste, është e rëndësishme të punoni për vetëvlerësimin, vetë-konceptin, si dhe ngurtësinë mendore, duke gjeneruar sa më shumë fleksibilitet dhe duke i lejuar vetes t’u besoni të tjerëve.

Tani që i njohim pesë plagët emocionale të fëmijërisë që mund të ndikojnë në mirëqenien tonë, shëndetin tonë dhe aftësinë tonë për t’u zhvilluar si njerëz, ne mund të fillojmë t’i shërojmë ato.