6 Rregulla “Jo-Tipike” që Vlejnë për Çdo Lidhje të Mirë

© Revolutionary Road \ BBC Films , © Just Go with It \ Sony Pictures

Idealizimi shpesh pengon një marrëdhënie të fortë dhe të shëndetshme.

Sidoqoftë, realiteti krijon rregullat e veta, dhe të gjitha këto stereotipe të vendosura rezultojnë jo vetëm thelbësisht të gabuara, por edhe të dëmshme.

Ne studiuam mendimet e ekspertëve dhe psikologëve, të cilat në pamje të parë duken të diskutueshme, por në fund të fundit konfirmohen nga hulumtimet dhe statistikat. Dhe vendosëm të bëjmë një renditje me 6 rregulla që shumë njerëz i injorojnë ose nuk i njohin, por më kot.

Akumulimi i konflikteve të pazgjidhura

© Vicky Cristina Barcelona / Antena 3 Films

Në konceptin e dashurisë së vërtetë, shumë njerëz gabimisht vendosin një lloj idealizmi, që do të thotë mungesë e konflikteve ose të paktën aftësia për t’i zgjidhur ato. Sidoqoftë, në realitet, të gjithë kanë mosmarrëveshje dhe i vetmi ndryshim është në qasjen ndaj tyre.

Për shembull, profesori i mirënjohur i psikologjisë John Gottman argumenton se shumë çifte të lumtura sigurisht që kanë probleme që nuk i kanë zgjidhur për dekada. Ndërsa partnerët më pak të mençur përpiqen me të gjitha mjetet të kuptojnë dhe ta zgjidhin menjëherë çdo gjë të vogël, vetëm duke përkeqësuar tensionin në komunikim, të tjerët, përkundrazi, nuk duan ta ndryshojnë njëri-tjetrin, i japin më pak rëndësi marrëzive dhe gjithmonë kërkojnë mënyra për të bërë kompromise.

… mos iu nënshtroni iluzioneve romantike

© Mon roi \ Canal + [fr] , © The Proposal \ Mandeville Films
Një goditje tjetër për romantikët është hulumtimi sipas të cilit njerëzit që janë të përqendruar në dashurinë e patëmetë dhe kërkimin e një shoku të caktuar shpirtëror janë rrallë të aftë për marrëdhënie afatgjata dhe të forta. Për më tepër, përkundër sfondit të tyre, edhe “martesat me marrëveshje” kanë shanse të mëdha suksesi.

Çështja është që në martesa të tilla njerëzit nuk verbohen nga iluzionet. Ata janë të gatshëm për punë të vështira, ata e dinë se do të duhet përpjekje. Njerëzit e llojit të parë janë të natyrshëm në pamundësinë për të luftuar, ndryshuar, këmbëngulur, sepse me një shpirt binjak, gjithçka duhet të jetë e thjeshtë në teori.

Ëndrra e dashurisë së përsosur është përgjithësisht mjaft dembele. Nuk do të thotë të punosh në marrëdhënie dhe për ndërlikimet e saj. Por çdo devijim nga ideali godet me forcë romancën.

… injoroni këshillat e të tjerëve për marrëdhëniet

© Zodiac \ Paramount Pictures , © Love & Other Drugs \ New Regency Pictures

Kur lind një mosmarrëveshje, njerëzit shpesh janë të prirur të kërkojnë këshilla. Të afërmit, miqtë dhe ndonjëherë edhe kolegët janë të përfshirë në zgjidhjen e problemeve personale. Mund të duket se mbledhja e këndvështrimeve të ndryshme është gjëja e duhur për të bërë për të vlerësuar objektivisht situatën. Por në realitet, pamja e jashtme është gjithmonë subjektive dhe rrallë është e dobishme.

Së pari, pa marrë parasysh se sa mirë ju njohin, njerëzit e tjerë ende nuk e shohin tablonë e plotë të gjërave. Së dyti, informacioni kalon të paktën në disa faza të shtrembërimit: së pari, ju e shtrembëroni atë kur ritregoni, pastaj dëgjuesi i shtrembëron ato sipas përvojës dhe besimeve të tij. Rezultati është një përzierje paragjykimesh që nuk kanë asnjë lidhje me realitetin. Bazuar në këtë, është mirë që ose të përpiqeni të zgjidhni çështje të marrëdhënieve në fushën intime mes dy personave, ose të kontaktoni specialistë.

… për të pushuar veç e veç

© About Time \ Working Title Films , © The Notebook \ Warner Bros.

Për disa arsye, dëshira për të kaluar kohën larg është një nga frikërat më të ngulitura. Shpesh shoqërohet me egoizëm, shoqërohet me marrëdhënie shkatërruese dhe lodhje jo të shëndetshme të njëri-tjetrit. Në realitet, aftësia për të ruajtur hapësirën personale dhe ndonjëherë ndarja nga njëri-tjetri është jo vetëm normale, por edhe e mirë për shqisat.

Aq sa çifti është rehat së bashku, të jetosh në modën binjake siameze i privon të dy nga shumë përjetime të reja. Për më tepër, për njerëzit që janë martuar për një kohë të gjatë, distanca, përkundrazi, mund t’i mbajë së bashku më mirë se çdo përvojë e përbashkët. Së pari, sepse në këtë mënyrë ata kanë një shans të humbasin njëri-tjetrin, i cili zakonisht është mjaft problematik kur jetojnë brenda të njëjtit apartament. Së dyti, të dy kanë tema më interesante për të diskutuar dhe më pak kohë për bezdisje.

… përfshihuni me njerëz të tjerë

© A Simple Favor \ Bron Studios , © The Age of Adaline \ Lakeshore Entertainment

Le të bëjmë menjëherë një sqarim: kjo nuk ka të bëjë me tradhtinë. Ju jeni plotësisht përgjegjës për të vendosur se çfarë të bëni në lidhje me objektin e interesit tuaj. Por nga ana tjetër, ndjenjat në vetvete nuk kontrollohen nga një person, ato lindin automatikisht dhe nuk sjellin ndonjë dëm në vetvete, thonë psikologët.

Mbi të gjitha, kur njerëzit martohen, njerëzit nuk e humbin aftësinë për të vërejtur njerëz të mirë dhe për të përjetuar emocione. Për më tepër, një komunikim i tillë, i cili nuk kalon kufijtë dhe vëmendjen e dikujt tjetër, si asgjë tjetër, e bën një person të ndihet tërheqës dhe i gjallë. Në këtë situatë, vetëm një gjë është e rëndësishme – për të parë nëse diçka ka ndryshuar në qëndrimin tuaj ndaj partnerit tuaj të përhershëm. Nëse e doni atë si më parë, së bashku me interesin e një pale të tretë, thjesht shijoni komunikimin, atëherë nuk ka asgjë për të pasur frikë.

… lejojnë ndarjen teorike

© Revolutionary Road \ BBC Films , © Just Go with It \ Sony Pictures

Kjo pikë është disi në përputhje me të dytën. Por nëse theksi ishte tek aftësia për të punuar dhe kapërcyer vështirësitë, atëherë këtu padyshim që po flasim për gatishmërinë për t’u larguar.

Mjerisht, marrëdhëniet ndonjëherë nuk janë të destinuara të zgjasin deri në pleqëri. Njerëzit jo gjithmonë zhvillohen në të njëjtën mënyrë, dhe nganjëherë e vetmja mënyrë e drejtë për të dalë është të “lëshojnë pe” në mënyrë që të mbajnë vetëm kujtime të ngrohta për njëri-tjetrin dhe të mos e kthejnë marrëdhënien në një paradë zhgënjimi, dhimbjeje dhe humbje kohe.

Një pamje esëll e gjërave, mungesa e idealizimit dhe sakrificës së verbër, aftësia për t’u tërhequr me kohë – kjo është ajo që i lejon individë të tërë të vendosin kufij të qartë të asaj që lejohet dhe të mos i vendosin nevojat e tyre në anë. Dhe është në sajë të këtyre cilësive, së bashku me pavarësinë e brendshme, që ata arrijnë të ndërtojnë marrëdhënie të forta bazuar në respektin e ndërsjellë.