7 Sjellje që fëmija im, dhe i yti, i mësojnë duke ndjekur shembullin tonë

©shutterstock, ©shutterstock

Nëse ka një gjë që kam mësuar nga më shumë se një dekadë e të qenit baba, është kjo: më shikojnë çdo ditë.

Jo vetëm që jam duke u vëzhguar, por fëmijët e mi gjithashtu edhe po dëgjojnë fjalët që them. Ata po më studiojnë për sugjerime. Çdo vendim që marr, çdo fjalë që them, çdo hap veprimi që bëj, është nën vëzhgim.

Fëmijët e mi po mësojnë duke më kopjuar mua. Kjo është një përgjegjësi e madhe.

Disa javë më parë m’u kujtua kjo. Ne po qëndronim në një shtëpi pushimi dhe ishte mbrëmje e vonë. Unë dhe gruaja ime ishim ulur në një nga dhomat e gjumit, ku një nga fëmijët tanë ishte i shtrirë në gjumë të thellë (ose kështu menduam). Teksa shfryheshim për një zhgënjim që kishim me një nga fëmijët tanë, papritmas dëgjuam një zë të vogël që përsëriste një nga komentet që kishim bërë ne. Dukej tmerrësisht bindëse kur thuhej nga një gjashtëvjeçar.

Fëmijët po më studiojnë papushim, është thjesht një fakt. Dhe ata do të kopjojnë sjelljen time, qoftë pozitive apo negative, e mbushur me integritet apo e shënjuar nga karakteri mungues.

Këtu janë 7 sjellje që fëmijët tuaj dhe të mitë do të kopjojnë nga ne.

Si e trajtoni nënën e tyre.

Nëse jeni të sjellshëm, ndani, jepni, mbështetni, kujdesuni dhe e trajtoni gruan tuaj me respekt dhe dinjitet, fëmijët tuaj do ta trajtojnë gruan tuaj me respekt dhe dinjitet. Por nëse jeni degradues, luftarak, i frustruar ose i pasjellshëm me të, mund të vini bast se fëmijët tuaj do ta trajtojnë atë në të njëjtën mënyrë.

Si i menaxhoni paratë tuaja.

Nëse jeni në borxhe deri në fyt, ose shpenzoni para në mënyrë joserioze, fëmijët tuaj do t’i shpenzojnë paratë në mënyrë joserioze dhe ata do ta zhvillojnë atë tipar në moshën e tyre të rritur. Ata do të kopjojnë të njëjtën mungesë përgjegjësie që panë tek ju. Edhe ata do të jetojnë me borxhe. Por nëse ushtroni mençuri, qëndroni në një buxhet, kurseni dhe planifikoni, ata do të bëjnë të njëjtën gjë akoma më mirë sesa ty.

Si i trajtoni njerëzit e tjerë.

Nëse i përdorni gjithmonë njerëzit e tjerë jo si qënie njerëzore por si objekte nga të cilat mund të nxirrni përfitimet tuaja, ose i nënçmoni ose keqtrajtoni vazhdimisht njerëzit me të cilët jeni në kontakt, kështu do të bëjnë edhe fëmijët tuaj. Nëse e trajtoni kamerieren ose arkëtarin e bankës me përçmim, ata do t’i zhvlerësojnë njerëzit në të njëjtën mënyrë. Por nëse qasja juaj ndaj njerëzve të tjerë, veçanërisht atyre që kryejnë një shërbim si kamarierja, është e sjellshme dhe e respektueshme, fëmijët tuaj do ta ndjekin shembullin.

Sasia e respektit që i jepni autoritetit.

Nëse tregoheni të pasjellshëm me një oficer policie që ju ndalon, ose gjithmonë përgojoni dhe shani se sa i tmerrshëm është shefi juaj, fëmijët tuaj do të rriten me mungesë respekti për figurat e autoritetit në jetën e tyre. Kjo përfshirë ty! Por nëse të dëgjojnë duke folur për shefin tënd me dashamirësi dhe respekt, edhe kur ai mund të mos e meritojë, formon pikëpamjen e tyre të vogël për autoritetin në një mënyrë shumë pozitive.

Thellësia e karakterit dhe integritetit që shfaqni.

Ata e nuhasin nëse ju mashtroni. Ata e dinë nëse thoni një gjë dhe më pas bëni një tjetër. Ata po dëgjojnë mënyrën se si flisni për njerëzit që takoni në publik, ose për fqinjin zhgënjyes që ju acaron. Kur përballeni me një krizë ose akuza të padrejta, ata marrin parasysh mënyrën se si reagoni. Niveli i karakterit ose integritetit që zgjidhni të jetoni ose të mos jetoni, ndikon shumë në përcaktimin se si do të zgjedhin fëmijët tuaj të jetojnë.

Masa e disiplinës me të cilën jetoni jetën tuaj.

Nëse hani tepër, shpenzoni tepër, flini shumë, nuk paguani faturat, pini shumë, e lini shtëpinë pa e rregulluar, i bini gjithmonë për shkurt ose përciptaz ose justifikoni zgjedhjet e këqija, kështu do të bëjnë fëmijët tuaj! Megjithatë, nëse zgjidhni të jetoni një jetë të disiplinuar, fëmijët tuaj do të bëjnë zgjedhje më të mira (dhe më të shëndetshme) me jetën e tyre!

Sa bujar jeni.

Nëse dhënia e lëmoshës, dhënia për një bamirësi ose mbështetja e një kauze nuk është në listën tuaj, nuk do të jetë as në listën e fëmijëve tuaj. Nëse vendosni të mos shërbeni, edhe fëmijët tuaj nuk do të shërbejnë.

Nëse regjistroheni për një kauzë të mirë dhe më pas humbisni kur jeni duke marrë pjesë dhe zgjidhni të mos bëni një përpjekje të fortë, ata do ta shohin këtë dhe do të bëjnë të njëjtën gjë.

Por nëse ata shohin një person që jeton me një shpirt dhurues, gjithmonë shtrin dorën tek ata që kanë më pak dhe jep me zemër të plotë, ata do ta imitojnë atë sjellje dhe do të bëhen njerëz që japin, duan dhe shërbejnë me zemër të plotë!

Kjo është një listë e vështirë. Nëse po shqetësoheni për disa nga këto, nuk jeni vetëm. Edhe unë jam duke u mërzitur për disa gjëra.

Është koha për të vazhduar punën. Dëshira e zemrës sime është të rris fëmijë që bëhen të shëndetshëm, produktivë, njerëz me karakter të fortë dhe integritet. Nuk do të përfundojnë rastësisht në njerëz të tillë.

Unë duhet të jem proaktiv dhe ta lëviz ne atë drejtim me sjelljen time, si i rritur, përpara se të pres që fëmijët e mi të lëvizin në atë drejtim me veten e tyre. Po ju…