8 Tipat e Njerëzve që Nuk të Bëjnë Mirë t’i Mbash Afër

©Ilona Panych/shutterstock

Nuk ka nevojë të jesh jashtëzakonisht i mprehtë për të vënë re se pasi të flasësh me disa njerëz, humori të bie, fillon të ndihesh i lodhur dhe shumë mendime të këqija hyjnë në mendjen tënde.

Këto situata mund të përsëriten shumë herë, duke thithur energjinë nga ju çdo herë.

Ne do t’ju shpjegojmë pse ndihemi të padurueshëm pranë disa njerëzve dhe do t’ju tregojë për llojet e ndryshme të njerëzve toksikë.

Ankuesit

Mund të duket se jeta e këtyre njerëzve përbëhet nga dështime të përjetshme dhe fat të keq. Ata janë gjithmonë të shqetësuar për diçka, të hutuar ose të zhgënjyer. Duke qëndruar në një humor të trishtuar dhe pesimist, ata shpesh tërheqin njerëzit e tjerë në dialogun e tyre negativ, sikur të duan transferojnë trishtimin e tyre te të tjerët.

Në fakt, kjo lloj sjelljeje mund të quhet vampirizëm emocional, sepse ankuesit fillojnë të ndihen më pak të pakënaqur dhe të vetmuar pas këtyre bisedave. Viktimat, nga ana e tyre, humbasin burimet e tyre emocionale për të dëgjuar dhe përfundojnë duke jetuar përmes problemeve të njerëzve të tjerë.

Ziliqarët

Ziliqarët janë të sigurt se bari është gjithmonë më i gjelbër pas gardheve të njerëzve të tjerë, si dhe dielli është më i ndritshëm, qielli është më i pastër dhe zogjtë cicërijnë më bukur. Ndjenja e pakënaqësisë me veten dhe jetën e tyre është aq e fortë saqë ata vazhdimisht ua transmetojnë atë njerëzve përreth tyre përmes komplimenteve të trishtuara, dënimeve, kritikave ose thashethemeve.

Me veprimet e tyre, ziliqarët i bëjnë njerëzit e tjerë të empatizohen me ta dhe të ndihen përgjegjës për dështimet dhe fatin e keq të të tjerëve. Kritikuesit e ziliqarëve janë po aq toksikë – të gjitha manipulimet e tyre synojnë t’i bëjnë ata përreth tyre (si dhe ziliqarët e thjeshtë) të ndihen të pakënaqur me jetën e tyre, inferioritetin e tyre, mungesën e ftohtësisë së tyre dhe, në përgjithësi, sa e keqe është jeta përreth tyre.

Kërkuesit

Ka njerëz që gjithmonë presin të marrin mbështetje nga të tjerët duke mos qenë në gjendje t’i zgjidhin vetë çështjet. Jeta e tyre është plot me probleme të përjetshme që në dukje janë të pamundura për t’i kapërcyer vetëm. Ata mund të përjetojnë marrëdhënie të vështira, të jenë financiarisht të paqëndrueshëm, të punojnë në një punë që e urrejnë ose të vazhdojnë të kërkojnë ndihmë nga të tjerët.

Duke përdorur manipulime delikate, këta njerëz janë në gjendje të sigurojnë këdo se janë të vetmit që mund ta bëjnë jetën e tyre shumë më të lehtë. Huazimi i parave, përgatitja e një prezantimi për një konferencë të ardhshme, shëtitja e qenit – gjithçka është lojë e ndershme. E veçanta e të pasurit një marrëdhënie me një kërkues është një “miqësi e njëanshme” – ky lloj personi do të vazhdojë të kërkojë vazhdimisht ndihmën tuaj, por kurrë nuk do të jetë i gatshëm t’ju ndihmojë në këmbim.

Gjykatësi

Këta njerëz dinë gjithmonë si t’i bëjnë gjërat më mirë dhe japin këshilla të pakërkuara në çdo rast që kanë. Ju mund të mos e kërkoni ose mund të mos jeni dakord me të – por kjo nuk ndryshon asgjë, ata do të vazhdojnë t’ju mësojnë se si të jetoni jetën tuaj.

“Gjyqtarët” nuk kanë asnjë ide për kufijtë personalë të njerëzve, prandaj i thyejnë ato kaq lehtë, duke diktuar rregullat e tyre. Ata mund të jenë agresivë dhe këmbëngulës, duke ju siguruar për drejtësinë e tyre dhe duke ju bërë të ndryshoni mendimin tuaj në favor të tyre. Njerëzit e tjerë rreth tyre mund të dyshojnë lehtësisht në vetvete dhe të ndihen budallenj.

I vrazhdi

I vrazhdi nuk merr kurrë parasysh ndjenjat e njerëzve të tjerë. Ata gjithmonë kujdesen të tregojnë pozicionin e tyre në dukje më të lartë. Këta njerëz besojnë se janë më të mirë se të tjerët dhe shumë rrallë i shohin bashkëmoshatarët e tyre si të barabartë. Arroganca e “të vrazhdëve” dhe dëshira e tyre e vazhdueshme për të vënë veten e tyre të parët, mund të shqetësojnë të tjerët dhe të ndikojnë në vetëvlerësimin dhe respektin e tyre.

Narcisti bisedues

Duket se disa njerëz tërhiqen aq shumë me veten e tyre, saqë janë gati t’i tregojnë gjithë botës për këtë. Edhe nëse nuk pyesni, ata do t’ju tregojnë detajet e jetës së tyre dhe nuk do t’ju lënë të ndërfusni asnjë fjalë në monologun e tyre.

Ata nuk do t’ju bëjnë pyetje ose nuk do të presin të marrin reagimin tuaj ndaj fjalëve të tyre thjesht sepse nuk u interesojnë – narcisistët bisedues janë të fokusuar vetëm tek vetja. Nuk është për t’u habitur që njerëzit e zakonshëm lodhen nga këto biseda të njëanshme dhe madje fillojnë të ndihen të parëndësishëm.

Gënjeshtarët

Pothuajse çdo person në këtë botë ka përdorur gënjeshtra për një arsye ose një tjetër. Mund të bëhet për të arritur një rezultat të caktuar, për vetëkënaqësi ose për ndonjë arsye tjetër. Gënjeshtra, fshehja e së vërtetës dhe ekzagjerimi shpesh janë pjesë e përditshmërisë sonë deri në momentin kur ato bëhen zakon. Ka njerëz që vazhdimisht gënjejnë veten dhe të tjerët, duke mos menduar as për pasojat. Ata besojnë në gënjeshtrat e tyre dhe ua transmetojnë lirisht të tjerëve.

Është mjaft e vështirë të komunikosh me gënjeshtarët, sepse duhet të dyshosh gjithmonë dhe të qëndrosh vigjilent. Në fund të fundit, ju kurrë nuk dini çfarë të besoni dhe çfarë të mos besoni.

Gjeniu i keqkuptuar

Gjenitë e keqkuptuar mendojnë se janë shumë të mirë për këtë botë, prandaj është gjithmonë dikush që është fajtor për dështimet e tyre, dhe fatin e keq. Fuqia superiore, njerëz, yje që u rreshtuan në mënyrë të gabuar – ka gjithmonë një shpjegim për dështimet e tyre. Për më tepër, ka gjithmonë një shpjegim se pse të gjitha gjërat e mëdha nuk u kanë ndodhur kurrë këtyre njerëzve.

“Gjenitë” janë gjithmonë në pritje të vëmendjes dhe janë shumë të ndjeshëm ndaj kritikave. Ata mund t’i bëjnë njerëzit me të cilët flasin të ndihen të mjerë nëse guxojnë të shprehin një mendim që “gjeniut” nuk do t’i pëlqejë.