9 Cilësitë e Një Personi Vërtetë të Fortë Mendërisht

© Jenna Hamra / Pexels

Shkencëtarët besojnë se të qenit i fortë mendërisht është një parashikues më i lartë i suksesit sesa inteligjenca, dhe pasi të hidhni një vështrim në cilësitë mëposhtë, do të kuptoni pse.

Të kesh kontroll mbi emocionet dhe vullnetin tënd do të thotë të jesh një individ i fuqishëm që mund të arrish pothuajse gjithçka që synon të bësh.

Dëshironi të dini nëse këto kanë të bëjnë me ju? Lexoni dhe kontrolloni vetë! Ne kemi mbledhur disa hulumtime që mbështesin tiparet e një personi të fortë mendërisht.

Ju nuk shqetësoheni për çështje që janë jashtë kontrollit tuaj.

Motoja juaj është “Nëse mund ta rregulloni, mos u shqetësoni; nëse nuk mund ta rregulloni, mos u shqetësoni.” Psikologia Amy Morin shpjegon se nëse jeni një person me mendje të fortë zakonisht nuk shqetësoheni për çështje që nuk mund t’i kontrolloni.

Disa njerëz mund të ndihen të sigurt duke pasur gjithçka të menaxhuar, por disa çështje janë jashtë mundësive tona. Përpjekja për t’i kontrolluar ato do të çojë vetëm në stres dhe humbje të energjisë. Është më mirë ta ruani atë forcë për diçka që në të vërtetë mund ta arrini, ta përmirësoni ose ndryshoni.

Ju i pranoni dhe përballeni me vështirësitë që dalin në rrugën tuaj.

Jeta është e vështirë, dhe ju e dini. Jo vetëm kaq por ju pranoni që dështimi, sëmundja dhe trishtimi do të vijnë në një pikë të rrugëtimit tuaj. Por në vend që të zgjidhni të tërhiqeni sa herë që ndodh diçka e pafat dhe të tërhiqeni nga arritja e qëllimeve tuaja në jetë, studimet tregojnë se ju vendosni ta përdorni çdo moment të fatkeqësisë në avantazhin tuaj duke mësuar prej tij. Kjo është një dhuratë nga inteligjenca juaj emocionale, diçka që njerëzit e fortë mendërisht posedojnë dhe e kultivojnë, e cila ju lejon të përballoni emocionet negative.

Ju mund të thoni “jo” pa ndjerë pendesë.

Nëse shefi juaj do t’ju pyeste nëse mund të punonit gjatë fundjavës, nuk do ta kishit problem të thoni jo. Ju preferoni të ndiqni axhendën personale siç e keni planifikuar ose të kultivoni marrëdhënien tuaj me partnerin tuaj. Ju jeni të përkushtuara ndaj qëllimeve, përgjegjësive dhe vlerave tuaja dhe nuk lejoni që gjërat e tjera të bëhen pengesë.

Kjo është arsyeja pse nuk bëheni pishman sa herë të jetë e nevojshme të thoni “jo”.

Është një mënyrë e ushtrimit të vetëkontrollit dhe ndërtimit të respektit për veten, e cila do t’ju lejojë të nderoni qëllimet, përgjegjësitë dhe vlerat tuaja. Kjo nuk do të thotë që jeni gabim, përkundrazi. Kjo tregon se nuk do të duroni më devijime, humbje të kohës, ose sjellje që ju largojnë nga ato që doni.

Je e durueshme dhe e di që ëndrrat nuk bëhen realitet në sekonda.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Briana D. Williams, Esq. (@lovexbriana) in data:

Hulumtimet tregojnë se njerëzit me mendje të fortë reflektojnë dhe jo vetëm reagojnë, gjë që i lejon ata të meditojnë dhe të analizojnë rrethanat tërësisht në mënyrë që të bëjnë më të mirën për secilën situatë. Kjo është arsyeja pse ju keni tendencë të jeni të durueshëm me njerëzit e tjerë, veten, dhe veçanërisht qëllimet tuaja.

Ju e kuptoni që duhet kohë dhe përpjekje për të arritur ëndrrat tuaja. Në fakt, studime të mëtejshme sugjerojnë që njerëz si ju priren të jenë më të suksesshëm.

Ju vendosni kufijtë e nevojshëm.

Vendosja e caqeve është një mënyrë për të ushtruar pushtet të shëndetshëm. Kjo është arsyeja që i vendosni ato. Studimet vërtetojnë se ju pëlqen të merrni kontrollin e trupit dhe mendjes tuaj, sepse kjo ju shndërron në kapitenen e vetes tuaj, jo një skllave të dëshirave tuaja ose të dikujt tjetër.

Për shembull, ju kontrolloni sjelljet tuaja të këqija, me gjasë do të refuzoni njerëzit negativë dhe do të shkoni në palestër, edhe nëse jeni të lodhura. Ju besoni se disiplina është çelësi për një mënyrë jetese të shëndetshme.

Ju nuk ankoheni, ju veproni.

Ti nuk e ke atë ndjesinë se bota të detyrohet ndonjë gjë. E keni e kuptuar se për gjërat e mira ia vlen të punohen. Pra, në vend që të ankoheni për padrejtësinë e botës, ju përpiqeni të përqendroheni në atë që mund të bëni për jetën tuaj dhe të atyre që vlerësoni. Kërkimet sugjerojnë që ky është rezultat i reflektimit të dobishëm nga ana juaj dhe vendosmërisë që ju karakterizon të ndiqni atë që besoni.

Ju rrallë improvizoni, preferoni planifikimet

Ju jeni një planifikuese dhe nuk jeni impulsive. Impulsiviteti është një tipar që gjendet zakonisht tek njerëzit që nuk kanë menduar ende për qëllimet e tyre dhe nuk e kanë mendjen ose nuk mund të shohin pasojat e sjelljes së tyre.

Përkundrazi, psikologët besojnë se njerëzit e fortë mendërisht tashmë kanë qëllime të sakta në mendje, kështu që ju pëlqen të planifikoni, të llogarisni rreziqet dhe të ndiqni rrugën më efektive drejt asaj që dëshironi. Shkurtimisht: Ju jeni strategë për të arritur atë që besoni se po përmbushni.

Ju keni vetëbesim, por jo të tepruar.

Të jesh tepër i sigurt është të supozoni se tashmë keni përvojë të mjaftueshme. Kjo mund të ju lërë të papërgatitur. Individët e fortë mendërisht zbulohet se kanë një vetëdije të thellë që i lejon ata të shohin qartë pikat e tyre të forta dhe të dobëta. Për shkak se i njihni pasiguritë tuaja dhe përpiqeni të kapërceni ose minimizoni të metat tuaja, ju jeni të sigurt në shumicën e situatave.

Ju nuk e çrregulloni gjumin tuaj.

Një mendje e pushuar është një mendje e fortë. Ju bëni lojra me aftësinë tuaj për të performuar me sukses çdo ditë, për shkak të kësaj jeni në gjendje të arrini atë që dëshironi. Kjo është arsyeja pse hulumtimet tregojnë se njerëz si ju zakonisht kanë rutina të mira gjumi, i trajtojnë orët e tyre të gjumit si orë rimbushjeje dhe marrin aq sa duhet për t’u zgjuar të rikuperuar dhe gati.