9 Këshilla për t’i Edukuar Fëmijët pa ua Dëmtuar Vetvlerësimin

©Papuchalka - kaelaimages/shutterstock

Ne të gjithë duam që fëmijët tanë të rriten me vetëbesim, kështu që mund të shmangim disiplinimin e tyre nga frika se mos i bëjmë të pasigurt.

Por korrigjimi i sjelljes së keqe është i rëndësishëm, kështu që është mirë të gjesh një rrugë të mesme dhe një metodë e dobishme për ta arritur atë quhet “kritikë e butë”.

Ne duam t’ju ndihmojmë ju dhe fëmijët tuaj të ndiheni të lumtur dhe të sigurt. Pra, lexoni disa sugjerime të mbështetura nga shkenca për mënyrat për të këshilluar fëmijët tuaj pa pasur një efekt negativ në vetëvlerësimin e tyre.

Ofroni një justifikim dhe shpjegoni problemin.

Ju mund ta filloni bisedën me qetësi me diçka të tillë si: “E di që nuk doje…”

Kjo i tregon fëmijës suaj se ju e dini se ai ka qëllime të mira, pavarësisht gabimit të tij.

Pastaj mund të shtoni një “por” dhe të shpjegoni ndikimin e sjelljes së tyre. Përqendrimi në mënyrën se si veprimet e tyre ndikojnë te të tjerët u kujton atyre se nuk janë një person i keq, por mund t’i inkurajojë ata të mendojnë më me kujdes për pasojat e sjelljes së tyre në të ardhmen.

Ecni përpara.

Asnjëherë nuk e ndihmon askënd duke u ndalur në të kaluarën – fëmijët nuk mund ta zhbëjnë atë që kanë bërë, kështu që kujtimi i vazhdueshëm mund t’i bëjë ata të ndihen keq për veten e tyre. Në vend të kësaj, ju mund t’i ndihmoni ata të krijojnë një plan se si mund t’i rregullojnë gjërat. Duke u bërë atyre pyetje, si “Çfarë mund të bësh për rregulluar gjërat?” mund t’i ndihmojë ata të mësohen të mendojnë se si t’i korrigjojnë gabimet e tyre.

Zgjidhja e problemit.

Më pas, ju mund ta drejtoni me durim fëmijën tuaj në zgjidhjet e problemeve të tij. Duke ofruar këndvështrime të ndryshme, ju po i ndihmoni ata të zgjerojnë të menduarit e tyre. Kjo është me të vërtetë e dobishme për trajtimin e problemeve të përsëritura për fëmijët tuaj. Pastaj, kur zgjidhjet e tyre funksionojnë, ju mund t’i lavdëroni – është shumë fuqizuese për ta të dinë se e kanë zgjidhur me sukses një problem!

Shmangni përdorimin e etiketimeve.

Të thuash gjëra, si “Ti je një vajzë e keqe” ose “Ai është dembel”, mund të ndryshojë mënyrën se si fëmija juaj e sheh veten dhe një fëmijë që mendon se është i keq ka më shumë gjasa të sillet keq. Në vend të kësaj, sigurohuni që ta ndani sjelljen e tyre nga ajo që ata janë si person. Kujtojuni atyre se ata mund të jenë një fëmijë i mirë që bëri një zgjedhje të keqe.

Dëgjojini ata.

Është vërtet e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje fëmijës tuaj dhe t’i tregoni se kujdeseni. Dëgjoni ata teksa shpjegojnë se çfarë ndodhi. Kjo mund të jetë gjithashtu një mënyrë e mirë për të vërejtur modelet sjelljes – nëse ata gjithmonë veprojnë kur janë xhelozë, kjo është një mundësi e shkëlqyer për të diskutuar ndjenjat e tyre dhe mekanizmat e përballimit të situatës.

Bëjini ata të mësojnë.

Bëni fokusin e disiplinës suaj mësimin, jo ndëshkimin. Jepini atyre një pasojë për veprimet e tyre dhe shpjegoni atyre se ndodh kështu që ata të mësojnë të mos e bëjnë më atë gjë. Sigurojini ata se do të ketë mundësi të tjera që ata të përpiqen dhe të bëjnë më mirë në të ardhmen.

Gjithashtu, kur është e vështirë të përcaktohet fajtori, është e nevojshme të ndëshkohen të gjithë të përfshirët, pasi veçimi i një fëmije mund t’i bëjë ata të ndihen si viktimë.

Mos bërtisni dhe mos përdorni fjalë të ashpra.

Hulumtimet tregojnë se të bërtiturit i bën fëmijët të ndihen të frikësuar dhe të pasigurt, gjë që mund të çojë në sjellje agresive. Dhe fyerja e një fëmije mund të ketë efekte afatgjata, duke përfshirë vetëvlerësimin e ulët, ankthin dhe agresionin. Nga ana tjetër, qetësia është relaksuese, kështu që fëmija juaj ndihet i dashur dhe i pranuar, edhe nëse është sjellë keq.

Mos i disiplinoni në publik.

Mundohuni të ruani çdo disiplinë për mjedisin e shtëpisë. Qortimi i fëmijës tuaj në publik mund t’i bëjë ata të ndihen në siklet, gjë që mund të çojë në siklet shoqërore kur ata janë më të rritur, si dhe të krijojë pakënaqësi ndaj prindërve të tyre. Kjo është gjëja e fundit që dëshiron çdo prind!

Njihni përparimin e tyre.

Si prind, është e rëndësishme t’u tregoni fëmijëve tuaj se është e mundur t’ju kënaqin. Ju mund të dalloni përpjekjet që ata kanë bërë, si dhe përparimin e tyre. Është një dhuratë e veçantë për t’ia dhënë fëmijës tuaj kur e kuptoni se si po rritet ose kush po “bëhet”, pasi kjo u dërgon atyre mesazhin se sado të bëjnë gabime, ju do të besoni përsëri tek ata.