9 Truke Psikologjike që Thjeshtojnë Jetën Tuaj Kur Përballeni me Vështirësi

Ka disa probleme të vështira të jetës që ne do të dëshironim t’i zgjidhnim me ndonjë buton magjik, po për fat të keq, nuk ekziston një i tillë!

Ama disa truke psikologjike mund t’ju ndihmojnë të përballoni vështirësitë, të rregulloni marrëdhëniet tuaja me njerëz të tjerë dhe të gjeni paqen e brendshme.

Për të pasur mbështetje nga dikush në të ardhmen, kërkojuni atyre sot një nder të vogël

© Depositphotos © Depositphotos

Njëherë e një kohë, Benjamin Franklin vendosi të fitonte besimin e një personi që nuk e pëlqente atë. Ky person kishte një bibliotekë të madhe.

Franklin i shkroi një letër shumë të sjellshme ku i kërkonte atij një nder, t’i jepte atij një libër të rrallë për disa ditë. Libri iu dërgua menjëherë. Menjëherë pas kësaj, politikani i famshëm ia ktheu atë me një shënim falënderimi.

Që atëherë ata u bënë miq. Siç shkruante politikani në autobiografinë e tij më vonë, “dikush që dikur bëri diçka të mirë për ju ka më shumë gjasa t’ju ndihmojë përsëri më vonë.” Ky është sekreti.

Si mund ta përdorni atë në jetën reale? Ju mund t’i kërkoni një personi një nder të vogël. Pas kësaj, shanset që ky person do të bëjë diçka më të madhe për ju janë shumë më të larta.

Dhe nëse një koleg nuk ju pëlqen, ju mund t’i kërkoni atij mendim për një çështje të rëndësishme. Kjo do të jetë një bazë e mirë për marrëdhënien tuaj të ardhshme.

Përtypni çamçakëz për t’u qetësuar

Sipas hulumtimeve shkencore, ky proces zvogëlon në mënyrë dramatike nivelin e kortizolit (hormonit të stresit). Ka disa shpjegime të mundshme për këtë.

Njëra prej tyre është që gjaku të kalojë në kokë dhe të bëheni më të relaksuar. Një tjetër thotë se përtypja na bën më të lumtur dhe më të qetë.

Përveç kësaj, çamçakëzi mund të na ndihmojë të heqim qafe zakone të këqija si të ngrënit në mënyrë të pakontrolluar kur stresohemi apo kafshimi i thonjve të gishtërinjëve.

Tregojini dikujt një sekret për të përmirësuar marrëdhënien tuaj

Një mënyrë e mirë për të fituar besimin e dikujt është të ndash një sekret me ta. Natyrisht, nuk duhet t’u tregosh diçka vërtet të rëndësishme, veçanërisht nëse qëllimi yt është të ndërtosh një marrëdhënie të mirë.

Është e rëndësishme t’i tregoni këtij personi që ju i besoni dhe se mendoni se është e rëndësishme që ata të dinë diçka. Në këtë mënyrë ata do të ndjejnë se janë të lidhur me ju me diçka të rëndësishme.

Ofrojini dikujt dy opsione për të marrë atë që dëshironi

Nëse keni nevojë që një person të zgjedhë ose të bëjë diçka që vërtet nuk dëshirojnë ta bëjnë, thjesht bëjini pyetjen e duhur. Mos i pyet ata nëse duan ta bëjnë këtë apo jo.

Përkundrazi ofrojuni 2 opsione. Për shembull, ju duhet të merrni një raport nga kolegu juaj. Mos e pyesni nëse do ta sjellë apo jo. Pyete kur do të ta japë: nesër ose brenda pak ditësh.

Në këtë mënyrë njerëzit mendojnë se janë të rëndësishëm dhe fitojnë iluzionin e kontrollit mbi një situatë.

Bëni një gabim për t’u bërë më tërheqës

Gjithmonë përpiqemi të mos bëjmë gabime, kryesisht sepse kemi frikë të përqeshemi. Megjithatë, të bërit e një gabimi të vogël mund të na bëjë më tërheqës në sytë e të tjerëve.

Një gabim ju bën njeri më të këndshëm, në vend të një personi ideal. Njerëzit idealë dhe perfektë zakonisht të frikësojnë dhe nuk pëlqehen.

Njerëzit e tjerë nuk do të kenë frikë të bëjnë një gabim në praninë tuaj, gjë që do t’i bëjë ata të ndihen më rehat dhe të relaksuar në praninë tuaj. Dhe nëse ata mund të theksojnë se keni bërë një gabim, ata madje mund të ndihen më mirë dhe nuk do të jeni të ofenduar.

Së pari, e keni bërë vetë dhe së dyti, keni fituar besimin e personit.

Nëse ka ngjashmëri midis jush dhe njerëzve të tjerë, ata do t’ju pëlqejnë më shumë

© Depositphotos © Depositphotos

Shumë njerëz e njohin efektin pasqyrues të veprimeve. Megjithatë, një efekt i madh mund të arrihet nëse tregoni në mënyrë verbale ngjashmëritë mes jush dhe njerëzve të tjerë.

Thjesht mendoni për të huajt kur takohen me një vendas jashtë vendit ose sa bukur është të zbuloni se keni studiuar në të njëjtën shkollë si dikush tjetër. Ne kemi një tendencë për të pëlqyer më shumë, njerëz që ngjajnë me ne.

Jepni komplimente çdo ditë!

Jepni komplimente dhe thoni gjëra të këndshme për njerëzit çdo ditë. Edhe nëse jeni në një gjendje shpirtërore të tmerrshme. Edhe nëse dita ka qenë vërtet e keqe.

Së pari, do të jetë e vështirë dhe pastaj do të mësoheni dhe nuk do të keni nevojë të thoni gjëra të bukura. Kjo do t’i bëjë njerëzit rreth jush më të lumtur.

Mos e mbivlerësoni vëmendjen mbi veten!

© Depositphotos © Depositphotos

Ne jemi mësuar të përqendrohemi tek vetja dhe ndaj kur ne nuk dukemi mirë në mëngjes, mendojmë se kushdo e ka vënë re, por në fakt, kjo nuk është e vërtetë.

Ky quhet efekti i reflektimit. Ne mbivlerësojmë rëndësinë e shfaqjes sonë dhe veprimeve tona tek njerëzit e tjerë.

Mendoni për kohën kur jeni në shtëpi. Keni tendencë të vishni rrobat në të cilat ndiheni rehat, nuk shpenzoni një orë kohë para pasqyrës dhe hani çdo gjë që dëshironi.

Njerëz të tjerë që ju shohin, mendojnë se kjo është normale për ju dhe nuk rrinë duke menduar për veprimet apo rrobat tuaja. Ndaj, përpiquni ta mbani parasysh këtë përvojë, relaksimin dhe rehatinë në jetën tuaj të përditshme.