Dashuria e Gjyshërve për Nipat e Mbesat Sjell Përfitime Shëndetësore, e Vërtetoi Studimi!

© Coco / Disney Pixar

Në botën moderne ku të dy prindërit punojnë me kohë të plotë dhe kanë dëshirë të jenë të suksesshëm profesionalisht, numri i gjyshërve që po rritin nipërit dhe mbesat po rritet me shpejtësi.

Për shumë të rritur, “ndërhyrja” e gjyshërve është e bezdisshme, pasi, në fund të fundit, bëhet fjalë për fëmijët e tyre, “dhe ata e dinë se çfarë është më e mira për ta”.

Nëse keni dyshime, nëse lejoni ose jo prindërit tuaj të marrin pjesë në edukimin e fëmijës tuaj, ne mund ta anojmë peshoren në favor të dashurisë dhe kujdesit që vetëm gjyshërit mund ta ofrojnë.

Gjyshërit janë të mirë për shëndetin tuaj.

© Moana / Disney

Situatat kulturore dhe sociale që ndodhin sot kanë forcuar marrëdhëniet midis nipërve dhe mbesave, kryesisht sepse numri i familjeve ku të dy prindërit punojnë me kohë të plotë po vazhdon të rritet. Për më tepër, shkalla e shpërbërjes së familjes është gjithnjë e më e lartë.

Për shkak të kësaj, ekzistojnë disa studime që i janë kushtuar hetimit të lidhjes midis gjyshërve dhe nipërve e mbesave të tyre dhe mirëqenien e tyre.

Një hetim i veçantë, i kryer nga Universiteti i Oksfordit, tregoi se kontaktet e shpeshta dhe lidhjet dashamirëse midis gjyshërve dhe nipërve të tyre gjenerojnë mirëqenie sociale dhe emocionale tek fëmijët dhe të rinjtë.

Kjo lidhje mbron nipërit dhe mbesat nga problemet me zhvillimin me të cilin ata mund të përballen dhe rrit aftësitë e tyre sociale dhe njohëse. Për më tepër, “marrëdhëniet e ngushta midis gjyshërve dhe nipërve mbrojnë nga efektet e ngjarjeve të pafavorshme të jetës, si ndarja e prindërve, sepse i qetëson fëmijët”, thotë Dr. Eirini Flouri, një nga autorët e studimit.

Nuk mjafton vetëm të jesh afër, duhet gjithashtu të përfshihesh.

© Up / Disney Pixar

Këto përfundime dhe rezultate u zbuluan falë analizës së 1.596 fëmijëve të moshave të ndryshme në Angli dhe Uells. U vlerësuan aspekte të ndryshme si statusi socio-ekonomik, mosha e gjyshërve dhe niveli i afërsisë në marrëdhënie.

U realizuan 40 intervista me fëmijë me prejardhje të ndryshme. Këto anketime, përveç zbulimit të përfitimeve të shëndetshme që sjell kjo lidhje, dhanë gjithashtu një përmbledhje të rëndësisë së këtyre marrëdhënieve në shoqërinë tonë, pasi pothuajse një e treta e gjysheve nga nënave ofrojnë kujdes të rregullt për nipërit e tyre, dhe 40% ofrojnë ndihmë të rastit me kujdesin ndaj fëmijëve.

Studimi u përqëndrua kryesisht te fëmijët që ishin gati të bëheshin adoleshentë, ata që, për çudi dhe në kundërshtim me atë që dikush mund të mendojë, i pranojnë marrëdhëniet me gjyshërit e tyre me kënaqësi dhe dashuri të madhe.

Arsyeja? Sondazhi zbuloi se gjyshërit e sotëm shpesh kanë më shumë kohë sesa prindërit për të ndihmuar të rinjtë në aktivitetet e tyre, përveç kësaj ata janë në një pozitë që u jep atyre besim më të madh për të biseduar me nipërit dhe mbesat e tyre për çdo problem që ata mund të hasin.

Sidoqoftë, afërsia emocionale mund të mos jetë e mjaftueshme: gjyshërit duhet të përfshihen në arsim dhe të ndihmojnë në zgjidhjen e problemeve të të rinjve, si dhe të bisedojnë me adoleshentët për planet e tyre të ardhshme.

Përfitimet që nipërit u sjellin gjyshërve

Marrëdhëniet dhe lidhjet që kanë me nipërit dhe mbesat mund të përmirësojnë mirëqenien e të moshuarve. Një studim i Institutit të Gerontologjisë në Shkollën e Politikave Sociale dhe Publike në Londër zbuloi se marrëdhënia gjyshër-nipër është e lidhur fort me cilësinë e jetës së të moshuarve më të vjetër për sa i përket shëndetit të tyre.

Kjo do të thotë që gjyshërit, kryesisht gjyshet, të cilët kujdesen për nipërit dhe mbesat e tyre, gëzojnë një shëndet më të mirë fizik. Studimi nxori në pah rëndësinë e udhëheqjes së një marrëdhënieje që nuk i mbush gjyshërit me përgjegjësi dhe i lejon ata të bëjnë një jetë pa shqetësime të mëdha. Përndryshe mund të shkaktojë depresion.

Ne besojmë se ndihma dhe këshilla e atyre që na rritën edhe tani mund të na ndihmojnë të rritim fëmijët tanë duhet të jetë gjithnjë e mirëpritur.

Sa afër keni qenë me gjyshërit tuaj? Cila është marrëdhënia që kanë fëmijët tuaj me gjyshërit e tyre? Ne do të donim të lexonim tregimet dhe mendimet tuaja në pjesën e komenteve.