Dashuria nuk ka nevojë të jetë e përsosur, por e vërtetë…

© László/ Wikimedia Commons

Dashuria nuk mund të përcaktohet, sepse përcaktimi është kufizues dhe dashuria nuk ka kufij.

Përsosmëria nuk ekziston, as në dashuri. Megjithatë, është e rëndësishme të aspirojmë për të arritur më të mirën, më të kënaqshmen dhe atë që na bën të ndihemi mirë.

Le të themi se në këto çështje nuk duhet të konformohemi, por duhet të punojmë për të qenë të sinqertë me veten dhe me ndjenjat tona.

Të shijosh një dashuri të plotë dhe të vërtetë kërkon një punë të brendshme të mëparshme që mund të jetë e ndërlikuar. Për ta bërë këtë, ne duhet të heqim dorë nga të gjitha lidhjet që mbanin idetë tona të mëparshme.

Nuk ka gjysmë portokalle, ata nuk mund të na plotësojnë, ne nuk jemi jeta e askujt dhe as nuk duhet të aspirojmë të jemi. Kjo është e ndërlikuar sepse, siç e kemi komentuar edhe në raste të tjera, bie ndesh me idetë hiper-romantike që kemi thithur nga tregimet e Disney-t dhe filmat e Hollivudit.

Ajo që nuk është e shëndetshme nuk është lidhja, dashuria e fortë apo prirja ndaj një personi, por hiper-lidhja, domethënë nevoja dhe varësia nga tjetri për të përmbushur veten.

Kështu, ne duhet të kuptojmë se nuk mund të ngarkojmë askënd me përgjegjësinë për të kompletuar veten, për të lehtësuar mangësitë tona ose për të zgjidhur konfliktet tona. Vetëm atëherë do të kuptojmë se çfarë mund të presim vërtet nga dashuria e vërtetë.

Dashuria e vërtetë, shtylla e mirëqenies sonë

Një dashuri e pashëndetshme është ajo në të cilën ne humbasim veriun, identitetin tonë dhe marrëdhëniet tona, sepse jemi të zhytur në “kujdesin” për një ndjenjë që na thith. Kjo nuk është dashuria perfekte, megjithëse na e kanë shitur që kjo ndjenjë e bukur duhet të jetë kaq intensive sa herë që na detyron të ndryshojmë universin tonë.

Asnjë dashuri e vërtetë nuk është ajo që nuk ka probleme ose që nuk debaton, por ajo që është e aftë të zgjidhë mosmarrëveshjet e tyre ose të jetojë me ato aspekte që janë të pazgjidhshme.

Një dashuri dhe dashuri e shëndetshme të mëson të dëgjosh vështrimet e bashkëfajësimit, të puthësh përkëdheljet dhe të lidhësh fort realitetin e të qenit i lumtur.

Dashuria ka nevojë për një vend ku të lëkundet, të flejë dhe të strehohet. Ajo ka nevojë që ti të ekzistosh, sepse nëse nuk e do veten, nuk do të mund të duash. Dhe, nga ana tjetër, ka nevojë që tjetri të jetë në gjendje të performojë. Të dyja pjesët janë thelbësore.

Midis shkronjave dhe kafeinës

“Në fund e kupton se e vogla është gjithmonë më e rëndësishme. Bisedat në orën tre të mëngjesit, buzëqeshjet spontane, fotot katastrofike që të bëjnë të qeshësh me të madhe, poezitë me dhjetë fjalë që të mbushin sytë me lot. Librat që askush nuk i njeh dhe bëhen të preferuarit e tu, një lule që e fut në flokë, një kafe që e pi vetëm… Kjo është ajo që ia vlen; gjërat e vogla që shkaktojnë emocione gjigante”.

Dashuria e vërtetë ndërtohet çdo ditë

Një dashuri e vërtetë, jo një film, ndërtohet çdo ditë pa ligje dhe pa orare. Një dashuri besnike nuk është ajo që di gjithçka për ju, por ajo që nuk ka nevojë të dijë dhe që respekton privatësinë tuaj. Ai mund të kuptojë të kaluarën dhe të tashmen tuaj dhe nuk është i verbër.

Është ai që nuk tradhtohet, që nuk lëndohet, që nuk braktiset. Dashuria e vërtetë është ajo që nuk të thotë lamtumirë sepse nuk largohet, ajo që jep siguri dhe jo frikë, ajo që ofron besim dhe nuk dyshon.

Sinqeriteti bazohet në respektin e rizbulimit çdo ditë të virtyteve dhe defekteve të partnerit, të vlerësimit të detajeve të vogla dhe të zhytjes në jetën e përditshme të përhershmërisë së dashurisë. Besimi për të ditur se ekziston një vend ku edhe pse bota po shkatërrohet, ju mund të jeni të qetë dhe të sigurt.

Një dashuri e vërtetë nuk kërkon formimin e një ekipi perfekt, por të fortë dhe të vendosur.

Dashuria perfekte është e pamundur, por dashuria e vërtetë ekziston. Është ai që njihet për atë që ofron dhe jo për atë që kërkon. Ai që sjell buzëqeshjen në shpirt, ai që nuk nënshtrohet. Me pak fjalë, një dashuri e portokalleve të plota me lëngun e tyre dhe pa shtrydhëse frutash e perimesh.