Duaje veten aq sa të dish kur të largohesh…

©Navid Sohrabi/Unsplash

Nëse ka diçka vërtet të vështirë, është të dish se kur të largohesh nga jeta e një personi për t’u bërë kështu, një kujtim i dashur dhe jo një zakon i urryer. Të dish të thuash lamtumirë është arti i vuajtjes, por edhe i të mësuarit.

Sipas një studimi të publikuar në hapësirën “Study.com”, arsyeja kryesore pse vendosim të largohemi dhe t’i japim fund një lidhjeje është për shkak të ndjenjës së pabarazisë në çift, ku kontributet e secilit janë të ndryshëm dhe ku kostoja në “monedhë dhimbjeje” është shumë e lartë përballë fitimeve të pakta.

Gjithmonë është një moment kur është e nevojshme të largohesh, edhe nëse nuk di ku të shkosh, edhe nëse këmbët i ke të zhveshura dhe duart bosh. Vetëm atëherë do të lejoni që zemra juaj të jetë përsëri e lumtur.

Dashuria dhe vuajtja nuk duhet të shkojnë kurrë së bashku në një marrëdhënie afektive. Kjo është diçka që jo të gjithë e kanë të qartë, pasi konceptimi i “dashurisë romantike” na bën të besojmë ende në këto ide të rreme. Nëse e doni veten mjaftueshëm, nuk duhet ta lejoni veten të shkoni në këto ekstreme… Ju ftojmë të reflektoni për këtë.

Kur të largohesh është e vetmja mundësi

Marrëdhënia në çift, si në çdo organizëm të gjallë, pëson ndryshime të vazhdueshme. Tani, çdo ndryshim synon të forcojë lidhjen dhe të na lejojë të njohim njëri-tjetrin shumë më mirë pa humbur asnjëri prej nesh shumë. Marrëdhënia duhet të rrjedhë.

Dashuria është mbi të gjitha një zgjedhje që bëjmë në liri. Megjithatë, dashuria është shpesh një nga shkaqet kryesore të vuajtjeve për njerëzimin. Përpara se të bini në këto gjendje dhimbjeje emocionale, është e nevojshme të dini si të thoni lamtumirë në kohë, duke shmangur kështu zgjatjen e situatave vërtet shkatërruese.

Këto janë aspektet kryesore që duhet t’i vlerësojmë për të kuptuar se “largimi tani është alternativa juaj e vetme”.

Vlerësoni nëse problemi që ju ka çuar në situatën aktuale ka një zgjidhje.

Në një moment krize është e nevojshme që të dyja palët të bëjnë një përpjekje të barabartë ose të paktën që secila të ketë këtë perceptim për tjetrin. Çdo çekuilibër bën që vetëm një pjesë të ofrojë energjinë, entuziazmin dhe sakrificat e tyre personale, ndërsa tjetra kufizohet në marrjen pa ofruar asgjë në këmbim.

Mundohuni të projektoni situatën tuaj aktuale në të ardhmen e largët. Mendoni se në 10 vjet do të ishit të lumtur nëse gjërat do të ishin njësoj si tani?

Nëse përballë këtyre pyetjeve vlerësoni se asgjë nuk është e mundur ose nuk ka zgjidhje, duhet të merrni forcë nga vetja për të thënë lamtumirë, për t’u larguar dhe mbyllur atë rreth personal dhe afektiv plot vuajtje.

Idetë që na pengojnë të arrijmë t’i japim fund një marrëdhënieje afektive

Në një marrëdhënie, ne kapemi pas disa besimeve dhe emocioneve të gabuara që, në rast të pakënaqësisë, shpesh na pengojnë të jemi objektivë dhe të shohim realitetin. Mos harroni gjithmonë se verbëria nuk është dashuria, por iluzione të rreme që ne vetë ndërtojmë.

Idetë që na pengojnë t’i japim fund një marrëdhënieje, në fakt janë shumë presje dhe një pikë e veç kësaj, larg nga shpëtimi i marrëdhënies, zgjasin vuajtjet e panevojshme që dëmtojnë vetëvlerësimin tonë. Prandaj, është e rëndësishme të marrim parasysh këto koncepte:

Shmangni vetë-mashtrimin, gjërat nuk do të jenë gjithmonë ashtu siç dëshirojmë. Mendo pak: ka mundësi që të kesh falur më shumë se ç’duhet derisa të harrosh se ku ishin kufijtë e tu ose që “ne provuam përsëri” tingëllon shumë herë pa parë asgjë ndryshe…

Personi tjetër nuk do të ndryshojë për ju. Në realitet, njerëzit nuk ndryshojnë, ka shumë mundësi që të mos ishin ashtu siç keni menduar në fillim dhe kjo është diçka që duhet ta keni parasysh. Askush nuk e ndryshon mënyrën e të qenit brenda natës, pavarësisht se sa shumë shpresojmë për të.

Vuajtja për dashurinë nuk është një akt heroik apo romantik, është një mënyrë për të shkatërruar veten. Nëse ju bënë të besoni se të kesh një partner do të thotë të vuash dhe të vendosësh një luftë të vazhdueshme, ata të mashtruan. Të jesh çift do të thotë të dish të ndërtosh dhe të duash pa vuajtur duke qenë më shumë se rrethanore.

Mos kini frikë nga vetmia. Sipas një studimi të kryer nga Universiteti Brigham Young në Utah (Shtetet e Bashkuara), një nga frikërat kryesore të popullatës është “të qenit vetëm”. Për shumë njerëz, të qenit në shoqëri të keqe është e preferueshme sesa vetmia. Mos u bini kurrë pas kësaj ideje.

Duajeni veten aq sa të dini se kur të largoheni, vetmia do të jetë gjithmonë e preferueshme se një prani që vë veton ndaj lumturisë sonë, ekuilibrit tonë të brendshëm. Të duash nuk është të japësh gjithçka në këmbim të asgjëje, është të dish se je i denjë për njohje dhe respekt. Të lejosh veten të të duan dhe ta duan është një art, është aftësia e kultivimit të dashurisë së vërtetë.