E konfirmoi edhe shkenca, burrat piqen më vonë sesa gratë…

© The Hangover / Warner Bros

Shumë prej nesh kanë dëgjuar që njerëzit thonë se burrat, edhe në moshën madhore, vazhdojnë të sillen si fëmijë. Disa gjithashtu besojnë se kur bëhet fjalë për çifte, janë gratë që sjellin pjekuri në marrëdhënie.

Kështu që shkencëtarët vendosën të konfirmojnë nëse ky besim i përhapur ishte i vërtetë, dhe kjo është ajo që ata zbuluan.

Ne dëshirojmë të ndajmë me ju një studim që u përpoq të hulumtonte tiparet e pjekurisë tek burrat e rritur dhe t’i krahasonte ato me ato të grave.

Çfarë thotë shkenca

© Friends / Warner Bros

Një studim i kryer nga Universiteti i Oksfordit shpjegoi se pjekuria e trurit të njeriut dallohet nga një zhvillim i zgjatur i vetive funksionale dhe strukturore të rrjetit, i cili zgjerohet në moshën e rritur.

Ky hulumtim kishte si objektiv të zbulonte se cilat tipare shndërrohen gjatë pjekurisë dhe cilat janë të njëjta. Shkencëtarët ekzaminuan trurin e 121 pjesëmarrësve midis moshave 4 dhe 40 vjeç përmes imazhit të trurit.

Ata gjithashtu gjurmuan ndryshimet në funksione të ndryshme duke marrë parasysh moshën dhe gjininë e pjesëmarrësve.

Burrat piqen më vonë në jetë.

© Brooklyn Nine Nine / NBCUniversal Television Distribution

Rezultatet e këtij eksperimenti zbuluan se megjithëse truri i burrave dhe grave përfundon duke zhvilluar të njëjtat aftësi për të operuar në jetën e përditshme, burrat shpesh tregojnë një vonesë në zhvillimin e rrjeteve funksionale në krahasim me gratë.

Gratë, megjithatë, tregon një përkeqësim më të parakohshëm të këtyre rrjeteve. Kjo është arsyeja pse thuhet se burrat piqen më vonë në jetë sesa gratë.

Truri i femrës është më efikas.

© How I Met Your Mother / 20th Century Fox Television

Mbi ato që janë raportuar më lart, ka edhe më shumë të dhëna që konfirmojnë efikasitetin më të madh të trurit femëror. Eduardo Calixto, profesor i fiziologjisë dhe farmakologjisë në Fakultetin e Mjekësisë në UNAM, shpjegoi në një botim të fundit se megjithëse truri i burrave është më i madh se ai i grave, femra paraqet një efikasitet më të madh.

Për shembull, ai shfaq memorie më të mirë, më shumë lidhje nervore dhe një perceptim të hollësishëm të ngjyrës dhe aromës. Calixto tha se e gjithë kjo ka origjinë hormonale.

Falë shkencës, tani mund të themi me besim se truri i grave dhe burrave funksionojnë ndryshe, gjë që shpjegon ndryshimet në sjellje dhe shkallën e pjekurisë emocionale te njerëzit.

A i keni hasur këto ndryshime në jetën tuaj të përditshme? A mendoni se të gjithë burrat piqen më vonë se gratë? Ndani mendimet tuaja me ne në komente!