Fëmija i Dytë është më Mistrec se i Pari, e Vërtetuan Shkëncëtarët dhe Prindërit!

Nëse e keni vënë re ndonjëherë se fëmija i dytë në një familje është zakonisht më mistrec dhe më rebel se i parëlinduri dhe është për shkak se ata vërtetë janë të tillë.

Studimet e fundit kanë konfirmuar mitin se fëmija i dytë ka tendencë të jetë më i vështirë për t’u edukuar, veçanërisht nëse është djalë dhe se rendi i lindjes së një personi ndikon në personalitetin dhe jetën e tyre.

Sot ne do t’ju tregojmë më shumë rreth këtij zbulimi dhe se si të parandaloni që fëmija juaj i dytë të mos bëhet problematik.

© ludakrysta / Imgur

Në vitin 2005, një grup studiuesish nga Universiteti i Kalifornisë, Los Anxhelos, i udhëhequr nga Dr. E. Black publikoi një studim, rezultatet e të cilit ishin të papritura: fëmijët e dytë shpesh ishin më pak të suksesshëm në shkollë dhe në punë sesa vëllezërit e motrat e tyre më të mëdhenj.

© Unknown / Imgur

Zbulimi ishte mjaft surprizues sepse fëmijët që ishin analizuar vinin nga familje në të cilat prindërit u dhanë mundësi të barabarta arsimore fëmijëve të tyre. Por gjithçka u bë e qartë falë studimit nga ekonomistët e Institutit të Teknologjisë të Masaçusetsit (MIT).

Dr. Doyle dhe ekipi i tij zbuluan se fëmijët e lindur më pas kishin 40% më shumë gjasa që të kishin probleme me ligjin se vëllezërit e motrat e tyre më të mëdhenj, duke konfirmuar zbulimet e kolegëve të tyre për disavantazhet e të lindurve të dytë.

© anatols / Depositphotos.com

Megjithatë, arsyeja nuk kishte të bënte me problemet shëndetësore ose me një nivel më të ulët arsimor. E gjitha kishte të bënte me prindërit dhe vëllezërit e motrat më të mëdhenj.

© Lopolo / Depositphotos.com © Ivankmit / Depositphotos.com

Sapo fëmija i dytë vjen në familje, prindërit tashmë kanë bërë praktikë me të parin dhe ata e zbusin pak rolin e tyre.

“Të parëlindurit kanë modele rolesh që i kanë të rriturit”, shpjegoi Dr. Doyle në një intervistë.

© Unknown / Imgur

Rekomandohet të bëjmë një përpjekje për t’i kushtuar më shumë vëmendje fëmijëve të dytë të lindur dhe për të kontrolluar ndikimet e vëllezërve të tyre të mëdhenj, në mënyrë që fëmija i dytë të mos bëhet problematik. Vetëm mos harroni t’i lejoni ata që të jenë vetvetja.

A mendoni se rendi i lindjes ndikon në personalitetin e dikujt? Po fëmijët tuaj më të vegjël a janë më problematikë sesa ato më të mëdhenj? Na tregoni mendimet tuaja mbi këto gjetje në seksionin e komenteve.