Gratë midis 40 dhe 50 vjeç janë rinia e re, dhe ja përse e themi këtë…

©Monkey Business Images/shutterstock

Fazat jetësore po ndryshojnë dhe koncepti social gjithashtu.

Për këtë dhe shumë arsye të tjera, sot duam të flasim për gratë e moshës 40 dhe 50 vjeç: perspektivat e tyre, konsideratat e tyre sociale, vlerat e tyre… pjesërisht sepse të rinjtë sot kanë dalë nga roli i asaj çka ne jemi mësuar të kuptojmë me rini, për nga guximi, vitaliteti, veprimi, sjellja, energjia, po i kryen një moshë tjetër, e jo ata në të 20-at.

Gratë midis 40 dhe 50 vjeç: rinia e re

Gratë në të 40-at dhe 50-at e tyre janë ndoshta grupi më i fuqizuar dhe më i lulëzuar i popullsisë. Disa janë nëna, të tjerat jo. Disa kanë një partner, të tjerat jo. Shumë prej tyre janë në kulmin e karrierës së tyre profesionale, të tjera po fillojnë një fazë të re të riformulimit të qëllimeve të tyre. Një pjesë e dukshme e tyre janë lidere në kompanitë e tyre, figura frymëzuese të shoqërisë sonë…

E vërteta është se tani nuk është më aq e lehtë të përkufizohet ky sektor i popullatës sonë që ne e quajmë “gra të moshës së mesme”. Në fakt, ky term ka një farë toni nënçmues dhe është bërë plotësisht i vjetëruar. Sepse në këtë dekadë të dytë të shekullit të 21-të, gratë vazhdojnë të riformulojnë veten.

Mosha e mesme po zbehet për t’i lënë vendin një faze të re të jetës. Njëra e shënuar nga sfida të mëdha, përmbushje më e madhe dhe një rini e dytë e orientuar drejt përmbushjes personale. Kompanitë e mëdha të marketingut dhe reklamave e dinë mirë këtë, dhe ato i shohin këto gra mbi 40 vjeç si një grup shumë kërkues për të synuar duke pasur parasysh rëndësinë e tyre sociale dhe transcendencën.

Shumë nga gratë midis moshave 40 dhe 50 vjeç nuk do të ktheheshin më ose nuk do të dëshironin të ishin përsëri 25 vjeç.

Gratë mbi 40 vjeç vendosin sfida të reja personale në këtë moshë, duke u ndjerë më të sigurta, më të forta dhe të motivuara.

Mosha e orientimit të kënaqësisë dhe arritjeve

Kur shikojmë atë dekadë të viteve dyzet, pothuajse gjithmonë na vjen në mendje e ashtuquajtura krizë e moshës së mesme. Duket sikur në atë fazë toka u lëkund dhe na kapi paniku. Është e vërtetë që kur kalojmë nga një dekadë në tjetrën është e zakonshme të riformulojmë qëllimet dhe madje të rimendojmë rolin tonë në jetë.

Mirëpo, në njëfarë mënyre ne i kemi zvarritur krizat ekzistenciale që në moshën 15 vjeçare. Me kltë, arritja e atij meridiani jetik nuk kërkon të përballesh me një rënie, të shoqëruar me nevojën për të riformuluar dhjetëra qëllime. Aktualisht, gratë në të 40-at dhe 50-at e tyre janë shumë larg përjetimit të ndonjë krize, sepse perceptojnë se janë në kulmin e jetës.

Nga pikëpamja sociologjike, ky fenomen ka tërhequr vëmendjen e ekspertëve prej disa kohësh. Punimet kërkimore, të tilla si ato të kryera në Universitetin e Seattle, për shembull, nxjerrin në pah diçka të rëndësishme.

Nga pikëpamja shkencore dhe biologjike, menopauza konsiderohej si faktori më i rëndësishëm në jetën e grave të moshës së mesme. Megjithatë, ky variabël është aktualisht i parëndësishëm. Në këtë fazë, ato priren të fokusohen në aspekte të tilla si ribalancimi i punës, përballja me divorcet ose ndarjet, menaxhimi i pleqërisë së prindërve dhe rizbulimi i vetvetes.

Një pjesë e madhe e grave mbi 40 vjeç nuk identifikohen me terminologjinë që i fut në “moshë të mesme”.

Gratë e realizuara larg kurtheve të shoqërisë së sotme

Ne nuk mund ta gënjejmë veten. Shoqëria jonë vazhdon të na shesë një model bukurie të lidhur me rininë dhe një trup me përmasa specifike. Kjo vepron si një kurth i vërtetë për gjeneratat e reja. Për ata adoleshentë dhe të rinj me vetëbesim të brishtë, të cilët e lejojnë veten të bien në kurth nga tregime të tilla të shtrembëruara dhe të rrezikshme.

Megjithatë, gratë e moshës 40 deri në 50 vjeç shkojnë kundër rrymës dhe nuk ndikohen më nga pothuajse asgjë. Ato e dinë shumë mirë se çfarë duan. Ato i sfidojnë ato skema të vjetruara që dominojnë modën dhe reklamat. Ato ndihen tërheqëse, kujdesen për veten, duken shkëlqyeshëm dhe hapen drejt një bote që shkatërron të gjitha llojet e etiketave.

Ato ndihen të përgatitura për të marrë rreziqe

Ato gra që janë në kulmin e jetës së tyre, e dinë mirë se bota e sotme nuk është e sjellshme apo e lehtë. Ato e dinë se duhet të konkurrosh më shumë për faktin e të qenit femër. Në fakt, ato kanë dekada që luftojnë, punojnë, sakrifikojnë dhe mësojnë. Ato kanë arritur një pikë të lartë në jetën e tyre ku grumbullojnë përvojë, mençuri, siguri dhe shumë pak frikë.

Nëse folëm më herët për klishenë e krizës së moshës së mesme, gratë në të 40-at dhe 50-at e tyre sot janë shumë larg për ta përjetuar atë. Sepse ato janë shumë të qarta për atë që duan edhe nuk duan në jetën e tyre. Dhe ky ekuilibër dhe ai vetëbesim, është ajo që i bën ato një brez të fuqizuar që po frymëzon femrat në të 20-at dhe të 30-at e tyre.

Ndërsa është e vërtetë që gratë janë veçanërisht të ndjeshme ndaj diskriminimit të moshës, kjo mund të ndryshojë së shpejti. Ndërsa ato fitojnë më shumë prezencë dhe fuqi në shoqërinë tonë, shumë nga këto paragjykime do të prishen.

Gratë nga 40 deri në 50 vjeç

Nëse disa dekada më parë shihnim gra 40 dhe 50 vjeç në rolin e tyre si nëna dhe bashkëshorte, tani ato shkojnë përtej kësaj. Ato janë agjentë transformues të shoqërisë sonë.

Është e vërtetë, ato nuk janë njëzet vjeç, por as nuk duan të jenë sërish në atë moshë. Çdo vit i përfunduar zakonisht jep vetëpërmbajtje, njohuri, vetëbesim dhe gjithashtu plotësi. Arritja në dekadën e katërt apo të pestë të jetës nuk është një kërcënim, por një privilegj. Do të thotë të shijojnë një periudhë në të cilën ato ndihen më të afta të punojnë për atë që duan.

Mund të flasim për një zgjim të një rinie të dytë. Ato nuk janë në të dyzetat apo të pesëdhjetat, janë gra me nevoja dhe ëndrra të mëdha për t’u përmbushur, të cilat ndërthurin vlera, burime dhe forca psikologjike të jashtëzakonshme. Ato janë një sektor i popullsisë që e hap rrugën thuajse në heshtje, por me forcë, duke lënë një gjurmë me vlerë të madhe shoqërore.