“I drejtojmë këmbët nga personi që na intereson”/ 9 Fakte Interesante që Nuk i Dinim Për Veten Tonë

A mbani shpesh derën hapur për njerëzit e tjerë? Po parkimi pranë një makine tjetër në një parking pothuajse bosh? Këto janë gjërat që bëjmë pothuajse pa vetëdije.

Në këtë artikull, ne kemi gjetur se çfarë mendojnë shkencëtarët në lidhje me to. Rezulton se për çdo rregull të pashprehur ka një shpjegim të thjeshtë.

Ne mblodhëm 9 rregulla të zakonshme dhe kuptuam se pse njerëzit i ndjekin ato.

Ne e ulim volumin ose e fikim kur ne po lëvizim në vende të panjohura…

© depositphotos

Imagjinoni që jeni duke udhëtuar për në një takimi të rëndësishëm në një vend të panjohur. Është e mundshme që ju të ndaloni biseden me udhëtarët e tjerë, ta ulni volumin e radios ose ta fikni plotësisht dhe të përqendroheni në rrugë në mënyrë që të mos humbni.

Një profesor në Departamentin e Psikologjisë dhe Shkencave të Trurit në Universitetin Johns Hopkins, Dr Steven Yantis, dëshmoi se në momentet kur e përqëndrojmë në vëmendjen tonë në dëgjim, jemi më pak të vetëdijshëm për informacionin vizual që merr truri ynë.

Kjo është arsyeja pse ne shumë shpesh kemi nevojë për të fikur zhurmën në sfond kështu që ne nuk do të humbasim kthesën që duhet të marrim.

Ne bëjmë gjeste ndërsa flasim

© Warner bros.

Nëse duart tona nuk janë të angazhuara në ndonjë aktivitet gjatë një bisede, atëherë ne zakonisht fillojmë t’i aktivizojmë ato. Dhe kjo është shumë normale.

Profesor Andrew Bass, nga Universiteti Cornell, zbuloi gjatë hulumtimit të tij se instinkti ynë për të bërë gjeste gjatë bisedave është pjesë e evolucionit tonë.

Shkencëtarët zbuluan se si zhvilloheshin rrjetet nervore në tru që na ndihmojnë të bëjmë gjeste dhe të flasim dhe zbuluan se sinjalet shoqërore që zogjtë dhe gjitarët (duke përfshirë edhe njerëzit) përdorin vijnë nga truri i peshkut.

Kjo është arsyeja pse bashkimi i fjalëve dhe gjesteve kanë origjinën evolucionare.

Ne preferojmë të parkojmë makinën tonë pranë një makine tjetër në një zonë parkimi pothuajse boshe

© depositphotos

Kjo sjellje shpjegohet me faktin se njerëzit janë qenie ssociale. Ne shpesh ndjekim turmën dhe kjo është arsyeja pse në një situatë normale, ne e parkojmë vetë makinën tonë pranë veturës së vetme në parking.

Rob Henderson, një asistent kërkimor në Universitetin Yale, analizoi hulumtimin mbi këtë temë dhe përmendi disa arsye pse njerëzit ndjekin turmën.

Një prej tyre është për shkak se numri i produkteve dhe shërbimeve që na rrethojnë është i ngritur në qiell. Ne nuk kemi kohë të mjaftueshme për t’i testuar të gjitha. Kjo është arsyeja pse ne përdorim gjëra që tashmë janë testuar nga shumica.

Kjo është edhe arsyeja pse në reklama shumë shpesh dëgjojmë deklaratën se ky produkt rekomandohet prej 9 nga 10 ekspertë. Kështu ata përpiqen të na nxisin të ndjekim turmën.

 

Ne nuk e marrim copën e fundit të picës ose të kekut

© depositphotos © depositphotos

Ky fakt në të vërtetë është shumë i çuditshëm, sepse ai kundërshton shumë pjesë të hulumtimit. Thonë se sa më i pakët të jetë një produkt, aq më shumë duam ta kemi. Kjo është arsyeja pse në reklamat e shitjes shpesh dëgjojmë se sasia e këtij produkti është e kufizuar.

Sidoqoftë, shkencëtarët Daniel A. Effron dhe Dale T. Miller nga Stanford University kanë specifikuar gjatë hulumtimit të tyre se njerëzit në një grup të madh nuk e marrin pjesën e fundit të picës, të kekut, apo çamçakëzin e fundit sepse ata donin se nuk e kanë këtë të drejtë. Specialistët e quajtën këtë fenomen ndarja e titullit.

Burrat preferojnë të mos kërkojnë udhëzime

© nationalgeographic

Sipas një studimi të TrekAce, vetëm 6% e burrave thanë se do të kërkonin për orientim nga një i huaj nëse ata do të humbnin. Në të njëjtin studim, u konstatua se mesatarisht meshkujt udhëtojnë rreth 900 milje ekstra brenda 50 viteve të jetës së tyre, sepse ata refuzojnë të kërkojnë udhëzime.

Mark Goulston M.D. u përpoq të shpjegojë arsyet për këtë. Sipas mendimit të tij, burrat nuk kërkojnë ndihmë kur ata e kuptojnë se kanë humbur sepse nuk duan të ndihen të paaftë apo të poshtëruar.

Ne i mbajmë dyert të hapura për njerëzit e tjerë

Që në fëmijëri, ne jemi mësuar t’i mbajmë dyert hapur për njerëzit e tjerë, sepse është e sjellshme. Megjithatë, a ka ndonjë gjë tjetër përveç dëshirës sonë për të qenë të sjellshëm që na bën ta kryejmë këtë veprim?

Shkencëtarët mendojnë se po. Në një artikull, të shkruar nga Joseph Santamaria dhe David Rosenbaum thuhet se ne i mbajmë dyert për të tjerët për të minimizuar përpjekjet, që do të thotë se një person për të cilin ju keni mbajtur derën nuk ka nevojë të shpenzojë energjinë e tyre.

Ndërsa herën tjetër, kur dikush mban një derë hapur për ju, kjo do t’ju ndalojë që ta shpenzoni këtë përpjekje shtesë.

Në fakt, kjo personifikon “rregullin e artë të moralit” – trajtojini njerëzit ashtu siç do të dëshironit t’ju trajtonin ju.

Ne nuk blejmë as gjërat më të shtrenjta dhe as ato më të lirat

© depositphotos

Në thelb, ne përpiqemi të shpenzojmë paratë tona në mënyrë racionale. Dhe kjo është arsyeja pse ne zakonisht zgjedhim produkte me një çmim dhe cilësi që përputhen. Kjo është arsyeja pse kryesisht ne preferojmë t’i blejmë mallrat as të shtrenjta dhe as të lira.

Në rastin e parë, sipas mendimit të konsumatorit, çmimi mund të mbivlerësohet, ndërsa në rastin e dytë është cilësia e produktit që mund të bëje kompromentime.

Edhe pse e gjejmë këtë sjellje të arsyeshme, vlen të përmendet se marketet janë gjithashtu të vetëdijshëm për të. Ndonjëherë në mënyrë që të shesin prodhime të ngjashme, ata qëllimisht e vendosin produktin më të shtrenjtë dhe më të lirë pranë njëri-tjetrit.

Shumica e blerësve kohë nuk kanë hezitime dhe përfundojnë duke blerë produktin më të lirë.

Ne i drejtojmë këmbët tona nga personi që na intereson

 

Nuk është vetëm pozicioni i vetë trupit që ka rëndësi në biseda, por edhe qëndrimi i këmbëve. Nëse këmbët e personit që po takoni nuk janë drejtuar drejt jush, por trupi i tyre është, kjo do të thotë që personi nuk është i interesuar në bisedë.

Joe Navarro M.A., në librin e tij “Çfarë Thotë Çdo Trup“, shpjegon se gjithçka vjen nga natyra jonë – trupi ynë siguron që këmbët tona të mund të reagojnë menjëherë nëse ndjejnë ndonjë kërcënim.

Është një instinkt i mbijetesës. Për shembull, ne i mbajmë këmbët e kryqëzuara kur ndihemi rehat, kur jemi vetëm në një ashensor, por ne menjëherë do të ndryshonim pozicion nëse një grup të huajsh do të vinin brenda.

Prandaj, kur një person ndjehet i mërzitur apo jo i interesuar, këmbët e tyre gjithashtu do të orientohen drejt daljes në rrugë ose drejt një personi tjetër.

Cilat rregulla të tjera do t’i shtonit kësaj liste? Ju lutemi na tregoni rreth tyre në koment!