Jim Rohn: “Pse duhet t’ia paguani darkën një pasaniku, që të përfitoni vetë…”

©shutterstock

A e gjen veten shpesh të dërrmuar nga problemet e parave?

A mendon se suksesi është diçka e paarritshme, ekzistuese vetëm në fantazitë tuaja? Nëse po, ke edhe shumë shokë të tjerë si vetja.

Autori, Jim Rohn, e ndjeu veten në këtë mënyrë kur u largua nga kolegji dhe filloi të punojë si menaxher i burimeve njerëzore. Ai punoi shumë për gjashtë vjet, megjithatë mbeti i mbërthyer në të njëjtin pozicion, me të njëjtën pagë.

Megjithatë, gjërat ndryshuan kur ai u takua me mentorin e tij, Earl Shoaff. Nën drejtimin e Shoaff, ai mësoi strategji efektive për ndërtimin e pasurisë përmes disiplinës dhe përpjekjes së përqendruar. Duke i zbatuar ato, ai u bë një milioner në moshën 31 vjeç.

Ndërsa pasuria dhe suksesi mund të nënkuptojnë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm, ndjekja e shtatë strategjive në këtë artikull të ndihmon të arrish qëllim financiar – pavarësisht nëse është fjala për t’u bërë milioner apo për të çliruar veten nga borxhet. Le të fillojmë.

Në këto rreshta, ju do të mësoni:

• si mund të përfitoni duke prenotuar një darkë për një person të pasur;
• pse duhet ndjeheni mirë duke paguar taksat tuaja; dhe

Vendosja e qëllimeve të qarta do t’ju ndihmojë të disiplinoni veten dhe të krijoni strukturë.

Mendoni përsëri për herë të fundit kur keni përfunduar një nga qëllimet tuaja ose kaluat një artikull jashtë listës suaj të detyrave. Çfarë ndodhi më pas? Në mënyrë të pashmangshme, një detyrë tjetër u mblodh për të zënë vendin e saj.

Ndërsa kjo mund të duket frustruese, në fund të fundit është një gjë e mirë. Ju nuk dëshironi të keni vetëm një qëllim në të njëjtën kohë, sepse pasi ta keni arritur atë, ju mund të mbeteni të humbur dhe pa qëllim.

Konsideroni astronautët e Apollonit pasi u kthyen nga udhëtimi i tyre në Hënë. Mjerisht, disa nga astronautët ranë në depresion sepse ata nuk kishin më asgjë për të kërkuar më tutje. Në ditët e sotme, si pjesë e trajnimit të tyre të detyrueshëm, astronautët zhvillojnë qëllime për të punuar pasi misionet e tyre të jenë përfunduar.

Edhe ti duhet të kesh synime. Për të filluar, është e rëndësishme që të caktoni pak kohë për të punuar në to. Provoni ushtrimin e mëposhtëm të ditarit për t’ju ndihmuar të vizualizoni qëllimet tuaja afatgjata dhe t’ju bëjë të mendoni se si t’i arrini ato.

Kap një fletore dhe mendoni se çfarë doni të realizoni në një deri në dhjetë vitet e ardhshme. Pastaj shkruani një listë të atyre qëllimeve sa më shpejt të jetë e mundur. Provoni për rreth 50 qëllime në total.

Pasi lista jote të jetë e plotë, caktoni secilin qëllim në njërën nga katër kategoritë bazuar në sa kohë mendoni se do të duhet për të arritur: një, tre, pesë ose dhjetë vjet.

Pastaj, balanconi listën tuaj në mënyrë që të mos keni shumë qëllime në asnjë kategori të vetme. Hiq artikuj nga kategoritë që kanë shumë qëllime dhe shtoni qëllime të reja në kategori me shumë pak.

Pastaj rrethoni katër qëllimet më të rëndësishme nga secila kategori. Tani duhet të keni një listë me 16 synime në total.

Më në fund, shkruani një paragraf për secilin qëllim. Në gjysmën e parë të çdo paragrafi, përshkruani saktësisht se cili është qëllimi. Nëse është një produkt që dëshironi të blini, për shembull, shkruani modelin, ngjyrën, koston dhe çdo detaj tjetër të rëndësishëm. Pastaj, në gjysmën e dytë të paragrafit, shkruani pse doni ta arrini secilin qëllim. Nëse nuk mund të mendoni për një arsye mjaft të fortë, është e mundur që ky qëllim i veçantë nuk ia vlen kohën tuaj. Në atë rast, konsideroni ta zëvendësoni atë me një qëllim tjetër.

Pasi të keni rafinuar listën tuaj, do të jeni në gjendje t’i referoheni përsëri asaj për të kontrolluar përparimin tuaj dhe të rishikoni se cilat synime janë akoma të rëndësishëm për ju dhe cilat nuk janë.

Të nxënit në mënyrë auto-didakte është çelësi i pasurisë dhe zhvillimit personal

Në shumicën e fushave, njerëzit nuk presin të arrijnë sukses pa vite studimi dhe praktike. Merrni mjekësinë. Askush nuk do të provonte të merrte përsipër të kryente një operacion bypassi pa studiuar fillimisht zemrën njerëzore për vite me rradhë. Pra, si mund të presë që dikush të bëhet i pasur dhe i suksesshëm pa studjuar kurrë, të themi, menaxhimin financiar ose si të drejtojë një biznes?

Për fat të mirë, nuk duhet të shpenzoni kohë dhe para në një universitet për të mësuar se si të rritni pasurinë tuaj. Në vend të kësaj, ju mund t’ia dilni nëpërmjet metodës auto-didakte.

Një mënyrë për të filluar është të merrni mësime nga përvojat tuaja të jetës së përditshme. Për ta bërë këtë, caktoni kohën e duhur për vetë-reflektim në fund të çdo dite. Mundohuni të kujtoni çdo ngjarje të rëndësishme që ndodhi në sa më shumë detaje që të keni mundësi. Në veçanti, përpiquni të identifikoni gjithçka që keni bërë që funksionoi veçanërisht mirë ose dobët. Kjo do t’ju tregojë se çfarë të përsërisni dhe çfarë të shmangni në të ardhmen.

Një mënyrë tjetër për të përdorur mësimin autodidakt për të identifikuar strategjitë për sukses është të nxirrni njohuri nga librat, videot dhe regjistrimet audio. Në veçanti, kërkoni autobiografitë e njerëzve të suksesshëm dhe librat e përsosjes personale, të tilla si Think and Grow Rich klasik nga Napoleon Hill.

Por kujdes: Ndërsa i lexoni këta libra, mos besoni gjithçka që lexoni, përpiquni t’i kushtoni vëmendje të posaçme, jo asaj se çfarë thotë autori se duhet të bëni, por asaj sesi autori ka ardhur deri tek ti, me produktin apo shërbimin e tij.

Ndërsa jeni duke lexuar këshillat e njerëzve të suksesshëm, do të keni nevojë të bëni pyetje. Atëherë, pse të mos i shtrojmë ato pyetje dikujt që mund t’ju japë përgjigje të mira? Ja një mënyrë kundër-intuitive për ta bërë këtë: gjeni një person që e konsideroni të pasur dhe të suksesshëm dhe ftojeni atë për darkë. Po – kjo do të thotë që ju duhet të paguani faturën, e cila mund të jetë e shtrenjtë. Por çmimi do t’ia vlejë nëse e përdorni kohën tuaj në mënyrë të efektshme, duke bërë pyetje në lidhje me strategjitë për të rritur të ardhurat tuaja.

Sa më shumë kohë të kaloni në prani të njerëzve të suksesshëm, aq më mirë. Prandaj, përpiquni të merrni pjesë në bisedime ose seminare për të vëzhguar sjelljen e njerëzve që ju admironi. Kushtojini vëmendje edhe gjesteve të vogla, p.sh mënyra se si një biznesmen i shtrëngon duart. Nëse mund të identifikoni zakonet që njerëzit e suksesshëm ndajnë, mund t’i përdorni këto në jetën tuaj.

Çfarëdo metode që ju zgjidhni për të mbledhur mençuri, ia vlen të investoni pak kohë dhe para. Lini mënjanë të paktën 30 minuta në ditë për të mësuar, dhe një pjesë të vogël të të ardhurave tuaja çdo muaj. Pse? Sepse ju mund të investoni njohuritë që grumbulloni në të ardhmen tuaj, dhe disa dollarë këtu apo atje së shpejti fillojnë të shtohen.

Eleminoni pengesat në zhvillimin tuaj personal dhe rrisni vlerën tuaj

Sa herë e keni menduar me veten, “është e pamundur për mua të jem në kohë; kjo është ashtu siç jam unë? ” ose “Unë nuk mund ta ndryshoj faktin që unë jam një person i çrregullt.”

Sikurse janë deklaratat si këto, ato dëmtojnë vetëvlerësimin tonë dhe na bëjnë të ndjehemi sikur nuk jemi në gjendje t’i kapërcejmë tendencat tona natyrore. Por në fakt, vetvetja juaj është një nga gjërat e pakta që mund të ndryshoni. Dhe duke e përmirësuar veten, ju rritni vlerën tuaj si një punonjës, mik apo bashkëshort.

Fatkeqësisht, shumë njerëz kërkojnë mënyra për të përmirësuar rrethanat e tyre, ndërsa shmangin detyrën për të përmirësuar veten e tyre. Për shembull, për të marrë një ngritje pagash, ju mund të negocioni me shefin tuaj ose madje të dilni në grevë. Por në fund të fundit, këto metoda nuk ju shpien më tutje, dhe së shpejti do të keni nevojë për një ngritje tjetër. Po sikur, në vend të kësaj, t’i shtoni vlerën kompanisë përmes produktivitetit më të lartë, performancës më të mirë dhe aftësive të reja? Kjo do të bëjë që shefi juaj të dëshirojë të rrisë rrogën tuaj. Edhe më mirë, aftësitë që do të fitoni në proces mund të dëshmojnë shumë të vlefshme përtej punës suaj aktuale.

Për të filluar fillimin e rritjes së vlerës tuaj, së pari duhet të punoni në eliminimin e pengesave në zhvillimin tuaj personal.

Një nga pengesat më të dëmshme është zvarritja. Në fund të fundit, vetë-përmirësimi ka të bëjë me përcaktimin dhe arritjen e qëllimeve për veten tuaj. Dhe për shkak se detyrat që zvarriten gjatë grumbullohen, nuk do të të kalojë shumë kohë e gjatë që të rrëzohesh me planet e tua.

Dy pengesa të tjera për të përmirësuar veten janë fajësimi i të tjerëve dhe justifikimi. Kur diçka nuk shkon, është shumë më e lehtë të drejtosh gishtin dikujt tjetër sesa të pranosh që një problem qëndron brenda teje. Por kur e bëni këtë, ju po pengoni përmirësimin tuaj. Në fund të fundit, nëse dështimet që keni përjetuar nuk janë me të vërtetë faji juaj, nuk keni arsye të merrni përgjegjësi dhe të siguroheni që ato të mos ndodhin përsëri.

Ndërsa po punoni për të përmirësuar veten, mos harroni se është më së miri ta bëni atë në hapa të vegjël por sistematik në kohë. Le të themi që doni të filloni të jeni më të përpiktë, për shembull, provoni të vendosni alarmin tuaj disa minuta më herët çdo ditë. Para se ta kuptoni, do të keni kohë për një mëngjes të qetë pa pasur nevojë të nxitoni te dera!

Provoni të merrni përsipër këto sfida të vogla në çdo fushë që dëshironi të përmirësoni. Sukseset tuaja do t’ju nxisin të përpiqeni edhe më shumë dhe të kapërceni pengesa edhe më të mëdha.

Duke ndryshuar qëndrimin tuaj ndaj taksave dhe duke aplikuar rregullin 70/30, do të bëheni edhe më të lumtur dhe më të pasur

Për shumicën e njerëzve, fjala “taksë” parashikon një stuhi të imazheve të tmerrshme: forma të pafundme, llogaritjet e shpenzimeve dhe zbritjeve, dhe pjesë të të ardhurave tuaja u hiqen. Më keq, taksat shpesh ndjehen si një padrejtësi. Ju mund ta gjeni veten duke menduar, “Pse nuk duhet të jem në gjendje t’i mbaj të gjitha paratë e mia të fituara me vështirësi?”

Në fillim të karrierës së tij, autori ia bëri vetes këtë pyetje. Sidoqoftë, mentori i tij, Earl Shoaff, e nxiti atë që të bëhet një taksapagues i lumtur. Pse? Sepse, argumentoi ai, qëndrimi juaj ndaj parave është po aq i rëndësishëm sa edhe si i shpenzoni ato. Një këndvështrim më pozitiv mund t’ju ndihmojë të ndiheni më pak të irrituar dhe më shumë në kontroll të financave tuaja, kështu që nuk do të ndjeni nevojën për të mallkuar qeverinë për vjedhjen e parave tuaja.

Për të hyrë në këtë mentalitet, mendoni për pagimin e taksave si një mënyrë për të kontribuar në shoqëri dhe për t’i ndihmuar qeverisë të përmirësojë jetën për të gjithë. Në këmbim të disa të ardhurave tuaja, ju jepet siguri, liri dhe mundësi.

Gati për të ndërmarrë këtë ndryshim në qëndrim një hap më tej? Mundohuni të shikoni anën e ndritshme të të gjitha shpenzimeve tuaja! Për shembull, sa herë që duhet të blini diçka, ju po i vendosni paratë tuaja në qarkullim dhe kontribuoni në ekonomi. Dhe sa herë që paguani faturat, ju po zvogëloni borxhet dhe detyrimet tuaja.

Pasi të ndjeheni më mirë për pagimin e taksave tuaja, është koha të ktheheni në të ardhurat tuaja neto. Këtu, ju duhet të aplikoni rregullin 70/30.

Koncepti është i thjeshtë. Ju mund të shpenzoni 70 përqind të të ardhurave tuaja mujore për nevoja dhe dëshira si qira, ushqim dhe argëtim. Por para se të shpenzoni ndonjë nga ato para, ndani 30 përqind të tjerat si më poshtë.

Së pari, dhuroni 10 përqind të të ardhurave tuaja për bamirësi, për t’iu kthyer komunitetit tuaj dhe për t’i ndihmuar ata që kanë nevojë. Pastaj, vendosni edhe 10 përqind të tjera në kursime, kështu që ju të mund të grumbulloni pasuri ndër vite.

Më në fund, investoni 10 përqind të fundit në krijimin e pasurisë. Ka mënyra tradicionale për ta bërë këtë, të tilla si investimi në pronë. Por ka edhe qasje jo-tradicionale, të tilla si fitimi i parave nga hobi juaj.

Duke miratuar rregullin 70/30 dhe duke kaluar në një qëndrim më pozitiv, nuk do të keni më frikë të ndaheni me paratë tuaja të fituara me vështirësi.

Alokoni kohën tuaj me mençuri përmes një planifikimi të kujdesshëm

Cila është mënyra juaj për të balancuar punën dhe jetën? A jeni një shofer, dikush që është rezistent ndaj kufizimeve në kohën e tij dhe dëshiron vetëm të bëjë punë të përkohshme? Apo jeni një punëtor që i kushton çdo moment në karrierën tuaj? Ndoshta ju jeni diku mes, duke punuar nëntë deri në pesë, por të gatshëm për të marrë përsipër projekte që përfshijnë angazhime më të mëdha në kohë.

Siç mund ta keni menduar, asnjë nga këto qasje nuk është ideale. Ju nuk duhet të zgjidhni midis suksesit me një ngarkesë të tepruar të punës, ose mediokritet me kohë të mjaftueshme për t’u çlodhur. Në realitet, ju duhet të bëni kohë për çdo aspekt të jetës tuaj – duke punuar shumë, duke kaluar kohë me familjen dhe madje edhe duke bërë asgjë. Kur ju kushtoni shumë kohë në njërën prej këtyre fushave, mënyra e jetesës tuaj bëhet e padrejtpeshuar, e cila është e paqëndrueshme në afatgjatë.

Merrni një shitës i cili vendos të fillojë biznesin e tij. Ai e nisi nga zeroja, por pa kaluar shumë kohë, ai e kupton që kalon shumë më tepër kohë në zyrë si një Drejtor Ekzekutiv sesa ç’kalonte kur ishte si punonjës. Ai arrin në punë më herët dhe largohet më vonë sesa portierët. Së shpejti, ai vendos që drejtimi i kompanisë së tij nuk ia vlen dhe kthehet në një punë të rregullt.

Pra, si të siguroheni që koha juaj të mbetet në ekuilibër dhe të përdoret në mënyrë efikase? Organizimi është thelbësor. Filloni duke krijuar një libër projekti. Ky mjet i dobishëm do t’ju lejojë të ruani informacione të rëndësishme të gjitha në një vend, kështu që nuk po harxhoni orë të tëra për të kërkuar dokumentin që ju nevojitet.

Ju mund të përdorni librin tuaj të projektit në çfarëdo mënyre që ju përshtatet më së miri. Nëse punoni me njerëz, për shembull, mund të krijoni një skedë për secilin person dhe të shënoni informacione rreth performancës së tyre, pikat e forta dhe të dobëta ose historinë e familjes. Pastaj, mund t’i referoheni asaj kur të keni nevojë, si gjatë vlerësimeve të performancës.

Një tjetër strategji thelbësore e menaxhimit të kohës është planifikimi çdo ditë përpara se të fillojë. Si do të siguroheni që koha juaj të jetë e ekuilibruar dhe të jeni në rrugën e duhur për të përmbushur afatet tuaja nëse nuk keni ndonjë plan planifikues për t’u referuar? Kjo është arsyeja pse ju duhet një kalendar me shumë hapësirë ​​për të shkruar orarin tuaj për çdo ditë të javës. Sigurohuni që të bëni vend për ca “pushime” çdo ditë!

Duhet një disiplinë e konsiderueshme për t’u organizuar dhe të përmbaheni një programi çdo ditë, veçanërisht nëse jeni mësuar me një stil më të pashembullt të menaxhimit të kohës. Por nëse përpiqeni, do të zbuloni se nuk keni nevojë të sakrifikoni ndonjë aspekt të jetës suaj në favor të një tjetri.

Sigurohuni që të kaloni kohën tuaj me njerëzit e duhur.

Le ta pranojmë: miqtë tanë kanë tendencë të ndikojnë tek ne, pavarësisht nëse e kuptojmë apo jo. Nëse qëndrojmë rreth njerëzve që janë të shkujdesur me paratë e tyre, për shembull, ju mund të gjeni veten duke shpenzuar joseriozisht. Ose nëse miqtë tuaj shkojnë jashtë për të parë ndeshje sportive çdo fundjavë, shanset janë që do të përfundoni në etiketime së bashku.

Ato skenarë mund të mos tingëllojnë aq keq – por çka nëse miqtë tuaj kanë zakone më shkatërruese se këto? Në atë rast, mund të përfundoni të adoptoni zakone të ngjashme. Për shembull, nëse e rrethoni veten me gënjeshtarë dhe mashtrues, mund të filloni t’i shihni sjelljet e tyre si normë. Dhe para se ta dini, mund të gjeni veten të gënjyer dhe mashtruar gjithashtu.

Eshtë e vështirë të pranosh që miqtë tanë mund të kenë ndikime të këqija. Por nëse jeni të sinqertë me veten, mund të merreni me këto marrëdhënie para se të bëjnë ndonjë dëmtim serioz.

Filloni duke menduar për marrëdhëniet kryesore në jetën tuaj dhe bëni vetes disa pyetje themelore: Me kë e kaloni kohën tuaj? Çfarë po ju bëjnë ata? A janë në rregull këto shokë me ju? Jini të sinqertë dhe mos e hidhni poshtë ndikimin e fuqishëm që miqtë dhe të njohurit mund të kenë mbi ju.

Nëse u jeni përgjigjur këtyre pyetjeve dhe keni identifikuar disa marrëdhënie jo fort yjore në jetën tuaj, do t’ju duhet të bëni disa zgjedhje të vështira se si të vazhdoni.

Nëse po merreni me njerëz negativë, një mundësi është që të ndaheni plotësisht prej tyre. Ose, nëse kjo është e pamundur, provoni një shoqëri të kufizuar – duke kaluar sa më pak kohë me ta që të jetë e mundur. Ndërsa po e bëni këtë, duhet të siguroheni gjithashtu që nuk po shpenzoni shumë kohë në marrëdhënie rastësore që nuk po kontribuojnë asgjë të vlefshme për jetën tuaj. Ndërsa mund të kënaqeni duke kaluar disa netë në javë në bar me miqtë tuaj, për shembull, ky zakon pranohet në kohën tuaj.

Pasi të keni zhdukur marrëdhëniet negative nga jeta juaj, hapi tjetër është të shfrytëzoni sa më shumë marrëdhëniet pozitive. Këtu, ju dëshironi të keni shoqëri të zgjeruar. Kjo do të thotë të kalosh më shumë kohë me njerëz që janë të disiplinuar dhe të vendosur për të pasur sukses – mentaliteti i çdokujt i cili do të ndikojë pozitivisht te ju.

Mësoni si të jeni të kënaqur pavarësisht nga madhësia e llogarisë suaj bankare

Shpesh dëgjojmë histori të personave të famshëm ultra të pasur dhe njerëz të biznesit, të cilët janë thellësisht të pakënaqur pavarësisht pasurisë së tyre. Si është e mundur, kur ata kanë arritur kulmin e suksesit? Fatkeqësisht, megjithëse këta njerëz kanë grumbulluar pasuri të mëdha, ata me siguri nuk kanë mësuar kurrë si të kënaqen me ato që kanë.

Ndërsa shumë njerëz tashmë janë dakord me shpalljen se “paratë nuk mund të blejnë lumturi”, ata ende supozojnë se më shumë para do t’i bëjnë ata më të sigurt, karizmatikë dhe bujarë. Por në realitet, paratë nuk mund të ndryshojnë as karakterin tuaj, as kënaqësinë tuaj për jetën. Nëse jeni të pakënaqur dhe të pasigurt tani, shanset janë ato cilësi nuk do të zhduken nëse bëheni të pasur.

Mesazhi kryesor në këtë artikull:

Pasuria dhe lumturia nuk materializohen nga asgjëja – marrja e tyre kërkon disiplinë dhe planifikim të kujdesshëm. Sidoqoftë, pasi të keni bërë përpjekjen e nevojshme për të filluar arritjen e qëllimeve tuaja, do të korrni shpërblimet për pjesën tjetër të jetës tuaj.

Këshillë për t’u zbatuar menjëherë: 1. Planifiko dhe 2. Mos devijo.

Krijoni një plan realist mbi synimet tuaja. Vendosni vetes objektiva të vogla të arritshme, dhe plotësojini ato sistematikisht çdo ditë. Njerëzit e suksesshëm nuk kanë asgjë më shumë se të tjerët, ata thjesht fitojnë çdo ditë luftra të mëdha brenda vetes. Këshu që 1. Planifiko dhe 2. Mos devijo.