Lindja: akti më i madh i dashurisë tek gratë…

©shutterstock

Thuhet shpesh se lindja është si një takim i verbër ku nëna takon më në fund atë që do të jetë dashuria e jetës së saj.

Pak akte janë në të njëjtën kohë aq të dhimbshme, të shenjta dhe plot emocione të pabesueshme sa vetë lindja, një moment jetik që kërkon gjithashtu trajtim të veçantë. Nëse ngjizja ishte një akt dashurie, lindja duhet të jetë po aq e ngrohtë dhe e dashur.

Midis 16 dhe 22 majit festohet java botërore e lindjes së fëmijëve. Një fakt që duhet ta kemi parasysh është se në dekadat e fundit shumë gra ankohen se lindja ndonjëherë është shumë formale, jo shumë humane dhe ndonjëherë edhe traumatike.

Nuk ka dhimbje më të fortë se ajo e lindjes, as dashuri aq të thellë dhe të pastër sa ajo e nënës ndaj të porsalindurit që sapo ka sjellë në botë.

Nils Bergman është një pediatër dhe neonatolog i njohur veçanërisht për studimet e tij në Neuroshkenca Perinatale. Sipas tij, një nga momentet më të rëndësishme për të ndërtuar një lidhje adekuate lidhjeje mes nënës dhe fëmijës do të jenë padyshim “njëmijë minutat e para të jetës”. Nëse nëna dhe fëmija ndjejnë stres të tepruar, e gjithë kjo mund të ndikojë në cilësinë e gjurmës së parë emocionale tek i porsalinduri.

Prandaj, ardhja në botë duhet të jetë një akt i kujdesshëm dashurie. Ju ftojmë të reflektoni për të.

Lindja, mes dhimbjes, emocioneve dhe protokolleve

Lindja është një moment delikat si për nënën ashtu edhe për fëmijën. Po të kemi parasysh edhe se vitet e fundit shtatzënitë kryhen në një moshë pak më të vonshme, e gjithë kjo do të thotë se kujdesi mjekësor dhe masat paraprake janë të pakta për të garantuar një lindje pa komplikime.

Tani, duke e bërë të qartë që në fillim se vëmendja e profesionistëve në një qendër mjekësore është thelbësore, diçka për të cilën ankohen shumë gra, janë aspektet që ne tani shpjegojmë dhe që duhet të kemi parasysh.

Parthianët janë gjithnjë e më pak të respektueshëm

Michel Odent, një mjek obstetër, na kujton se “lindja e fëmijëve është dashuri dhe idealja është të inkurajojmë nënën dhe fëmijën që të shijojnë këtë ndjenjë që në momentin e parë”. Tani, ajo që shohim vitet e fundit është si vijon:

Numri i çe-zar-ianë-ve është rritur në mënyrë dramatike. Sipas të dhënave zyrtare, pothuajse 21% e lindjeve kryhen në këtë mënyrë.

Shumë gra deklarojnë se janë ndjerë shumë të pakëndshme gjatë lindjes: duke u ekspozuar ndaj shumë profesionistëve në ekzaminime, monitorim, rruajtje, ënjtje, induksion lindjeje përmes oksitocinës sintetike ose janë detyruar të vendosen në pozicionin litotomik (kërriçin) për të lindur i bën ato të ndiejnë stres të lartë përballë këtyre protokolleve të vogla dashamirëse.

Është gjithashtu e qartë se çdo nënë do të ketë pasur përvojën e saj të veçantë. Shumë do ta kenë shijuar, por të tjera do të mbajnë një kujtim disi të shurdhër ose zhgënjyes aty ku nuk inkurajohej, për shembull, diçka aq thelbësore sa kontakti lëkurë me lëkurë e të porsalindurit me nënën.