“Më fal, por nuk më vjen turp…”, Një shkrim kthjellues për lidhjen me një person që di të dojë vetëm veten

©shutterstock

Fjala “narcisist” është bërë sinonim i çdo manifestimi të egoizmit.

Tatyana jeton me këtë çrregullim të personalitetit dhe beson se koncepti i “narcisizmit” është shumë më i thellë nga sa mendonin të gjithë.

Ne kemi lexuar të gjitha postimet e Tatianës dhe sjellim në vëmendjen tuaj disa tekste që tregojnë se si është të jesh në një marrëdhënie me një narcisist të vërtetë. Tregimi do të bëhet në emër të një burri, por në jetën reale, përfaqësuesit e të dy gjinive mund të bëhen viktima e radhës.

Njohjet e reja përmes syve të një narcisisti

© Pxhere.com

Njohja dhe takimet e para janë gjithmonë shumë emocionuese. Ju jeni duke dalë, duke u përgatitur dhe, ndoshta, edhe duke imagjinuar gjithçka deri në detajet më të vogla. Edhe ne po bëhemi gati. Por pak më ndryshe. Përmes aureolës së romancës dhe prekjeve të para, përpiquni t’i kushtoni vëmendje asaj që po bëjmë. Më shpesh ne narcizët:

  • Flasim vetëm për ty. Unë do të të rrethoj me një re vëmendjeje. Në të njëjtën kohë, do të përpiqem të të tregoj sa më pak për veten time. Unë nuk jam i interesuar për ty. Por e di me siguri se njerëzit kënaqen kur flasin për veten e tyre.
  • Ne ju vendosim në një piedestal. Ju jeni kaq e mrekullueshme! Ju jeni ideale! Ju nuk keni asnjë të metë! Ku ishit që s’u njohëm më parë?
  • Ju krahasojmë me të tjerat. Së pari në favorin tuaj: “Nuk kam takuar kurrë një vajzë si ty”. Edhe komplimentet do të flas nga prizmi i krahasimit. “Asnjë nga ish-et e mija nuk kishte një sens humori kaq të mahnitshëm sa ti!”
  • I nxitojmë gjërat. Disa orë pas fillimit të komunikimit, mund të themi diçka si “Ta bëjmë këtë traditë përvjetor!” ose “Unë do t’u tregoj nipërve të mi se sa qesharake gjyshja e tyre piu çaj në takimin e parë.” Ndoshta zemra juaj do të ngrijë nga ëmbëlsimi, sepse “ora po troket”, dhe më në fund e keni gjetur atë!
  • Fshehja e diçkaje të rëndësishme. Flini dhe shihni një familje me 8 fëmijë. Ose 2. Ose të paktën një, por me siguri fëmijë. Faktin që kam bërë qëllimisht vazektomine 6 vite me parë, do ta them shumë shpejt. Idealisht, vetëm pasi të ndjej se jeni shumë i lidhur dhe nuk keni nga t’ia mbani.

Sigurisht, të gjithë janë nervozë në takimin e parë dhe mund të nxjerrin disa shkaktarë krejtësisht rastësisht. Por të gjitha sa më sipër janë një arsye shumë e mirë për të qenë të kujdesshëm dhe për të mos e lënë veten të hidheni në një marrëdhënie me kokë.

Dashuria përmes syve të një narcisisti

© Vicky Cristina Barcelona / Antena 3 Films

Unë jam një narcisist. Dhe unë nuk të dua. Unë them që dua. Unë madje besoj në të për një kohë. Por unë nuk të dua. Nuk e di cfare eshte dashuria. Nuk e di se çfarë janë ndjenjat. Kjo është arsyeja pse unë kam nevojë për ju. Unë kam nevojë për ndjenjat dhe emocionet tuaja që të vazhdoj të pretendoj se i kam edhe unë.

Unë kam nevojë për lumturinë, gëzimin, të gjithë gamën e emocioneve pozitive që ju dini dhe dini si t’i ndjeni, por unë sapo fillova. Prandaj, do t’ju kënaq me dhurata dhe surpriza të lezetshme. Unë do t’ju kënaq dhe do të lahem në një grumbull të emocioneve tuaja, do të mbështjell veten në to si një shall, do t’i thith ato si një parfum veçanërisht i aromëhollë.

Atëherë do të lodhem nga kjo dhe do të kem nevojë për trishtim dhe hidhërim. Do të më duhet gjithçka që mund të shkaktojë dhimbje dhe lot. Jo dhimbjen time dhe jo lotët e mi, sigurisht. Unë nuk mund të qaj. Por unë dua të di se çfarë është. Dhe unë do të të lëndoj. Unë e di se si. Njerëzit—njerëz normalë si ju—përshkruan shumë gjëra që i lëndonin. Do të të manipuloj, do të të injoroj, do të tërhiqem në vetvete dhe do të hesht. Do të bëj gjithçka për të të lënduar. Unë kam nevojë për lotët e tu që mungesa ime të mos më duket aq e çuditshme.

Por edhe kjo do të kalojë. Dhe gëzimi dhe e qeshura do të kthehen sërish në jetën tonë, sepse kam nevojë për emocione pozitive. Dhe një lëkundje e tillë do të jetë derisa të largoheni. Nëse mund të largoheni.

Më e rëndësishmja, kam nevojë të fortë për ty. Unë nuk kam nevojë për një qen me zinxhir, kam nevojë për një person të fortë pranë meje, me një botë të brendshme të pasur dhe një gamë të plotë ndjenjash dhe emocionesh që mund t’i shoh edhe unë.

Më fal, nuk më vjen turp. Unë nuk të dua.

Ndarja përmes syve të një narcisisti

©shutterstock

Ndonjëherë viktimat e narcisistëve dalin nga rrethi vicioz dhe largohen. Shpesh goxha të dobët – moralisht dhe / ose fizikisht. Dhe ndërsa ju jeni duke lëpirë plagët tuaja, duke u përpjekur dëshpërimisht të vini në vete dhe të ringjallni vetëvlerësimin tuaj nga hiri, narcisi juaj tashmë po fillon një marrëdhënie të re. Në të njëjtën kohë, ndjenjat tuaja variojnë nga më e thjeshta “po, si mundi ai” në më shumë, do të dukej, të sofistikuara: “Tani do ta pushtoj përsëri, dhe pastaj do ta lëndoj që ai ta kuptojë!” Problemi është se kjo nuk do të ndodhë kurrë.

Ne narcisistët i shohim njerëzit pak më ndryshe se njerëzit e shëndetshëm. Ne i shohim ato si objekte.

Një shembull i thjeshtë. Bleva një vazo. Më pëlqen shumë ajo. Dua që ta pëlqejnë miqtë e mi që do ta vizitojnë së shpejti, ndaj e vendos vazon në një vend mjaft të dukshëm duke e përdredhur nga njëra anë në tjetrën që të duket normale. A më intereson në këtë moment se çfarë ndjen vazoja? Pyetje e çuditshme, apo jo?

Kështu ju sheh narcisisti juaj kur u takuat për herë të parë. Ju jeni një vazo. Ju jeni një dekorim i bukur. Unë kujdesem për ju pikërisht aq sa kam nevojë që miqtë e mi t’ju vlerësojnë (që do të thotë se ata vlerësojnë zgjedhjen time dhe stilin tim të jetesës në përgjithësi). Pjesa tjetër – ndjenjat, emocionet, dëshirat tuaja – nuk kam nevojë t’ia di për to.

Ka disa kohë që vazoja qëndron në shtëpinë time. Miqtë janë mësuar me të dhe nuk e admirojnë më si dikur. Edhe unë jam mësuar me të. Por ja ku është – dhe duket se është mirë. Nëse nuk dua ta shoh, do ta zhvendos diku në dollap.

Unë jam duke vrapuar diku dhe jam shumë vonë. Unë nuk mund të gjej çelësat e mi. Në panik, endem nëpër dhomë, duke goditur vazon dhe duke e thyer atë. Çfarë ndjej? Zemërimi me vazon – më kish zënë rrugën time, kështu që në kohën e gabuar! I mërzitur – tani më duhet të shpenzoj para për të blerë një vazo të re.

Pakënaqësia – një tjetër vazo u thye përsëri. Ndoshta do të mërzitem pak, sepse vazoja ishte shumë e mirë. Por jo për shumë kohë.

A mund ta kthej vazon? Nëse vazo pranon se ishte e gabuar, kërkon falje shumë herë dhe i ngjitet copëzat e saj së bashku – atëherë po. Pastaj mund ta thyeni përsëri dhe të shihni nëse ngjitet përsëri. Dhe përseri. Dhe përseri. A do ta ngjis vazon ose të paktën do të ndihmoj në proces? Jo. Edhe pse mund të premtoj. Sepse jam shumë dembel të gjej një vazo të re dhe përsëri të humbas kohë në lustrim paraprak.

A është e mundur në kushte të tilla ajo filozofia, “Unë do ta tërhqeq përsëri atë dhe do të hakmerrem duke ia bërë ndarjen njëqindfish më të dhimbshme” – vendosni vetë.

A keni përjetuar narcisistë në jetën tuaj… Na tregoni për përvojën tuaj.