Mënyra sesi zgjedh miqtë e tu thotë shumë për ty…

©mavo/shutterstock

Zgjedhja e miqve nga një person na jep të dhëna se si ndihen dhe si e trajtojnë veten.

Zbuloni se çfarë thonë miqtë tuaj për ju.

Të gjithë e kemi dëgjuar atë shprehjen “më thuaj me kë rri të të them se kush je”, dhe kjo nënktupton, në mënyrë efektive, të vërtetën se zgjedhja juaj e miqve flet për ju. Përveç kësaj, jo vetëm që jep informacion për stilin tuaj, shijet ose vlerat tuaja.

Gjëja më e rëndësishme është se ajo flet për botën tuaj emocionale dhe marrëdhënien që keni me veten. Në fund, njerëzit që zgjidhni janë kryesisht një reflektim i asaj që mendoni se meritoni.

Kjo nuk do të thotë që nëse një mik ju manipulon ose nuk ju respekton, është faji juaj ose se jeni i njëjti. Asgjë nuk mund të jetë më larg nga realiteti. Megjithatë, qëndrimi me lloje të caktuara njerëzish ose vazhdimi i kultivimit të lidhjeve të caktuara na jep të dhëna për nivelin tonë të vetëvlerësimit dhe sigurisë dhe për disa frikëra dhe besime që mund t’i tërheqim zvarrë pa e ditur.

Rëndësia e zgjedhjes së miqve

Kur jemi fëmijë dhe nisim shkollën, shumica prej nesh marrin mesazhin se “duhet të jemi miq me të gjithë”. Kjo premisë, e kuptuar si nevoja për të respektuar dhe për të qenë të sjellshëm me ata që na rrethojnë, mund të jetë e dobishme; megjithatë, nuk është as e mundur dhe as pozitive të përpiqemi të kënaqim dhe të krijojmë lidhje të thella me të gjithë rreth nesh.

Sigurisht, marrëdhëniet e miqësisë janë shumë të dobishme. Ato na ndihmojnë të zhvillojmë ndjenjën e përkatësisë, duke kultivuar vlera të tilla si besnikëria, mbështetja reciproke dhe intimiteti emocional. Përveç kësaj, atë mbrojnë shëndetin tonë fizik dhe emocional dhe na ndihmojnë të përballemi me fatkeqësitë. Megjithatë, zgjedhja se kush do ta ushqejë atë rreth është thelbësore.

Kështu, nëse doni të njiheni më mirë dhe të zbuloni disa aspekte të vetes që mund t’i keni anashkaluar, ju ftojmë të analizoni rrethin tuaj të miqve. Dhe, për këtë, ju mund të përdorni pyetjet e mëposhtme.

A është miqësia reciproke?

Kjo është një nga pyetjet themelore që duhet t’i bëjmë vetes: a mendoni se miqësitë tuaja janë të drejta dhe të barabarta? Së fundi, po flasim për një shkëmbim, një hallkë në të cilën të dy pjesëmarrësit duhet të investojnë në mënyrë që të jetë pasuruese dhe pozitive.

Nëse shpesh mendoni se miqtë tuaj përfitojnë nga ju, se ju jepni më shumë sesa merrni ose se jeni gjithmonë në dispozicion, por askush nuk është për ju, ndoshta duhet të ndaleni dhe të reflektoni.

Ndonjëherë ne kemi pritshmëri jorealiste ndaj të tjerëve dhe duhet të kuptojmë se çdo njeri ka një jetë dhe jo gjithçka rrotullohet rreth nesh. Megjithatë, është e rëndësishme të ndihemi të vlerësuar dhe të prioritizuar nga ata që u kemi dhënë prioritet.

Nëse u jepni shumë të tjerëve, ka mundësi që kjo të jetë një strategji që e përdorni në mënyrë të pandërgjegjshme për të siguruar dashurinë e të tjerëve. Në njëfarë mënyre i lini ata në borxh dhe prisni që ata të bëjnë të njëjtën gjë për ju; por kjo nuk është një mënyrë e shëndetshme për t’u lidhur. Secili duhet të japë atë që ka lindur me të vërtetë dhe të qëndrojë aty ku kjo ndjenjë është e ndërsjellë.

A i respektojnë miqtë tuaj kufijtë tuaj?

Në përputhje me sa më sipër, në shumë raste kemi miq që nuk respektojnë kufijtë tanë. Na telefonojnë kur e dinë se jemi të zënë, kërkojnë prezencën dhe favoret tona edhe kur nuk mundemi apo nuk duam t’i japim, ose vazhdojnë të bëjnë akte dhe komente që tashmë i kemi shprehur na lëndojnë.

Në këtë rast, zgjedhja juaj e miqve nxjerr në pah vështirësinë tuaj në vendosjen e kufijve dhe zbatimin e tyre. Kjo është e zakonshme tek njerëzit me një dëshirë të madhe për të kënaqur të tjerët dhe që i kap një frikë nga braktisja; ata megjithëse arrijnë të ekspozojnë dëshirat dhe preferencat e tyre, i lejojnë të tjerët të vazhdojnë t’u kalojnë mbi kurriz.

Mos harroni se ju keni përkushtimin më të madh ndaj vetes dhe është detyra juaj të kujdeseni për veten dhe të respektoni veten. Vendosja e kufijve nënkupton gjithashtu respektimin e tyre dhe vendosjen e pasojave kur dikush nuk i respekton; Edhe nëse kjo do të thotë t’i japësh fund një marrëdhënieje.

A ju trajtojnë me dashuri dhe konsideratë?

Kjo është një nga mënyrat më të mira për të zbuluar se si është niveli ynë i vetëvlerësimit, duke parë se si na trajtojnë ata që kemi zgjedhur si miq. Duke qenë se këto janë lidhje afektive, zgjedhore dhe reciproke përfituese, pritet që këta njerëz të na trajtojnë me dashuri dhe konsideratë. Por çfarë do të thotë nëse ata nuk e bëjnë këtë?

Kjo nuk tregon se ne jemi njerëz më të mirë apo më keqinj, se jemi pak a shumë të vlefshëm. Fakti që dikush të dëmton nuk do të thotë se e meriton, sigurisht jo; por nëse e lejoni dhe vazhdoni në atë lidhje, është e qartë se jeni ju që nuk e doni veten në radhë të parë.

Zhvillimi i një vetëvlerësimi të shëndetshëm dhe solid është i ndërlikuar, veçanërisht nëse nuk marrim edukimin më të përshtatshëm. Prandaj, nuk ka të bëjë me ndjenjën e fajit, por të ndërgjegjësohemi për atë që po ndodh dhe të mbajmë përgjegjësi.

Ju meritoni të trajtoheni me dashuri dhe konsideratë; nëse po pranoni më pak, do të ishte shumë e dobishme të kërkoni ndihmë profesionale në mënyrë që të filloni ta punoni vetë.

Sa është kohëzgjatja e miqësisë?

A vazhdoni me miqtë tuaj të përjetshëm? Apo, përkundrazi, a je ti ajo që ndryshon herë pas here rrethin shoqëror? Kjo lloj zgjedhjeje miqsh ofron disa fakte interesante. Nga njëra anë, nëse vazhdoni me miqtë tuaj të fëmijërisë, kjo mund të tregojë se:

Nëse ato janë miqësi të shëndetshme dhe pasuruese, keni bërë një zgjedhje të mirë që në fillim. Ndoshta, personaliteti juaj dhe edukimi që keni marrë ju kanë ndihmuar të bëni këtë zgjedhje të mirë. Nëse ato janë miqësi të dëmshme dhe toksike, dhe ju ende i mbani ato, kjo tregon se ka aspekte të brendshme për të cilat duhet të punoni.

Ju keni vlera të mira që inkurajojnë vazhdimësinë e miqësisë. Për shembull, besnikëria, ndershmëria dhe këmbëngulja. Ju jeni tolerantë, fleksibël dhe respektues dhe dini të dorëzoheni, të negocioni dhe të kërkoni zgjidhje të përbashkëta për mospërputhjet.

Përkundrazi, nëse prireni të ndryshoni miq shpesh, kjo mund të tregojë disa gjëra:

Keni vështirësi në arritjen e marrëveshjeve ose zgjidhjen e konflikteve kur ato lindin. Ndoshta jeni shumë kërkues ose e keni të vështirë t’i përkushtoheni emocionalisht të tjerëve.

Mund të tregojë gjithashtu se keni bërë ndryshime të mëdha në nivel personal, se jeni rritur dhe pjekur dhe kjo ju ka shtyrë të kërkoni njerëz sipas versionit tuaj të ri. Është e mundur që në një moment në të kaluarën të keni zbuluar se miqësitë tuaja nuk ishin më pozitivet apo më të përshtatshmet për ju dhe keni pasur guximin t’i lini pas.

Sa miq keni?

Numri i miqve që keni gjithashtu tregon shumë për ju. Nga njëra anë, nëse rrethi juaj është i gjerë dhe e keni të lehtë për t’u lidhur me të tjerët dhe për të krijuar shoqëri, kjo mund të tregojë se jeni një person i hapur dhe i dashur. Përkundrazi, një rreth i vogël na tregon për personalitete introverte, të cilët preferojnë të lidhen në një nivel të thellë dhe të krijojnë lidhje domethënëse.

Megjithatë, ka parametra të tjerë që ndikojnë, për shembull, gjinia dhe mosha. Disa studime kanë zbuluar se numri i miqësive ulet ndjeshëm nga mosha 25-30 vjeç dhe se meshkujt priren të kenë më shumë kontakte sesa femrat.

Për më tepër, nuk mund të harrojmë se ruajtja e një miqësie kërkon një investim në kohë dhe emocione. Dhe, meqenëse burimet tona njohëse janë të kufizuara, ne nuk mund të jemi intimë me shumë njerëz. Në fakt, puna e antropologut, psikologut dhe biologut Robin Dunbar sugjeron që miqësitë e ngushta janë të kufizuara nga 3 deri në 5 persona. Që këtu e tutje, ne kemi lloje të tjera grupesh (miq të mirë, miq rastësor, të njohur…) që po bëhen më të mëdha, por me më pak përfshirje emocionale.

Në këtë mënyrë, për të mbajtur miqësitë e vërteta, ne duhet t’u përmbahemi kufijve që na lejojnë të kujdesemi dhe t’i kultivojmë ato. Dhe është veçanërisht në këtë grup të vogël ku zgjedhja e miqve bëhet veçanërisht e rëndësishme.

Me pak fjalë, ne jemi shuma e njerëzve me të cilët kalojmë më shumë kohë dhe cilësia e këtyre marrëdhënieve mund të na japë të dhëna të rëndësishme për marrëdhënien tonë me veten. Përdorni këto pasqyra për të parë rritjen tuaj personale.