Nëse dikush ju shikon kështu, rreshtohuni te miqtë e ngushtë…

A keni menduar ndonjëherë se çfarë do të thotë shikimi i saj? Çfarë po zbulojnë sytë e tij kur e takoni për herë të parë? Më në fund, shkenca ka një përgjigje!

Shkenca më në fund ka deshifruar se si të kuptoni nëse dikush ju pëlqen. Dhe kjo rezulton të jetë e gjitha e fshehur tek shikmi – shikimi i dashurisë.

Hulumtimet e reja nga Wellesley dhe Universiteti i Kansas pohojnë se lëvizjet e syve të njerëzve ndryshojnë në varësi të faktit nëse ata janë duke analizuar dikë me të cilin duan të dalin apo e shohin si mik.

Studimi, i publikuar në Arkivin e Sjelljes Seksuale, analizoi lëvizjet e syve të 105 studente heteroseksuale (meshkuj dhe femra) kur iu paraqitën fotografi të të huajve. Në të njëjtën kohë, pjesëmarrësit iu përgjigjën pyetjeve nëse ata ishin të interesuar të fillonin një miqësi ose një marrëdhënie romantike me atë person.

“Hulumtimi për tërheqjen priret të supozojë se ekziston një grup i caktuar karakteristikash që e bën një person të dëshirueshëm. Ky studim i ri tregon se ajo që njerëzit kërkojnë tek një partner në marrëdhënien e ardhshme varet nga qëllimet e tyre relacionale.

Pra, si mund ta kuptoni nëse dikush ju pëlqen? Sipas gjetjeve, si burrat dhe gratë shikonin kokën ose gjoksin e një personi të seksit të kundërt më gjatë dhe më shpesh kur vlerësonin potencialin e takimit, krahasuar me miqësinë e mundshme.

Si meshkujt edhe femrat shikonin këmbët me frekuencë më të madhe, kur ata ishin më të interesuar në një marrëdhënie platonike. Megjithatë, studimi gjeti një ndryshim në mënyrën se si meshkujt dhe femrat lëviznin sytë kur vendosnin nëse kishte një mundësi që të takoheshin.

Meshkujt zakonisht shikojnë më shumë në pjesën e gjoksit dhe të zonës së belit, pavarësisht nëse ata e shikojnë dikë si një mike ose një për një takim të mundshëm. Nga ana tjetër, sytë e grave shkonin kryesisht në gjoks dhe në kokë. Burrat gjithashtu kishin më shumë gjasa të shihnin këmbët e një gruaje.

Çfarë do të thotë kjo për turmën beqare? Gra: Djemtë do të kontrollojnë zonën e gjoksit dhe belin tuaj, pavarësisht nëse ju shohin si mike apo partnere. Por ata do të shohin më gjatë dhe më shpesh në fytyrë kur ata kanë romancë në mendjen e tyre.

Meshkuj: Nëse një grua duket e fokusuar në fytyrë dhe kraharor, ajo sheh potencialin romantik. Një vështrim që endet nga gjoksi deri në këmbët tuaja tregon se ajo është e interesuar për ju, por kjo mund të jetë ose miqësi ose diçka më intime. Thjesht dijeni se nëse ajo duket e fiksuar në kokën tuaj, ju jeni në zonën e miqve.