Nëse dikush të trajton keq, kujto se ka diçka që nuk shkon me atë, jo me ty…

©shutterstock

Nëse ndonjëherë trajtoheni ashtu siç nuk e meritoni fare, mbani mend se përgjegjësia nuk është e juaja.

Mos harroni se janë ata që gabojnë, ata që kanë “diçka të gabuar” brenda tyre, nuk je ti. Nuk është faji juaj dhe as përgjegjësia juaj.

Asgjë, absolutisht asgjë, nuk justifikon keqtrajtimin, një gjest të keq, një fjalë të keqe. Megjithatë, mjerisht, shpesh na ndodh që të vërtetojmë fjalët e këqija dhe gjestet e këqija të të tjerëve.

Kur u kushtojmë vëmendje këtyre sjelljeve, njerëzit që na trajtojnë keq madje mund të krenohen me mënyrën e tyre të veprimit, duke besuar se ato janë të vlefshme dhe se fjalët e tyre të këqija janë një pasqyrim i realitetit. Megjithatë, asgjë nuk mund të jetë më larg nga e vërteta, pasi veprimet e tyre pasqyrojnë errësirën dhe konfliktet e tyre të brendshme.

Pse është më mirë të injorojmë njerëzit që na trajtojnë keq?

Fjalët lënduese, gjykimet, opinionet e pakërkuara dhe kritikat e drejtuara drejtpërdrejt ndaj nesh nuk duhet të vlerësohen. Sepse nuk ofendon ata që duan, ofendon ata që munden dhe nëse u shërbejmë atyre që na trajtojnë keq, po u japim mundësinë të na lëndojnë, si në atë kohë ashtu edhe më vonë.

Siç e thotë ajo shprehja, “ajo që thotë Gjoni për Pjetrin thotë më shumë për Gjonin sesa për Pjetrin.” Pra, përpara se t’u kushtojmë rëndësi atyre “këshillave”, “opinioneve” apo “kritikave” që nuk na sjellin mirësi, dobi apo të vërtetë, duhet të kemi parasysh, synimet e personit përballë nesh.

Megjithatë, ai shqetësim që ato krijojnë nuk është i kotë për ne, pasi nga çdo gjë mund të nxirret një kuptim apo mësim. Dhe puna është se disa njerëz vijnë në jetën tonë pikërisht për të na mësuar të mos jemi si ata, kjo është një e vërtetë e madhe.

Sepse respekti i ndërsjellë dhe trajtimi i mirë janë vlera thelbësore për të kaluar jetën në mënyrë të shëndetshme, për t’u ndjerë të ngopur dhe në paqe me veten. Në vetë veprimet e tyre, njerëzit që trajtojnë keq të tjerët, kanë dënimin e tyre.

Pavarësisht nëse është apo jo e dukshme, negativi kalon nëpër mendjen e tyre dhe, për rrjedhojë, ata nuk do të jenë në gjendje të njohin atë ndjenjë kënaqësie dhe përmbushjeje që marrin njerëzit që respektojnë të tjerët.

Shpërfillja dhe injorimi, është mënyra më e mirë për të mbrojtur dashurinë tonë për veten.
Mënyra më e mirë për të mbrojtur veten nga njerëzit që na trajtojnë keq është të mos e pranojmë. Lidhjet emocionale janë të vlefshme dhe ne duhet të kujdesemi për veten, prandaj është e rëndësishme të injorojmë dhe të distancohemi nga njerëzit që na dëmtojnë vetëvlerësimin.

Nëse mbjellin dyshime, siklet dhe ngurrim, nuk këshillohet t’u qëndrojmë afër, sepse do të na helmojnë. Njerëzit që synojnë të na dëmtojnë nuk shohin përtej interesave të tyre në ato momente, kështu që ata do të vazhdojnë ta bëjnë këtë nëse ne nuk jemi në gjendje t’i ndalojmë.

Në këtë kuptim, ne nuk duhet t’i kushtojmë aq shumë rëndësi asaj që bëjnë këta njerëz, por të përqendrojmë vëmendjen tonë në atë që mund të mësojmë nga ajo që ata kanë bërë, duke na ndihmuar të krijojmë mundësi për rritje dhe të punojmë për vetëvlerësimin dhe forcën tonë.

Tradhtia, ftohtësia dhe arroganca e kanë tehun të mprehta që kur godasin, lëndojnë fort. Megjithatë, pikërisht gjëja më e dhimbshme është të kuptosh me vonesë, se nuk e dije që këta njerëz të rrethuan në një kohë të caktuar. Ka njerëz që përfundoni t’i zbuloni kur e tregojnë vërtet veten, kur nuk kanë më nevojë për ju dhe reflektojnë interesin e tyre të vërtetë për ju.

Duke kuptuar se ka njerëz që na trajtojnë keq, ne mund të analizojmë situatën dhe të parashikojmë reagimet dhe synimet e tyre. Prandaj, mburoja jonë përbëhet nga aftësia për të injoruar dhe parashikuar ato fjalë të këqija ose veprime të këqija.

Ky proces i pikëllimit, i nisur nga zhgënjimi në marrëdhënie, do të na ndihmojë të rimendojmë prioritetet tona dhe të kërkojmë bërthama të reja në të cilat do të vendosim besimin tonë. Një detyrë jo e lehtë, por që, pa dyshim, është e nevojshme.