Nëse Fëmija Juaj i Mëson Këto Gjëra që i Vogël, ka për t’u Rritur i Lumtur

©shutterstock

Në vitet e para të jetës, fëmija juaj merr një sasi të madhe informacioni nga mjedisi përreth tij dhe i ruan ato. “Truri i fëmijëve është si një sfungjer,” thonë disa njerëz. Dhe, në fëmijëri, ata formojnë bazën për vetë-imazhin dhe gjuhën e tyre.

Kjo është arsyeja pse ka mësime të caktuara që janë thelbësore në vitet e para, në mënyrë që fëmija juaj të krijojë një themel për t’i ndihmuar ata të zotërojnë aftësitë në moshën e rritur që janë më komplekse.

Ne kemi mbledhur për ju një listë të aftësive që fitohen më mirë nga një moshë e re, dhe që do të jetë shumë e dobishme për fëmijët tuaj kur të bëhen të rritur.

Një gjuhë e dytë

© organicmom30 / Pixabay

Një studim tregoi se fëmijët që mësojnë një gjuhë të dytë i përshtaten më shpejt ndryshimeve, kanë një kujtesë më të mirë dhe kanë një kuptim më të mirë të gjuhës në përgjithësi.

Për të mos përmendur që komunikimi në pjesë të tjera të botës nuk do të jetë problem për fëmijën tuaj dhe ata do të kenë më shumë mundësi për karrierë. Sikur të mos mjaftonte kjo, shkencëtarët nga Instituti i Kërkimeve Rotman në Kanada, kanë vërtetuar se të folurit e 2 gjuhëve ndihmon trurin të vonojë fillimin e Alzheimerit në pleqëri.

Noti

© nurseryart / Pexels

Praktikimi i çdo aktiviteti fizik na lejon të jetojmë një jetë më të shëndetshme. Ajo që e bën notin ndryshe është se, përveç se është aftësi që mund të shpëtojë jetën e fëmijës tuaj në një situatë ekstreme ose të hapin derën e përvojave të ndryshme, do t’i forcojë gjymtyrët e tyre dhe do t’i ndihmojë ata të zhvillojnë më mirë koordinimin e tyre.

Noti gjithashtu ndihmon trurin tuaj të qëndrojë i shëndetshëm më gjatë, thotë një studim i publikuar nga Qendra Kombëtare e Bioteknologjisë.

Luajtja e një instrumenti

© khamkhor / Pixabay

E përditshmja Neuroscience publikoi një studim ku u zbulua se të mësuarit për të luajtur një instrument përmirëson aftësitë dëgjimore dhe ndihmon në vonimin e përkeqësimit të kapaciteteve të trurit që janë të natyrshme gjatë plakjes. Kjo për faktin se, kur luajmë një instrument, aktivizojmë disa sisteme të trurit në të njëjtën kohë me dëgjimin, motorin dhe perceptimin.

Kur fëmija juaj rritet, ata do të kenë një aftësi më të mirë për të komunikuar dhe shprehur në mënyrë krijuese.

Vallëzimi

© dimitrisvetsikas1969 / Pixabay

Një studim nga Universiteti Karlstad zbuloi se vallëzimi përmirëson performancën tek fëmijët hiperaktivë. Ai i lejon ata të komunikojnë dhe shprehin emocionet e tyre përmes trupit të tyre, dhe me ndihmën e muzikës, inkurajojnë kreativitetin, aftësitë shoqërore, aftësitë motorike dhe ndërtojnë vetëvlerësim.

Vallëzimi gjithashtu do t’i afrojë fëmijët tuaj pranë kulturave të ndryshme dhe do t’i bëjë ata të priren të jenë më mendjehapur dhe të kenë besim në trupat e tyre.

Riciklimi

© vsurkov / Depositphotos

Duke ricikluar ne kontribuojmë në kujdesjen për planetin tonë dhe për t’u lënë një botë më të mirë brezave të ardhshëm, që tashmë është një avantazh i madh. Por riciklimi është i mirë edhe për fëmijët tuaj, pasi vërtetohet se përdorimi i materialeve të ripërdorshme inkurajon kreativitetin dhe psikomotricitetin.

Fëmija juaj do të dijë se atyre nuk u duhen burime të shtrenjta për të vënë në punë idetë e tij. Ecoembes, në Spanjë, inkurajon mësimin e riciklimit në shkolla për të ndihmuar në rritjen e vetëdijes për konsumin dhe kujdesin për mjedisin.

Pastrimi

© djedzura / Depositphotos

Rendi dhe higjena janë të domosdoshme për jetën e çdo qenie njerëzore. Përveç arsyeve praktike, të tilla si udhëheqja e një jete të shëndetshme, është sepse ndihmon për t’i bërë proceset mendore më të strukturuara dhe të organizuara. Në Japoni, pastrimi i klasës dhe shkollës është një pjesë e arsimit shkollor.

Ndjenja e orientimit

© bn-812947 / Pexels

Inkurajimi i zhvillimit të drejtimit të fëmijës suaj është i mirë për trurin e tyre dhe do t’i ndihmojë ata të sillen më lehtë kudo që të jenë. Një studim zbulon se ekziston një GPS e brendshme që krijon rrjete në neuronet tona që, siç mësojmë, ushqejnë sensin tonë të orientimit dhe ndihmojnë trurin të planifikojë rrugëtime, duke përmirësuar procesin tonë të vendimmarrjes.

Gatimi

© severyanka / Pexels

Duke gatuar me fëmijët tuaj, ju përmirësoni marrëdhëniet e tyre me ushqimin. Nëse i përfshini ato në përgatitjen e një vakti, ata do të jenë më të kujdesshëm kur hanë dhe kanë më pak të ngjarë të konsumojnë ushqime jo të shëndetshme.

Vetëm duke ndjekur një recetë, ata do të mësojnë rëndësinë e udhëzimeve të mëposhtme dhe do të eksplorojnë çdo përbërës me shqisat e tyre. Tregojuni atyre se çfarë dobie ka çdo ushqim kur e gatuan dhe nëse fëmija juaj është akoma shumë i vogël, filloni me gjëra të thjeshta për të shmangur aksidentet.

Përdorimi i parave

© marybettiniblank / Pixabay

Ndërsa rritemi, përgjegjësitë financiare shfaqen gradualisht dhe nëse nuk jemi të përgatitur do të mund të gabojmë. Është e rëndësishme të mësoni fëmijët tuaj që paratë janë një mjet, jo një shpërblim, dhe se nuk është e mjaftueshme për të mësuar të kurseni, por gjithashtu duhet të mësoni t’i shpenzoni me mençuri.

Shprehja e ndjenjave të tyre

© Aa Dil / Pexels

Nuk ka diçka të tillë sa të jesh i lumtur gjatë gjithë kohës. Disa situata krijojnë emocione të pakëndshme tek ne që nuk mund t’i shmangim. Duke mësuar fëmijën tuaj që në moshë të re se si t’i identifikoni këto ndjenja, t’i pranoni ato dhe t’i komunikojnë ato është diçka për të cilën do t’ju falënderojnë përgjithmonë. Inteligjenca emocionale do t’i lejojë fëmijës tuaj të marrë vendime dhe të reagojë në mënyrë të duhur në situata komplekse.

Mësojini ata të relaksohen

© blanca_rovira / Pixabay

Në shkolla fëmijët mësohen të kenë një ecuri të shkëlqyer akademike, të kryejnë detyra, të marrin informacion dhe të jetojnë me njerëz të tjerë. Prindërit duhet t’i mësojnë ata për rëndësinë e një pushimi dhe si të gjejnë momente për të luajtur dhe për të lehtësuar tensionin.

Ekzistojnë teknika të ndryshme të frymëmarrjes që e gjithë familja mund të praktikojë për të krijuar një mjedis të qetë në shtëpi. Kjo do të zvogëlojë nivelin e tyre të stresit dhe mundësinë e vuajtjes nga sëmundje që lidhen me stresin.