Prindërit nuk Ngopen me Gjumë deri në 6 Vite pas Lindjes së Fëmijës, e thotë Studimi…

Të rriturit duhet të bëjnë jo më pak se 7-9 orë gjumë cilësor çdo natë, sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit. Por ka një problem të vogël që është e pamundur për të gjetur një zgjidhje.

Të sapolindurit nuk i kushtojnë shumë vëmendje këtyre rekomandimeve dhe i mbajnë nënat dhe baballarët e tyre zgjuar gjatë tërë kohës. Dhe duket se këto “vështirësi” prindërore mund të vazhdojnë më shumë se ç’mund të prisnim.

Ne e dimë se gjumi i pamjaftueshëm mund të jetë shumë i lodhshëm si emocionalisht ashtu edhe fizikisht. Prandaj është më mirë të dimë të paktën disa nga vështirësitë që në fillim, për të qenë në gjendje të kalojmë nëpër këtë udhëtim magjik me lehtësi maksimale.

© Love, Rosie / Constantin Film

Është e qartë se të gjithë prindërit e rinj janë të vetëdijshëm se do të duhet të harrojnë ëmbëlsinë e fjetjes gjatë natës kur lind fëmija. Por ndonjëherë ata besojnë se kjo nuk do të zgjasë për shumë kohë dhe se ata do të bëjnë më shumë gjumë kur fëmija i tyre të bëhet pak më i madh. Por, po sikur t’ju themi se do të bëni më pak gjumë dhe më të varfër për rreth 6 vjet pas lindjes së fëmijës?

Për të zbuluar këtë, studiuesit mblodhën të dhëna gjumi për 4,659 prindër nga 2008 në 2015. Nënat dhe baballarët vlerësuan kënaqësinë e tyre të gjumit në një shkallë prej 0 deri në 10, si dhe raportuan vazhdimisht kohëzgjatjen e gjumit të tyre.

© The Letdown / Netflix

Rezultatet tregojnë se gjatë 3 muajve të parë të lindjes, nënat flenë mesatarisht një orë më pak se më parë. Ndoshta pa dyshim, baballarët priren të flenë më shumë se gratë e tyre, por gjithashtu humbasin rreth 15 minuta pushim natën. 6 vjet pas lindjes, nënat flenë 20 minuta më pak, dhe baballarët prap nuk i bëjnë ato 15 minutat e tyre të dikurshme. Të dy prindërit gjithashtu konfirmojnë një ulje të cilësisë së tyre të gjumit.

Dr. Sakari Lemola, autor i studimit, theksoi se ata nuk e prisnin të zbulonin se gjumi nuk përmirësohet as 6 vjet pas lindjes së fëmijës. Por ai shpjegoi se çdo moshë mund të ketë problemet e veta. Fëmijët ndoshta nuk do të qajnë më gjatë natës, por pastaj mund të kenë ankthe të këqija, të sëmuren ose të zgjohen më herët se prindërit e tyre.

Një vëzhgim kureshtar është bërë gjatë rrjedhës së hulumtimit. Prindërit nuk humbin më shumë gjumë nëse vendosin të kenë më shumë fëmijë. Gjumi i nënave që kanë lindur fëmijën e dytë, rimëkëmbet në nivelet që kishin para shtatzënisë së tyre të re. Kjo ndodh sepse cilësia dhe kohëzgjatja e tij janë tashmë më të këqija për shkak të ndikimit të fëmijës së parë.

© angel4leon / Pixabay

Ky informacion është shumë i rëndësishëm sepse mungesa e gjumit mund të çojë në shumë gjendje të ndryshme kritike. Për shembull, ajo lidhet me problemet me përqendrimin, përplasjet me makinë, shtimin e peshës dhe çështje të ndryshme shëndetësore.

Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ne duhet të mos bëjmë fëmijë për hir të jetës dhe shëndetit tonë. Synimi i këtij artikulli është që t’i bëjnë prindërit të vetëdijshëm dhe t’i ndihmojnë ata të kuptojnë se çfarë rregullimesh duhet të bëjnë në jetën e tyre.

Këta prindër mund të menaxhojnë stresin, të pranojnë ndihmën nga miqtë dhe të afërmit, ose të kërkojnë këshilla nga profesionistët. Është gjithashtu e dobishme të përcaktohet prioriteti i gjumit të shëndetshëm.

Prindërit e rinj mund ta kufizojnë konsumimin e kafeinës, të zvogëlojnë ekspozimin ndaj ekraneve të ndritshme të telefonave celularë ose televizorëve afër tyre dhe të ndjekin disa rutinat. Ne besojmë se kjo do t’ju ndihmojë të shmangni shumë pritshmëri dhe vështirësi joreale.

© 8moments / Unsplash

A njihni strategji të tjera që mund të ndihmojnë prindërit e rinj të kalojnë nëpër këtë fazë të mrekullueshme të jetës së tyre?