Problemet Martesore që Çiftet e Mençura i Kapërcejnë Lehtësisht

©shutterstock

Disa çifte divorcohen 2-3 vite pasi martohen, ndërsa të tjerët jetojnë së bashku për shumë vite dhe kjo nuk është vetëm një çështje fatlumi, ka të bëjë me një koncept të thjeshtë që të gjitha çiftet e lumtura e kuptojnë: së bashku mund të përballoni çdo lloj problemi në jetën e familjes suaj.

Kilogramët shtesë

©shutterstock©shutterstock

Shumica e të porsamartuarve shtojnë një peshë të konsiderueshme pas martesës.

Shkencëtarët nga Universiteti i Glasgow-it zhvilluan kërkime dhe arritën në përfundimin se çiftet e reja të martuara shtojnë rreth 1-3 kg brenda vitit të parë të jetës së tyre si të martuar.

Në përgjithësi, personat e martuar peshojnë 6 kg më shumë se ata që janë beqarë. Shumë shpesh, shtimi i peshës është i lidhur me gjendjen e rehatisë psikologjike, sepse partnerët janë të sigurt në njëri-tjetrin.

Çfarë duhet të bëni?

Humbja e peshës së bashku është më e lehtë sesa mund të duket, sepse gjithmonë do të ketë një person pranë jush që ju nxit për një mënyrë jetese më të shëndetshme.

Megjithatë, nutritiocionistët paralajmërojnë se meshkujt humbin peshë më shpejt dhe kjo mund të shkaktojë pak zhgënjim në gratë. Mënyra më e mirë për t’u kthyer në formë është të ngasin biçikleta, të ngjiten në mal dhe të ecin në mbrëmje.

Lindja e fëmijëve çon në një krizë financiare

©shutterstock©shutterstock

Lindja e fëmijëve shkakton probleme financiare në një familje të re.

Sondazhet e mbajtura nga NerdWallet treguan se prindërit pothuajse nuk janë gjithmonë të gatshëm të kenë fëmijë dhe kjo nuk varet nga gjendja e tyre financiare. Familjet e klasës së mesme dhe ato me të ardhura më të ulëta përballen me mungesën e parave.

Çfarë duhet të bëni?

Filloni të kurseni parà, para lindjes së fëmijës tuaj të parë dhe shpëtoni nga shpenzimet e panevojshme.

Konfliktet me vjehrrën

©shutterstock©shutterstock

Marrëdhënia në mes “nuses dhe vjehrrës” ose “dhëndrit dhe vjehrrës” janë baza të anekdotave dhe komedive të ndryshme shumë herë.

Psikologët thonë se marrëdhëniet e tilla mund të jenë mjaft dramatike dhe mund të dëmtojnë gjendjen shëndetësore të të dyja palëve. Tensioni është veçanërisht i fortë në marrëdhëniet midis vajzave dhe vjehrrës.

Hulumtimet e mbajtura në vitin 1954 treguan se 2/3 e nënave nuk ishin të kënaqura me gruan e djalit të tyre, ndërsa vajzat kishin një qëndrim negativ ndaj nënave të bashkëshortëve të tyre.

Shkencëtarët japonezë kanë zbuluar se gratë që jetojnë me nënat e tyre kanë më shumë gjasa të përjetojnë sëmundje ishemike të zemrës.

Çfarë duhet të bëni?

Mënyra më e mirë për të shmangur konfliktet me nënën tuaj është që të jetoni veçmas. Ndoshta fillimi i jetesës në mënyrë të pavarur mund të jetë financiarisht më e vështirë, por ia vlen.

Megjithatë, nëse nuk keni një mundësi për të jetuar veçmas, më mirë t’i përdorni aftësitë tuaja diplomatike dhe t’i shpjegoni burrit tuaj se sa keq ju vjen për debatet me nënën e tij.

Ju shpenzoni para në mënyra të ndryshme

©shutterstock©shutterstock

Sipas statistikave, një nga arsyet e para për divorc janë konfliktet mbi paratë.

Pas martesës, financat tuaja personale bashkohen dhe bëhet shumë e vështirë, veçanërisht nëse një nga bashkëshortët fiton më shumë se tjetri. Për fat të keq, për shkak të bujarisë “imagjinare”, çiftet priren të mos flasin për financat.

Çfarë duhet të bëni?

Ekspertët financiarë rekomandojnë diskutimin e problemeve financiare hapur, pa asnjë drojë.

Ju duhet të përcaktoni prioritetet: a do të kurseni familjen tuaj apo do të investoni? A po planifikoni të bëni një riparim ose të shkoni me pushime vitin e ardhshëm? Përgjigja e këtyre pyetjeve do t’ju ndihmojë të përcaktoni strategjinë financiare të familjes tuaj për shumë vite përpara.

Ju bezdiseni me zakonet e partnerit tuaj

©shutterstock©shutterstock

Pas disa muajve të jetesës së bashku, disa zakone të gjysmës suaj më të mirë mund të fillojnë t’ju bezdisin. Psikologët janë të sigurtë se kjo ndodh me shumë çifte dhe kjo nuk do të thotë se dashuria juaj ka mbaruar.

Çuditërisht, ato zakone që ju tërhiqnin në partnerin tuaj në fillim mund të fillojnë t’ju bezdisin pas njëfarë kohe. Dashuria për sportin, pasioni për të lexuar, popullariteti mes miqve, të gjitha këto janë në listën e zakoneve më të bezdisshme.

Çfarë duhet të bëni?

Pranojini ato. Kujtojani vazhdimisht vetes se zakonet e partnerit tuaj e bëjnë atë aq unik. Në fund të fundit, ju u dashuruat me këtë person pjesërisht për shkak të këtyre zakoneve.

Nëse shpesh inatoseni për shkak të gjërave të vogla apo u kushtoni më shumë vëmendje punës dhe miqve tuaj, kjo do t’ju bëjë të humbisni gjysmën e zemrës tuaj.

Harroni datat e rëndësishme

©shutterstock

Harresa e një partneri mund t’ju bëjë të ndiheni të trishtuar, sepse nganjëherë perceptohet si një fyerje personale. Si mund ta harrojë partneri ditën e dasmës, ditëlindjen e prindërve tuaj apo ditën kur jeni puthur për herë të parë?

Duket se edhe njerëzit e përsosur i harrojnë disa gjëra të rëndësishme, kjo mund të jetë për shkak të mbingarkesës së punës ose hutimit.

Gjithashtu mund të jetë sepse ato data nuk janë në të vërtetë të rëndësishme për bashkëshortin tuaj, sepse gjëja më e rëndësishme në jetën e tij është marrëdhënia juaj dhe jo shënimet në kalendar.

Çfarë duhet të bëni?

Kujtojani partnerin tuaj datat dhe ngjarjet e rëndësishme në jetën e familjes suaj. Kjo do t’ju ndihmojë të shmangni zhgënjimin dhe partneri juaj nuk do të ndihet i turpëruar për shkak të harresës.

Ju mërziteni

Viti i parë i martesës nuk duket gjithmonë si një muaj mjalti magjik.

Herët a vonë, përkundër pritshmërive, numri i luleve, i mbrëmjeve romantike dhe bisedave flirtuese fillon të ulet, duke i lënë partnerët me një rutinë të mërzitshme.

Ky zhgënjim mund të shpjegohet me pritshmëritë në rritje të të dy partnerëve, si dhe me mungesën e përvojës së jetës. Megjithatë, shumica e çifteve arrijnë të përballen me ndryshime të tilla në marrëdhëniet e tyre.

Çfarë duhet të bëni?

Prioritetet e njerëzve të martuar ndryshojnë nga ata që sapo janë dashuruar, tani keni një familje të përbashkët, një shtëpi dhe ndoshta fëmijë.

Për shkak të të gjitha këtyre gjërave, bashkëshortët duhet të diskutojnë daljen në një natë romantike ose angazhimi në ngjarje të tjera paraprakisht.

Psikologët pohojnë se nuk ka asgjë të pazakontë në të, jeta familjare ka të bëjë me përshtatjen ndaj një orari të caktuar dhe ndarjen e detyrave. Plani për të dalë në takime romantike ose kinema do t’ju ndihmojë ta mbani atë shkëndijën në marrëdhënien tuaj.

Ju jeni bashkë 24/7 dhe është e bezdisshme

©shutterstock

Ekziston një mendim se bashkëshortët duhet ta kalojnë të gjithë kohën e lirë së bashku, sepse e forcon marrëdhënien dhe kontribuon në formimin e interesave të përbashkëta.

Megjithatë, disa çifte bezdisen me njëri-tjetrin pasi e kanë jetuar këtë lloj jete për disa vite së  bashku.

Çfarë duhet të bëni?

Të dy partnerët duhet të kenë hobi të tyre që nuk janë interesante për tjetrin (natyrisht, ato hobi dhe interesa nuk duhet të jenë destruktive). Nuk ka asgjë të keqe nëse kaloni fundjavën veçmas, kjo vetëm sa kontribuon në forcimin e marrëdhënies.

Miq jo të mirë

©shutterstock

Jo vetëm që të porsamartuarit kanë të afërm të rinj, por edhe miq. Shumë shpesh, miqtë e secilit partner nuk janë të mirëpritur në familjen e re.

Në një martesë të re, mund të duket sikur miqtë marrin shumë hapësirë ​​në jetën e familjes dhe se ata ndikojnë tek partneri në një mënyrë të keqe.

Çfarë duhet të bëni?

Lëreni gjysmën tuaj më të mirë që të keni një mik të mirë që nuk jeni ju. Mund të jetë e vështirë ta pranoni këtë mendim, por mund të jetë vërtet interesante për partnerin tuaj të komunikojë me njerëzit e tjerë.

Geoffrey Greif, një profesor në Universitetin e Maryland, është i sigurt se miqtë janë të rëndësishëm për të mbajtur marrëdhënie të mira brenda familjes. Kjo përfshin jo vetëm miq të përbashkët, por edhe shokët e fëmijërisë tuaj të partnerit që i njeh për shumë vite.

Mos kritikoni personalitetin e një shoku që është i pakëndshëm për ju, kritikoni veprimet e tij (nëse ka). Përfundimisht, lejojeni partnerin tuaj të ketë miq përveç jush! Ju nuk mund t’i kontrolloni të gjitha aspektet e jetës së partnerit tuaj.

Ai ua ngul sytë vajzave të tjera

© Depositphotos © Depositphotos

A ka filluar partneri juaj të tregojë interes për dikë tjetër? A duhet të jetë një arsye për një debat të çmendur apo a duhet që veprime të tilla të mos shihen pa u vënë re?

Nuk ka asnjë përgjigje për këtë pyetje. Shumë njerëz kanë një mendime të ndryshme, ata nuk shohin ndonjë gjë të keqe në shijet e tyre vlerësuese dhe pretendojnë se këto shikime nuk kanë të bëjnë me dëshirën për të tradhtuar gratë e tyre.

Çfarë duhet të bëni?

Mos heshtni dhe informojeni partnerin tuaj për pakënaqësinë tuaj. Ndoshta ai me të vërtetë nuk mendon për ndonjë gjë të keqe dhe arsyeja qëndron në dyshimin që keni mbi veten.