Pse disa njerëz i shtrinjë dorën rrezikut dhe të tjerë e shmangin me çdo kusht…

©Wikimedia Commons

Çfarë ka për mua? Ndoshta ka ardhur koha të rivlerësoni marrëdhënien tuaj me rrezikun.

Hidhini një sy përreth jush. Besojeni ose jo, rreziku është kudo – në fakt, ai përcakton gjithçka që bëni. Sidoqoftë, kjo nuk duhet t’ju tmerrojë. Nëse po, ju po mendoni për rrezikun krejtësisht në mënyrën e gabuar!

Rreziku nuk do të thotë vetëm rrezik; do të thotë edhe mundësi. Eshtë e saktë: rreziku mund t’ju bëjë dëm, por gjithashtu mund t’ju bëjë mirë. Rezultati varet vetëm nga situata – dhe qëndrimi juaj ndaj rrezikut.

Në këto rreshta, do të mësoni një mënyrë më të mirë për të menduar për rreziqet me të cilat përballeni në punë dhe në jetën tuaj të përditshme. Do të dëgjoni për parashutistët e mpirë,reporterët e patrembur të luftës dhe financuesit që ndryshojnë krejtlojën. Por asnjë nga ato histori nuk duhet të diktojë se si i përgjigjeni rrezikut. Marrëdhënia juaj me rrezikun është tërësisht unike.

Në këto rreshta, ju do të mësoni:

  • si të qenit frikacake në fakt rezulton në marrjen e një rreziku më të madh;
  • si ndryshon toleranca juaj ndaj rrezikut kur dëgjoni muzikë; dhe
  • pse meshkujt nuk duhet të rrezikojne pasi vendosin krem ​​për duart.

Marrëdhëniet e njerëzve me rrezikun janë unike dhe komplekse.

Çfarë do të thotë rrezik për ju? Dhe si ju bën të veproni?

Imagjinoni tre shoqe që u jepet mundësia të bëjnë hedhje me parashutë. E para, një guximtare, thotë po menjëherë. E dyta nuk është aq e sigurt. Kështu që ajo bën disa kërkime dhe zbulon se ka një probabilitet më të lartë për t’u goditur nga rrufeja sesa për të vdekur nga hedhja me një parashute. Në rregull, atëherë – ajo gjithashtu regjistrohet.

Shoqja e tretë? Ajo është e tmerruar. Por ajo ka edhe më shumë frikë nga dy shoqet e saj që mendojnë se është frikacake. Kështu që ajo pranon pa dëshirë.

Në fund, të gjitha shkojnë per hedhje me parashutë. Por secila ka marrë një lloj rreziku të ndryshëm.

Shoqja e parë per hedhjen me parashutë në shembullin tonë është dikush me ndjeshmëri natyrisht të ulët të rrezikut. Ajo thjesht nuk mendon se hedhja me parashutë është e rrezikshme, kështu që të marrësh pjesë është e lehtë. Shoqja e dytë është mjaftueshëm e ndjeshme sa për të bërë një hulumtim për rrezikun. Por të dhënat i japin asaj besim.

Cila prej shoqeve shfaq tolerancën më të lartë të rrezikut? Aktualisht eshtë në fakt Numri Tre-macja e frikësuar. Ajo është jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj rreziqeve të hedhjes me parashutë, por vendos ta bëjë atë gjithsesi. E thënë thjesht: ajo merr rrezikun më të madh.

Njerëzit mund të marrin vendime befasuese dhe madje edhe jologjike kur bëhet fjalë për marrjen e rreziqeve. Meendoni për gjyshen tuaj, e cila planifikoi me kujdes për dimrin duke ngrirë perimet verore dhe, në mënyrë të pashpjegueshme, sasi të mëdha të gjalpit. Por pavarësisht se ishte shumë e kujdesshme për ushqimin, ajo nuk pranoi të shkonte te mjeku kur u sëmur. Pse rrezikoi kaq pak në lidhje me ushqimin, dhe aq shumë në lidhje me shëndetin?

Një rinoceront gri është një kërcënim i madh, i dukshëm që mund të shihni nga një milje larg. Për shembull, në një shkallë globale, mendoni për gjendjen e pasigurt të sistemit financiar. Ose kriza energjitike. Ne të gjithë kemi edhe rinocerontë gri personalë – si marrëdhënie të prishura ose probleme shëndetësore që zmadhohen ngadalë.

E bukura me rinocerontët gri është se, ne jemi çuditërisht të këqij në kuptimin nëse ata po na sulmojne ne.

Të gjithë mund të përfitojnë nga njohja më e mirë e rreziqeve – përfshirë rreziqet e mëdha, gri, tërbuese me të cilat nuk duan të merren. Ajo që ne të gjithë duhet të synojmë është pozicioni ynë i ëmbël i stilit Goldilocks, ku marrim rreziqe që nuk janë as shumë të mëdha as shumë të vogla.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që të gjithë janë Goldilocks. Disa njerëz janë Mama Bear; ata pëlqejnë qullën më të ftohtë. Disa janë Papa Bear dhe e pëlqejnë atë më të nxehtë. Në fund të ditës, qasja e njerëzve ndaj rrezikut ndryshon thjesht në varësi të atyre që janë.

Rreziku është kudo, por ju mund ta përcaktoni atë në një sërë mënyrash.

Sipërmarrësja Mariéme Jamme nuk e përdor shpesh fjalën “rrezik”. Pasi i ka mbijetuar një fëmijërie traumatike në Senegal dhe Francë, ku ishte shfrytëzuar, ajo e di se si ndihet kur shanset janë kundër saj. Ajo gjithashtu e di se sa punë e madhe dhe fat i mirë duhen në arritjen e suksesit.

Për Mariéme, marrja e një rreziku është të kesh diçka për të synuar dhe të punosh sa më shumë që të jetë e mundur për ta bërë atë të ndodhë. Në ditët e sotme, termi i saj i preferuar nuk është rreziku, por një fjalë me konotacione më pozitive: shpresa.

Fjala “rrezik” nuk ka ekzistuar gjithmonë, në fund të fundit. Zanafilla e saj mund të gjurmohet prapa në shekullin e shtatë apo më shumë. Pra, si menduan njerëzit për rrezikun para kësaj? Epo, mbase ata thjesht e quajtën atë “jetë”.

Koncepti modern perëndimor i rrezikut duket se është zhvilluar së pari në fushat ushtarake dhe detare para se të përshtatet më vonë nga biznesi. Në shekullin e shtatëmbëdhjetë, matematikani francez Blaise Pascal argumentoi se rreziku varet nga dy gjëra: probabiliteti i diçkaje që ndodh dhe graviteti, ose serioziteti, i asaj ngjarjeje.

Rreziku ka qenë qendror në ekonominë botërore për disa shekuj. Në fakt, sigurimi i aksidenteve personale daton në vitet 1840. Plus, kapitalizmi në vetvete varet nga rreziku. Investitorët rrezikojnë kapitalin e tyre me shpresën për të fituar më shumë para – duke sponsorizuar sipërmarrje të reja biznesi në proces.

Financat kanë një përkufizim shumë të veçantë të rrezikut që bota më e gjerë nuk e ndan. Për një financier, rreziku është saktësisht i matshëm. Ju mund t’i caktoni numra specifik rreziqeve në mënyrë që të dini saktësisht se sa vlejnë. Kjo është në kontrast me gjërat që janë thjesht të pasigurta, ose të pamatshme.

Por sa saktë mund ta llogarisim me të vërtetë rrezikun? Është një problem kur ne bëhemi të varur nga numrat që janë përfundimisht vetëm supozime – siç zbuloi bota financiare në 2008.

Për më tepër, rreziqet nuk janë domosdoshmërisht të këqija. Vetëm rreziqet negative janë në të vërtetë rreziqe. Ekzistojnë gjithashtu rreziqe pozitive – të njohura më mirë si mundësi. Koncepti themelor i rrezikut në vetvete nuk është as i mirë as i keq por neutral ndaj vlerës.

Oh, dhe një gjë tjetër: rreziqet janë relative. Ato nuk varen vetëm nga personaliteti – çasja personale e njerëzve për të rrezikuar – por edhe nga situatat në të cilat njerëzit gjenden.

Sa i madh është rreziku që po marrin refugjatët nga një zonë e paqëndrueshme kur largohen nga shtëpia e tyre? Me shumë mundësi, qëndrimi do t’i ekspozonte ata edhe më shumë në rrezik sesa të iknin, kështu që ata në fakt po marrin opsionin më të sigurt; rreziku negativ është më i madh nëse qëndrojnë.

Gjurmët e gishtërinjve tuaj të rrezikut janë një pjesë themelore e identitetit tuaj

Në vitin 1901, e veja 63-vjeçare Annie Edson Taylor kishte një ëndërr: të hipte mbi ujëvarat e Niagaras mbi një fuçi. Ajo nuk ishte një kërkuese emocionesh, megjithatë-ajo thjesht kishte nevojë për para, dhe marifeti i fuçisë ishte një skemë e rrezikshme e pasurimit të shpejtë.

Por pse ajo ishte aq komode me rrezikun? Shumë faktorë u përfshinë. Burri dhe babai i saj kishin vdekur papritur, gjë që e mësoi atë se jeta ishte e shkurtër. Ajo më parë kishte qënë e pasur dhe i kishte humbur të gjitha, kështu që nuk kishte frikë nga pasojat e dështimit. Dhe një rënie e fundit e tregut të aksioneve i kishte lënë asaj me pak opsione.

Për ta thënë ndryshe, gjurmët e gishtërinjve të rrezikut të saj personal nënkuptonin se hipja në një fuçi mbi ujëvarën më të madhe të Amerikës së Veriut ishte kuptimplotë për të.

Mesazhi kryesor këtu është: Qasja jote ndaj rrezikut është një pjesë themelore e identitetit tuaj, njësoj si shenjat e gishtërinjve.

Një shenjë gishtash rreziku nuk është e qëndrueshme si një gjurmë gishtash – ndryshon me përvojën, siç zbuloi gazetari Frank Smyth.

Në rininë e tij, Smyth ishte një reporter i patrembur lufte. Ai mbuloi shumë zona luftarake, nga Kolumbia në Ruanda në Sudan. Por në një udhëtim në Irak në 1991, ai u akuzua si spiun dhe kaloi 18 ditë brenda burgut.. Ajo që e bëri edhe më keq ishte se ai punonte si profesionist i pavarur, kështu që asnjë organizatë mediatike nuk kishte mbështetje ndaj tij.

Smyth pati fatin të dilte nga burgu, dhe përvoja e bëri atë të kuptojë se rreziqe të caktuara thjesht nuk ia vlejnë. Gjurmët e gishtërinjve të tij të rrezikut kishin ndryshuar përgjithmonë, kështu që ai u largua nga zonat e konfliktit dhe themeloi një organizatë për të edukuar reporterë të tjerë.

Tani, jo të gjitha aspektet e gjurmëve të gishtërinjve të rrezikut përcaktohen nga përvoja. Disa janë gjenetike. Sipas një studimi, ka 124 shënjues gjenetikë brenda gjenomit njerëzor që ndikojnë në mënyrën se si ne mendojmë për rrezikun. Por secili prej këtyre shënjuesve përbën vetëm 0.02 përqind të ndryshimeve të mundshme në tolerancën e rrezikut – një pjesë e vogël në krahasim me faktorët e tjerë.

E vërteta është se, faktorët mjedisorë mund të kenë një ndikim po aq të madh sa gjenet. Për shembull, njerëzit kanë më shumë gjasa të ndërmarrin rreziqe pasi hanë ushqim pikant ose dëgjojnë muzikë me zë të lartë dhe të shpejtë.

Gjurmët e gishtërinjve të rrezikut janë komplekse, të ndryshueshme dhe të çuditshme. Por roli që ata luajnë në jetën e njerëzve është i madh. Ato mund t’ju ​​bëjnë të lini një punë të rrezikshme, të hidheni me parashutë për shkak të presionit të bashkëmoshatarëve, apo edhe të përshkoni Ujëvarën e Niagaras në një fuçi.

Oh, dhe meqë ra fjala, Annie Edson Taylor ia doli mbanë të kalonte Ujëvarën e Niagarasë. Ajo e bëri atë në ditëlindjen e saj gjashtëdhjetë e katërt. Ajo nuk bëri një pasuri, megjithatë – rezulton se marrja e rreziqeve nuk është përgjigja për gjithçka.

Demografitë e ndryshme kanë tendencë të kenë qëndrime të ndryshme rreziku

Çfarë tipologji rreziku ke ti? Të gjithë janë unikë, por prapë mund të jetë e dobishme të kategorizosh gjerësisht njerëzit. Për këtë qëllim, këshilltarët financiarë përdorin profilet e rrezikut për të përcaktuar se sa nga investimi i dikujt duhet të shkojë në bono më të sigurta kundrejt aksioneve më të rrezikshme.

Kompasi i Tipit të Rrezikut, i zhvilluar nga Psychological Consultancy me qendër në UK, i vendos njerëzit në një busull me tetë pikë. Secila nga këto pika është etiketuar me terma si “I vëmendshëm” ose “I kujdesshëm”; përballë tyre janë fjalët “Aventurier” dhe “Pa Kujdes”. Nëse njerëzit vendosen drejt mesit, oreksi i tyre ndaj rrezikut është i ndryshueshëm.

Duke folur lirshëm, profesione të caktuara priren të bien në grupe të caktuara – kontrolluesit e trafikut ajror kanë tendencë të jenë “të qëllimshëm”, për shembull, ndërsa aktorët janë “Intensivë” ose “Ngacmues”. Por profesioni është larg faktorit të vetëm. Ekziston gjithashtu sfondi kulturor, mosha, gjinia, madje edhe pamja fizike.

Mesazhi kryesor këtu është: Demografi të ndryshme kanë tendencë të kenë qëndrime të ndryshme rreziku.

Sipas një studimi, njerëzit e gjatë, të fortë, tërheqës janë më të gatshëm të ndërmarrin rreziqe më të mëdha. Dhe disa përgjithësime kulturore rreth rrezikut nuk janë plotësisht të pasakta. Kultura gjermane, për shembull, është vërtet kundër rrezikut-e cila është një arsye që Gjermania shquhet në punën e orientuar drejt detajeve si inxhinieria dhe fiksimi i tyre me qëndrueshmërinë dhe preçizionin.

Mosha gjithashtu ka rëndësi. Të lindurit e mijëvjeçarët të ri kanë një marrëdhënie kurioze me rrezikun që rezulton nga pasiguria e madhe e shkaktuar nga kriza financiare e vitit 2008. Ky brez shpesh kritikohet për planifikimin e tij financiar; këta të rinj priren të përqendrohen më pak në pensionet sesa brezat e vjetër dhe në vend të kësaj përqëndrohen në fondet e ditëve me shi dhe shlyerjen e borxhit.

Por a është vërtet një gjë kaq e keqe? Duke pasur parasysh pasigurinë e vërtetë me të cilën ata janë përballur – dhe nivelet e tyre shpesh të mëdha të borxhit studentor – rreziqet që po marrin të rinjtë mund të jenë në të vërtetë të përshtatshme për kushtet në të cilat ata jetojnë.

Po gjinia? Epo, ka prova në rritje që sugjerojnë se gratë i menaxhojnë rreziqet pak më mirë se burrat. Stereotipi ju thotë ndryshe, natyrisht – dhe ky stereotip është aq i dëmshëm sa ndikon në të vërtetë në perspektivat e grave si në punë ashtu edhe në jetën në përgjithësi. Për shembull, gratë përballen me më shumë tallje sesa burrat kur rreziqet që ata marrin shkojnë keq.

Edhe burrat preken nga stereotipet. Në një studim, dy grupe burrash luanin zare. Një grup iu nëntruash ushtrimeve të rënda fizike, dhe grupi tjetër vendosi locion aromatik të duarve. Me maskulinitetin e tyre nën kërcënim, grupi i locioneve të duarve ndërmori rreziqe më të larta.

Në përgjithësi, kur bëhet fjalë për qëndrimet ndaj rrezikut, aq shumë faktorë janë në lojë saqë njerëzit mbeten gjithmonë të paparashikueshëm. Përvojat e veçanta të jetës së njerëzve luajnë gjithashtu një rol vendimtar, të cilin ne do ta shikojmë në pjesën vijuese.

Nivelet e rrezikut të pranueshëm të njerëzve ndryshojnë shumë bazuar në përvojat dhe personalitetet e tyre.

Gjatë valës së parë të pandemisë, spitalet e New York City u goditën veçanërisht rëndë. Me pajisje mbrojtëse personale në furnizime të shkurtëra, infermierët e urgjencës ishin pikërisht në zonën e rrezikut.

Si reaguan infermierët? Në mënyra mjaft të ndryshme, rezulton. Disa i shtrinë dorën rreziqeve dhe vazhduan sa mundën. Disa i dërguan fëmijët e tyre për të qëndruar me miqtë. Të tjerët qëndruan larg familjeve të tyre ose krijuan rutina të hollësishme të dezinfektimit sapo të ktheheshin në shtëpi. Disa dolën në pension, ndërsa të tjerët në fakt dolën nga pensioni për të ofruar ndihmë.

Ju nuk mund të prisni që një grup i vetëm njerëzish – infermierë të Nju Jorkut – të kenë nivele kaq të ndryshme të tolerancës ndaj rrezikut kur përballen me të njëjtin kërcënim. Por ata e bënë. Kjo sepse përvoja e personalitetit dhe jetës luan po aq një rol të madh sa demografia.

Mesazhi kryesor këtu është: Nivelet e rrezikut të pranueshëm të njerëzve ndryshojnë shumë bazuar në përvojat dhe personalitetet e tyre.

Ekziston një ndryshim i rëndësishëm midis rrezikut objektiv, i cili është lloji që llogaritin analistët financiarë dhe rrezikut subjektiv, që është ajo që ne perceptojmë personalisht.

Imagjinoni që jeni një pasagjer australian që fluturon për në Malajzi. Ju ndjeni se diçka po ndodh me aeroplanin dhe maskat e oksigjenit bien. Anëtarët e ekuipazhit me pamje të shqetësuar nuk flasin anglisht, kështu që ju nuk e dini se çfarë po ndodh; natyrisht, ju supozoni më të keqen.

Jeni i tmerruar. Për fat të mirë, piloti me qetësi bën një ulje emergjente dhe gjithçka është mirë. Por si do të ndiheshit nëse do të hipnit përsëri në aeroplan pas kësaj? Do të ishte krejt normale të perceptohet një rrezik subjektiv shumë më i madh se ai objektiv.

Sigurisht, matja e rrezikut në mënyrë objektive është gjithashtu e dobishme. Shkencëtari i riskut David Spiegelhalter e mat rrezikun në mikromorta – njësi që përcktojnë objektivisht rrezikun ndaj vdekjes. Për shembull, pirja e 1.4 cigareve, kalimi i dy muajve me një duhanpirës dhe udhëtimi 230 kilometra në një makinë të gjitha mbartin një rrezik prej 1 mikromorti. Rreziku i rrëshqitjes është 8 mikromorta. Të sjellësh në jetë fëmijën shkon deri në 170.

Të kesh një kuptim të mirë të rrezikut objektiv na ndihmon të kalibrojmë vendimet që marrim dhe të përmirësojmë shkrim -leximin e rrezikut. Por kjo është vetëm gjysma e betejës. Ekziston gjithashtu pyetja se si të merrni një vendim të mirë, bazuar në rrezikun e njohur.

Të kesh një ndjenjë qëllimi dhe përfshirjeje rrit vetëdijen tuaj për rrezikun.

Qëndrimet ndryshojnë kur njerëzit ndihen të përfshirë – dhe kjo është e vërtetë nëse po flasim për rrezikun e luftës bërthamore ose rrezikun e mospagimit të një huaje. Njerëzit nga komunitetet e pafavorizuara tradicionalisht kanë vuajtur për të marrë hua biznesi sepse huadhënësit i konsiderojnë ato shumë të rrezikshme. Por kohët e fundit, disa organizata kanë kërkuar ta mposhtin këtë trend. Fondi i Iniciativës për Ndikimin në Boston, për shembull, siguron jo vetëm hua, por edhe një ndjenjë qëllimi.

Sipërmarrësja Deborah Frieze, e cila krijoi fondin, është e privilegjuar-dhe marrja e rrezikut të saj është shpërblyer gjithmonë. Por ajo kuptoi se njerëzit e paprivilegjuar që ndërmarrin rreziqe priren të përballen me skepticizëm ose mosmiratim, kështu që ajo krijoi një organizatë që i bën gjërat ndryshe. Sa më të hershëm janë në sipërmarrjet e tyre të biznesit, aq më të ulëta janë normat e interesit për kreditë e tyre. Bizneset më të ngritura, nga ana tjetër, paguajnë me një normë më të lartë. Në mënyrë të ngjashme, fondi ofron mbrojtje shtesë për investitorët që kanë më shumë nevojë për ta sesa për ata që mund të paguajnë më shumë.

Metoda e Frieze funksionon sepse njeh diçka themelore në biznes që shpesh anashkalohet: të gjithë varen nga të tjerët. Organizata e saj, së bashku me ato që huazojnë dhe i japin hua, vërtet janë të gjitha së bashku. Dhe rreziku është shpërndarë mes tyre në një mënyrë që forcon sistemin në përgjithësi.

Nuk është vetëm se të gjithë ndihen të përfshirë në proces – është se ata po veprojnë me qëllim. Kjo është diçka që shpesh mungon në sistemi financiar modern. Çrregullimi në financa që nga vitet 1980 ka kontribuar në një sistem që është shumë i vetëdijshëm për rreziqet për vlerën e aksionarëve – i mbrojtur nga ekonomisti Milton Friedman – dhe shumë i painteresuar për rreziqet ndaj vlerës së palëve të interesuara.

Por, ndërsa njerëzit kanë filluar të kuptojnë, rreziqet duken ndryshe kur njerëzit mendojnë se çfarë është në rrezik për të gjithë të përfshirët në to.

Çdo vendim që merrni është një vendim risku.

Coss Marte ishte një milioner në moshën 22. Por ai e kishte bërë pasurinë e tij duke shitur gjëra që nuk lejohen – dhe deri në 23 vjeç, ai ishte në rrugën e tij për në burg për shtatë vjet. Atje, mjeku i burgut i tha se për shkak të obezitetit të tij, ai kishte vetëm rreth pesë vjet jetë.

Kështu ai erdhi në formë. Pasi e bëri këtë, ai ndihmoi shokët e tij të burgosur të bënin të njëjtën gjë. Pasi doli nga burgu, ai krijoi një palestër. Dhe kur goditi pandemia, ai u zhvendos me shkathtësi në sesionet e trajnimit në internet, të cilat zgjeruan shumë ndikimin e tij.

Ju mund ta shihni atë si një histori frymëzuese se si të ndryshoni një jetë. Ose mund ta shihni si një shembull se si rreziku formon çdo hap në jetën e një personi.

Siç kemi dëgjuar, secili prej nesh ka një gjurmë gishtash të rrezikut unik që formohet nga gjithçka, nga përvojat tona tek gjenet tona deri tek pamja jonë. Situatat që ne e gjejmë veten në ndikim ndaj rreziqeve që ne zgjedhim të marrim, gjithashtu. Por ajo që ne të gjithë mund të synojmë të bëjmë, pavarësisht se kush jemi, është të bëhet më i lexueshem rreziku. Nëse i kuptojmë më mirë rreziqet me të cilat përballemi – pozitivë apo negativë – do të marrim vendime më të mira se si të merremi me to.

Mesazhi kryesor:

Gjithkush ka një shenjim unik të rrezikut, i cili përcaktohet nga faktorë që variojnë nga gjenet tona dhe pamja jonë tek përvojat tona dhe situatat në të cilat gjendemi. Ajo që duket e rrezikshme për një person mund të mos duket si një rrezik fare për dikë tjetër. Me njohjen e rolit qendror, përcaktues që vendimet e rrezikut luajnë në jetën tonë çdo ditë do të na ndihmojë të gjithëve të marrim vendime më të mira risku.