Pse fëmijët që janë mësuar të thonë “Faleminderit”, “Ju lutem” dhe “Paç një ditë të mbarë” rriten me të vërtetë njerëz të mirë…

©East News,©East News

Kur prindërit i mësojnë fëmijët të jenë të sjellshëm dhe të thonë “Faleminderit”, “Ju lutem,” dhe fjalë të tjera magjike si këto, nuk është gabim të supozoni se këto u mësojnë atyre sjellje të mira. Por, me siguri nuk e keni menduar se po u mësoni atyre sekretin e lumturisë së përhershme.

Ne u entuziazmuam kur zbuluam se mësimi i fëmijëve tuaj mënyra të mira ka një efekt pozitiv në jetën e tyre ndërsa rriten, dhe deri në fund të këtij artikulli do të zbuloni se çfarë do të thotë kjo.

Shprehja e mirënjohjes ka përfitime psikologjike për shëndetin

Sipas disa studimeve, ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë midis shëndetit të mirë dhe shprehjes së mirënjohjes. Mirënjohja i ndihmon njerëzit të ndiejnë emocione më pozitive, të shijojnë përvoja të mira dhe të përmirësojnë shëndetin e tyre. Në fakt, një studim u krye për të testuar këtë teori, ku studiuesit u kërkuan të gjithë pjesëmarrësve të shkruajnë disa fjali çdo javë, duke u përqëndruar në tema të caktuara.

Një grup shkruajti për gjëra për të cilat ishin mirënjohës dhe grupi i dytë shkruajti për gjërat që i irritonin çdo ditë ose nuk i pëlqenin. Pas 10 javësh, ata që shkruanin për mirënjohjen ishin më optimistë, ndiheshin më mirë për jetën e tyre dhe gjithashtu ushtroheshin më shumë sesa ata që përqendroheshin në gjërat negative, duke nënkuptuar që praktikimi i mirënjohjes ndikoi në mënyrën pozitive në mendimet e tyre.

Ndihmon në zhvillimin dhe ruajtjen e marrëdhënieve.

© 0000001/Reporter / Eastnews

Mësimi i fëmijëve tuaj të jenë mirënjohës dhe të shprehin mirënjohje në jetën e tyre do t’i ndihmojë ata të ushqehen dhe të mbajnë marrëdhënie të shëndetshme më vonë në moshën e rritur.

Një studim i bërë nga Sara Algoe, Ph.D., i Universitetit të Karolinës së Veriut, sugjeron që duke shprehur hapur mirënjohje dhe vlerësim për njerëzit përreth jush ka përfitime shëndetësore afatgjata dhe afatshkurtra për ju dhe personin që i drejtoni sjellje pozitive. Kjo do të thotë që mirënjohja është shumë e rëndësishme për ndërtimin dhe zhvillimin e marrëdhënieve në planin afatgjatë.

Praktikimi i mirësjelljes dhe mirënjohjes që në moshë të re ndihmon në krijimin e një karakteri të fortë.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Mark Zuckerberg (@zuck) in data:

Fëmijët janë si sfungjerë. Çdo gjë në botë është e re për ta, dhe kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t’u mësoni atyre që sjelljet në ndërveprimet njerëzore çojnë në zhvillimin e një karakteri të fortë dhe fisnik.

Sipas Jean Piaget, specialist në zhvillimin e fëmijëve, mosha më e mirë për të filluar mësimin e një sjelljeje është midis 2 dhe 7 vjeç. Gjatë kësaj kohe, formohet “faza intuitive inteligjente” dhe fëmijët fillojnë të kuptojnë në mënyrë progresive vlerën e vërtetë të respektit, empatisë dhe drejtësisë.

Këshilla dhe teknika për rritjen e fëmijëve mirënjohës

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da John Legend (@johnlegend) in data:

Meqenëse kemi mbuluar arsyet se si mirënjohja dhe mirësjellja mund t’i ndihmojnë fëmijët të jetojnë një jetë të lumtur dhe të shëndetshme. Le të shohim se cilat janë disa nga mënyrat më efikase për të nxitur mirënjohjen si sjellje tek fëmijët:

Jini model: Fëmijët shikojnë nga afër se çfarë thonë prindërit e tyre dhe si e thonë atë. Kur jeni sinqerisht mirënjohës, fëmijët tuaj do të mësojnë nga kjo dhe do të kenë më shumë të ngjarë të përsërisin të njëjtën sjellje.

Flisni hapur për mirënjohjen: Diskutimi për konceptin e mirënjohjes do t’i lejojë fëmijës tuaj të ndërgjegjësohet drejtpërdrejt për rëndësinë e tij, dhe kjo do ta nxisë fëmijën tuaj të zhvillojë mirënjohjen gjithashtu.

Mbajtja e një ditari mirënjohjeje: Mësojeni fëmijën tuaj të praktikojë të shkruajë 2 – 5 gjëra për të cilat janë mirënjohës për çdo ditë, dhe të shpjegojë pse secila nga ato gjëra i bën ata mirënjohës.