Pse Fëmijët u Besojnë të Panjohurve edhe Kur e Dinë që Nuk Duhet…

Në verën e vitit 2019, ekipi i kërkimit “Lisa Alert” (një organizatë e ngjashme me Amber Alert) bëri një eksperiment tjetër shoqëror në Saratov, Rusi: të huajt u përpoqën të bëjnë që fëmijët midis moshave 3-12 vjeç të largohen nga sheshi i lojërave me ta (natyrisht, ata kërkuan lejen e prindërve të tyre paraprakisht).

Nga 17 pjesëmarrës në eksperiment, 15 fëmijë besuan të huajin dhe vetëm 2 fëmijë 6-vjeçarë refuzuan plotësisht të linin sheshin e lojërave.

Ne dëshirojmë t’ju kujtojmë se vetëm në Britaninë e Madhe, rreth 0,5 milion fëmijë humbasin çdo vit (dhe kjo është më shumë se e gjithë popullata e Islandës). Dhe ne duam të flasim për arsyet pse ndodh kjo.

Si janë vjedhur fëmijët nga fushat e lojrave të populluara

Një nga vëzhgimet më të frikshme gjatë pothuajse çdo eksperimenti ku fëmijët ishin të bindur të shkonin me një të huaj, është se njerëzit përreth ishin plotësisht indiferentë.

Sipas vullnetarëve të “Lisa Alert”, ata “vodhën” fëmijë nga fushat e lojërave ku kishte shumë njerëz përreth dhe as një i rritur që vuri re se çfarë po ndodhte, nuk u përpoq të zbulonte se çfarë po ndodhte.

“Rrëmbyesit” përdorën fraza shumë të njohura dhe duhet të kishin alarmuar këdo që i ka dëgjuar:

“Më lejoni t’ju blej disa karamele?”

“Le të shkojmë të ushqejmë pëllumbat?”

“Ka ketra që vrapojnë përreth. Le t’i shohim? ”

“Babai yt më kërkoi që të të çoja te ai. Shkojmë!”

Disa nga metodat më efektive janë kërkesat për të ndihmuar disa kotele të vogla ose këlyshë. Disa kriminelë shpesh bëjnë sikur janë policë, mjekë ose zjarrfikës.

Motivimi i një rrëmbyesi mund të jetë i ndryshëm: zakonisht, ata duan t’u bëjnë keq fëmijëve ose t’i vjedhin në mënyrë që t’i mbajnë ata për një kohë të gjatë. Kjo histori mund të përfundojë keq në të dy rastet, megjithatë, ka mjaft histori kur, edhe pas 10 vjetësh duke u mbajtur rob, këta fëmijë janë rritur, janë larguar nga rrëmbyesit e tyre dhe janë kthyer në shtëpi.

Një nga arsyet më të rralla është vjedhja për birësim. Në këtë biznes, ekziston madje një drejtim i veçantë – rrëmbimi para lindjes. Njerëzit vjedhin embrione që mbahen në qendra të veçanta. Në sytë e ligjit, kjo vjedhje është e barabartë me vjedhjen e një fëmije të gjallë.

Edhe fëmijët më të mëdhenj largohen me të huajt.

Shanset që një fëmijë të shkojë me një të huaj rritet në mënyrë dramatike nëse roli i rrëmbyesit luhet nga një grua ose një adoleshente. Për më tepër, çdo person intuitivisht i imagjinon kriminelët si burra nga një film horror: ata janë të gjatë, të zemëruar dhe armiqësor. Sidoqoftë, duhet t’u shpjegojmë fëmijëve tanë që edhe një zonjë e moshuar ose një vajzë e re mund të jetë një person i keq.

Fëmijët që morën pjesë në eksperimentin që përmendëm më parë u pyetën:

“Pse shkuat?” Përgjigjet ishin të ndryshme:

“Zonja më tha ta ndjek.”

“E dija që ishte një eksperiment!”

“Mendova se nëna ime po më priste atje”.

Kjo situatë duket se është edhe më shqetësuese nëse merrni parasysh faktin se subjektet e eksperimentit në të vërtetë e dinin se cilat ishin pasojat e mundshme të largimit me një të huaj. Të gjithë ata ishin udhëzuar shumë herë, por, me sa duket, këto udhëzime ishin të padobishme.

Fëmijët kanë nevojë për një shpjegim se pse të huajt janë të rrezikshëm. Sepse arkëtarët nëpër dyqane, fqinjët dhe nënat e tjera në shesh lojërash janë gjithashtu të huaj. Pra, rregulli “kurrë mos fol me të huajt” është i pamundur të ndiqet.

Një nga mënyrat për të zgjidhur problemin është organizimi i një komiteti me prindër.

Ajo që mund të jetë gjithashtu e dobishme është një ekzaminim i rregullt i fëmijëve: pyesni ata se çfarë do të bënin në situata të caktuara. Asnjëherë nuk e dini, ky trajnim mund të shpëtojë jetën e tyre, ashtu siç ndodhi me 2 fëmijë amerikanë, të moshës 8 dhe 10 vjeç, në verën e vitit 2019.

Vëllai dhe motra ishin ulur në një makinë dhe prisnin gjyshen e tyre kur një i ri u hodh papritur në vendin e shoferit. Djali 8-vjeçar reagoi menjëherë: ai hapi derën dhe doli, pastaj kapi dorën e motrës së tij dhe e ndihmoi të dilte. Krimineli u kap shumë shpejt pas kësaj.

Çfarë e ndalon një fëmijë që thjesht t’ia mbathë?

 

Një pjesë tjetër e informacionit për të cilën vlen të shqetësohemi nga rrëmbyesit është kjo: edhe kur çdo viktimë e kupton se nuk do të shohin ndonjë ketër, ata nuk përpiqen të ikin. Dhe kur prindërit e tyre i pyetën “Pse?”, fëmijët thjesht thanë diçka të paqartë sikur kishin turp të bërtisnin ose të kërkonin ndihmë.

Udhëzimet “të bërtisni nëse jeni në rrezik” duket se nuk kanë kanë asnjë efekt për fëmijët. Ata kanë miliona pyetje: Të bërtas çfarë? Me sa zë të lartë? Po sikur të mos më dëgjojë askush? Po sikur të më dëgjojnë, por ata akoma nuk ndihmojnë?

Një nga zgjidhjet e mundshme është praktikimi i britmave me zë të lartë (“Më ndihmoni! Unë nuk e njoh këtë njeri! Rri larg meje!”). Kryesorja e kësaj praktike është të largoni turpin.

Përveç se kanë turp, fëmijët zakonisht kanë frikë se mos duken budallenj. Fëmijët mendojnë për këtë në këtë mënyrë: “Po sikur të mos duan të më bëjnë dëm dhe unë filloj të bërtas, unë do të dukem si budalla dhe të gjithë do të qeshin me mua.”

Një faktor tjetër i rëndësishëm për t’u mbajtur mend është që fëmijët janë mësuar të ndjekin atë që thonë të rriturit sepse ne në të vërtetë i mësoni ata ta bëjnë atë gjithashtu duke mos dyshuar kurrë në ato që themi.

Disa rekomandime nga ekspertë amerikanë për kërkimin e fëmijëve të humbur

  • Mos vini një etiketë me një emër në rrobat e fëmijës tuaj. Fëmijët kanë më shumë të ngjarë t’u besojnë njerëzve që i thërrasin ata me emër.
  • Nëse një fëmijë humbet në një qendër të madhe, ata duhet të shkojnë te çdo punonjës i qendrës. Ata nuk duhet të shkojnë në parking vetëm, në mënyrë që t’i gjejnë (parkingjet janë aty ku janë vjedhur më shumë fëmijë).
  • Nëse një fëmijë është vjedhur tashmë, ata duhet të dinë t’u japin njerëzve përreth një sinjal se janë në telashe. Në vitin 2007, një rrëmbyes po transportonte një aeroplan një vajzë adoleshente. Ajo la një shënim duke kërkuar ndihmë në tualet. Kur mbërriti avioni, policia tashmë ishte në pritje të rrëmbyesit.
  • Nuk rekomandohet që adoleshentët të hipin në makina rasti megjithëse është jashtëzakonisht e popullarizuar.
  • Në vendet publike, tualetet janë veçanërisht të rrezikshme. Mos lejoni që fëmijët të hyjnë vetëm në tualet, të ecin deri në tualet dhe të presin atje.

Na tregoni në pjesën e komenteve më poshtë nëse mendoni se fëmija juaj do të shkonte me një të huaj nëse do të merrnit pjesë në këtë lloj eksperimenti?