Psikologët Paralajmërojnë Çfarë Ndodh Nëse Fëmija Shpenzon Shumë Kohë në Smartfon

Pothuajse ne të gjithë besojmë se smartfonët e kanë bërë jetën tonë më të sigurt: ne mund të lidhemi me fëmijët tanë kudo që ndodhen në çdo minutë të ditës ose të natës. Por, ky nuk është funksioni i vetëm i këtyre pajisjeve, ato gjithashtu janë bërë pjesë e vërtetë e jetës së fëmijëve tanë.

Childwise, në një raport të ri, zbuloi se fëmijët shpenzonin rreth 6.5 orë në ditë para ekraneve. Një e treta e të anketuarve vunë re se nuk mund të jetonin pa pajisjet e tyre dhe tani shkencëtarët na paralajmërojnë për pasojat e kësaj sjelljeje.

Në këtë artikull, ne do të donim të theksonim 9 probleme që fëmijët mund të përjetojnë për shkak të përdorimit smartfonëve.

Paralajmërim: mund të dëshironi t’ia largoni menjëherë telefonin fëmijës tuaj pas leximit të kësaj pjese, por është më mirë të flisni dhe të vendosni disa rregulla bazë.

Mund të shkatërrojë marrëdhëniet prind-fëmijë

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Nuk është sekret se lidhja midis prindërve dhe fëmijëve është shumë e rëndësishme. Por psikologët tani po thonë se smartfonët mund ta prishin atë marrëdhënie.

Për shembull, Jean Twenge vë në dukje se ndonëse fëmijët shpenzojnë shumë më tepër kohë nën të njëjtën çati me prindërit e tyre, ato nuk janë më pranë nënave dhe baballarëve të tyre sesa paraardhësit e tyre: ata nuk flasin me familjarët e tyre dhe nuk i kushtojnë vëmendje çdo ngjarjeje, përveç pëlqimeve dhe komenteve.

Kjo mund të çojë në një proces që zbeh reagimet emocionale

Smatrfonët i hapin dyert të gjithë botës. Ka shumë mjete dhe këshilla të dobishme në internet që mund t’i përdorim në jetën, punën ose marrëdhëniet tona të përditshme. Por ka edhe një anë të errët të këtij burimi i cili është plot me dhunë, ngacmime dhe gjëra të tjera të pakëndshme.

Dhe, siç tregon ky hulumtim, ekspozimi ndaj tyre i pamundëson fëmijët dhe i bën ata t’i pranojnë këtë lloj sjelljesh si një mënyrë normale për të zgjidhur problemet.

Mund të ndryshojë procesin e rritjes

© Depositphotos.com

A ka ndonjë nga lexuesit tanë që donte të rritej sa më shpejt që të ishte e mundur? Mendonim se jeta e të rriturve ishte plot kënaqësi: bëni gjithçka që dëshironi me këdo që ju pëlqen, blini sa karamele të doni dhe vishni taka të larta ose mund të merrni makinën tuaj kur të doni.

Me sa duket rritja nuk u intereson gjeneratave të reja. Sipas artikujve dhe sondazheve të ndryshme, adoleshentët sot preferojnë një strategji jetësore më të ngadalshme: ata nuk janë të angazhuar në aktivitetet e të rriturve, si takimet, marrëdhëniet seksuale, puna me pages, jetesa pa prindërit e tyre, etj.

Pengon aftësitë e krijimit të marrëdhënieve shoqërore

© Depositphotos.com

Adoleshentët sot kanë më pak gjasa të largohen nga shtëpitë e tyre dhe të krijojnë ndonjë lidhje shoqërore. Ata nuk kanë nevojë për to, të gjithë miqtë e tyre janë vetëm disa klikime larg.

Smartfonët i kanë bërë krijimet e miqësisë më të lehta se kurrë. Kjo është arsyeja pse ata mund të përjetojnë shumë vështirësi sociale kur ata janë jashtë në botën reale.

Kjo shkakton depresion dhe ankth

© Depositphotos.com

Shoqëria Britanike Psikologjike konfirmon se ankthi, depresioni dhe problemet e tjera të shëndetit mendor mund të shkaktohen nga përdorimi i smartfonëve. Dhe ka disa arsye për këtë: Fëmijët janë nën presion të vazhdueshëm që të jenë në dispozicion dhe të përgjigjen në çdo kohë dhe ata mund të përfshihen shumë tepër emocionalisht në pjesën online të jetës së tyre.

Për më tepër, ata nuk janë gjithmonë në gjendje të kuptojnë kufijtë mes mjediseve reale dhe “mediave sociale”.

Mund të ndikojë në cilësinë e gjumit.

Ky studim arriti në përfundimin se ekziston një lidhje e fortë midis rritjes së kohës para ekranit dhe mungesës së gjumit të mjaftueshëm tek fëmijët. Besohet se shkurtimi i kohës së pushimit është shkak i problemeve serioze të shëndetit dhe sjelljes.

Ndër to mund të përmendim rezultatet e dobëta në shkollë, sjellja e rrezikshme dhe ulja e funksionit njohës. Mos harroni se fëmija juaj duhet të pushojë siç duhet për t’u përgatitur për aktivitetet e ditës së ardhshme.

Është një faktor që zhvillon obezitetin.

Përdorimi i smartfonëve mund të çojë në obezitet, siç sugjeron ky hulumtim. Dhe kjo nuk është për t’u habitur. Nëse një fëmijë shpenzon shumë kohë me një smartfon në duart e tyre, nuk ka kohë për aktivitete fizike ose të paktën të dalë me miqtë.

Përveç kësaj, rritja e përdorimit të pajisjeve elektronike lidhet dukshëm me konsumimin e të paktën një pije me sheqer në ditë.

Shkakton probleme të sjelljes.

© Depositphotos.com

Disa studime zbuluan se rritja e kohës para ekranit mund të shkaktojë simptoma të çrregullimit të vëmendjes /hiperaktivitetit. Ky problem mund të çojë në mungesën e lidhjes emocionale dhe sociale me prindërit, miqtë dhe njerëzit e tjerë.

Për më tepër, një studim i Danish National Birth Coohort raporton një lidhje midis problemeve të sjelljes tek fëmijët dhe ekspozimit prenatal ndaj telefonave celularë.

I bën fëmijët të palumtur.

© Depositphotos.com

Sipas rezultateve të studimit, adoleshentët të cilët raportuan më shumë kohë se mesatarja të shpenzuar në aktivitetet para ekranit kanë më shumë gjasa të jenë të pakënaqur.

Gjatë sondazhit, adoleshentët u përgjigjën se sa të lumtur ishin dhe përgjigjet e tyre ishin të lidhura me sasinë e tyre të zakonshme të kohës së lirë.

Kjo është një provë tjetër që një lidhje në internet nuk mund të zëvendësojë një bashkëveprim të jetës reale me familjen dhe miqtë, sidomos për fëmijët. Por ata nuk e kuptojnë gjithmonë këtë.

A vëreni ndonjë nga problemet e renditura më sipër në familjen tuaj? A keni arritur të zbatoni ndonjë rregull që ju ka ndihmuar t’i kapërceni këto probleme? Na tregoni për idetë tuaja në koment.