Sapo u Vërtetua Shkencërisht: “Fëmijët e nënave të dashura nuk bëhen depresiv kur të rriten!”

Ju mund të mendoni se ato janë vetëm kujtime të fëmijërisë, por në të vërtetë ato ishin themeli mbi të cilin është ndërtuar jeta juaj sot.

Përvojat që keni pasur në fëmijërinë tuaj mund të kenë një gjurmë të fortë për ju. Bisedat, përvojat dhe më e rëndësishmja, njerëzit që ndeshni në fëmijërinë tuaj, bashkohen së bashku për t’i dhënë formë personit që ju u bëtë kur u rritët.

Studimet sugjerojnë se marrëdhënia që keni patur me nënën dhe babanë tuaj, bën një ndryshim të madh në jetën tuaj si i rritur.

@Pexels

Kur fëmijët rriten me një nënë të dashur pranë, hulumtimi zbuloi se ata kishin më shumë gjasa të ishin më të lumtur në fazat e mëvonshme të jetës së tyre.

Nëse nënat ishin shumë dashamirëse ndaj fëmijëve të tyre, atëherë ata rriten duke patur rrezik më të ulët për t’u prekur nga depresioni dhe madje kanë një tendencë më të ulët për të pasur sëmundje të ndryshme.

Kur është fjala për baballarët, të paturit e një babai të dashur dhe mbështetës në shtëpi tregoi se zvogëlon rrezikun e simptomave që janë të lidhura me depresionin. Hulumtimi gjithashtu sugjeroi që rritja në një shtëpi të dashur redukton stresin dhe zhvillon mendësinë e një personi për të jetuar më mirë.

@Pexels

Kujtimet e mira që keni nga fëmijëria ndikojnë tek ju në jetën si një i rritur dhe qasja juaj në jetë.

Ju mund të mendoni se këto kujtime zbehen me kalimin e kohës, por gjatë studimit, pjesëmarrësit në thelb u përpoqën të kujtojnë përvojat që u kishin ndodhur rreth 50 vjet më parë. Efekti sigurisht duhet të kalonte nëpër dekada.

Autori kryesor i studimit, Dr William Chopik tha: “Mund të prisnim që kujtimet e fëmijërisë të kishin më pak dhe më pak kuptim, por këto kujtime ende parashikonin më mirë shëndetin fizik dhe mendor kur njerëzit ishin në moshën e mesme dhe moshën madhore të rritur“.

Studimi u krijua nga studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Miçiganit. Ata i morën të dhënat nga National Survey of Midlife Development në Shtetet e Bashkuara dhe u bashkuan me Health and Retirement Study.

Kjo u dha atyre një vështrim më të afërt në jetën e rreth 22.000 njerëzve. Nga njëra anë, ata patën një ndjesi të llojit të marrëdhënies që kishin patur me prindërit e tyre.

Studimi u përpoq të kuptonte se sa dashuri kishin marrë ata nga prindërit e tyre gjatë fëmijërisë, i pyeti nëse prindërit e tyre kishin qenë të vëmendshëm ndaj problemeve të tyre si fëmijë dhe madje u përpoqën të shihnin nëse prindërit e tyre i bënin ata ta kuptonin botën më mirë.

@Pexels

Nga ana tjetër, ata i pyetën pjesëmarrësit nëse janë diagnostikuar me probleme shëndetësore si diabeti apo presioni i lartë i gjakut. Ata madje i pyetën pjesëmarrësit nëse kishin përjetuar simptoma që kishin të bënin me depresionin.

Në fund, dy e nga dy u vendosën së bashku.

U vërejt se rezultatet nuk ishin shumë të drejtpërdrejta, por është e sigurt që marrëdhëniet me prindërit tuaj gjatë fëmijërisë mund të kenë ndikim në shëndetin tuaj fizik dhe emocional si një i rritur.

@iStock

Dr. Chopik thotë: “Ne e dimë se kujtesa luan një rol të madh në mënyrën se i japim kuptim botës – se si organizojmë përvojat tona të kaluara dhe si gjykojmë se si duhet të veprojmë në të ardhmen. Si rezultat, ka shumë mënyra të ndryshme që kujtimet tona të së kaluarës mund të na udhëheqin.”

Ai vazhdon duke thënë: “Kemi gjetur kujtime të mira që duket se kanë një efekt pozitiv në shëndetin dhe mirëqenien, ndoshta përmes mënyrave që ato reduktojnë stresin ose na ndihmojnë të mbajmë zgjedhje të shëndetshme në jetë“.

Më parë nuk ka pasur shumë kërkime që studiojnë marrëdhëniet midis baballarëve dhe fëmijëve. Megjithatë, me rregullat familjare të modës së vjetër që po thyhen, mund të dalin më shumë kërkime që përpiqen të kuptojnë më mirë efektet e kësaj lidhjeje.

@iStock

Është e rëndësishme të theksohet se po, marrëdhëniet që keni pasur me prindërit kur ishit fëmijë mund të kenë ndikim në jetën tuaj të rritur ose mënyrën se si i shikoni gjërat sot, por mbani mend se nuk është e përhershme.

Nëse ka gjëra që dëshironi të ndryshoni ose gjëra me të cilat nuk jeni të kënaqur në jetën tuaj, gjithmonë mund të vazhdoni përpara dhe t’i ndryshoni ato. Gjithçka që duhet është një përpjekje, ndoshta një ndihmë dhe një qëndrim pozitiv plot guxim për të ecur përpara.