Shkenca Shpjegon Sesi Zemërimi ju Bën që të Shtoni Peshë

Të jesh i/e zemëruar nuk do të thotë vetëm të ulërasësh dhe të jesh në humor të keq. Ka 3 lloje zemërimi. Dhe secili prej tyre ka simptoma të veta, të cilat përfshijnë, për shembull, vetë-fajësimin, sjellje të rrezikshme, lotë të rreme dhe shumë të tjera. Prandaj, zemërimi nuk është aq i thjeshtë sa mund të duket. Dhe ndikimi i tij tek ne mund të jetë shumë më serioz sesa një argument dhe një mbrëmje që nuk shkoi aspak mirë.

Një nga efektet anësore është shtimi i peshës.

Ne të gjithë mund të zemërohemi nga koha në kohë. Por, duke qenë vazhdimisht në këtë gjendje, mund të dëmtojë peshën tuaj. Nedo të donim t’ju tregonim përse ia vlen të kontrolloni zemërimin tuaj.

 

E gjitha fillon me adrenalinën

Zemërimi manifestohet jo vetëm në gjendjen tonë emocionale, por edhe në proceset kimike të trupit tonë. Kur ne zemërohemi, çlirohet adrenalinë. Ajo shërben për të na bërë gati për “luftë”. Ajo na aktivizon dhe na shkakton ankth.

Për shkak të rrjedhjes së gjakut nga organet e brendshme në muskuj, ne nuk mund të ndiejmë uri ndërsa jemi të zemëruar. Por kjo ka vetëm një efekt afatshkurtër.

Pas zvogëlimit të nivelit të adrenalinës, ne ndiejmë nevojën për të rikthyer energjinë e humbur dhe ne fillojmë të kemi uri dhe të hamë ushqim. Por për shkak të faktit se ne jemi të shqetësuar, kjo mund të na çojë drejt përdorimit të ngrënës emocionale. Kjo do të thotë që ne mund të hamë diçka që nuk është e mirë për ne, kjo do të na sjellë gëzim dhe ngushëllim, duke mos marrë parasysh nëse është e shëndetshme për ne apo jo.

Çfarë mund të bëni:

Mundohuni të mos e përdorni ushqimin tuaj si një mënyrë për t’u përballur me stresin tuaj. Ndiqni dietën tuaj dhe ndaloni çdo herë që të kuptoni se jeni ngopur. Kjo do t’ju ndihmojë të parandaloni shtimin e peshës.

Ankthi ynë është një arsye për stres

Ankthi rrit stresin. Për shkak të kësaj, rritet niveli i hormoneve të kortizolit. Përveçse është e dëmshme për zemrën dhe presionin e gjakut, kjo gjithashtu ndikon në peshën tonë.

Kortizoli konverton sheqerin në yndyrë dhe pengon tretjen. Dhe si rezultat, çon në shtim në peshë dhe formon yndyrë që mund të jetë e dëmshme për shëndetin tonë.

Çfarë mund të bëni:

Largoni emocionet tuaja negative duke kaluar kohe aktive. Shkoni në palestër, bëni një stërvitje, ose bëni një shëtitje në park. Kjo do t’ju ndihmojë të ndryshoni gjendjen tuaj mendore dhe të mbledhni mendimet tuaja.

Ne e humbim kontrollin e oreksit

Stresi nga ana tjetër çon në probleme me gjumin. Kur nuk bëjmë gjumë sa duhet, nuk kemi energji. Dhe ne kemi më shumë gjasa për t’u furnizuar me karbohidrate, të cilat janë të përfshira në pije të ëmbla, ëmbëlsira, dhe ushqime të tjera jo të shëndetshme.

Në të njëjtën kohë, është më e vështirë për ne që të kontrollojmë vetveten. Mungesa e gjumit pengon funksionimin e hormoneve që kontrollojnë oreksin.

Çfarë mund të bëni:

Gjeni një mënyrë për të rivendosur harmoninë në jetën tuaj. Kjo mund të jetë duke lexuar, duke u takuar me miqtë, duke bërë gjënë tuaj të preferuar, ose diçka tjetër që ju sjell kënaqësi dhe paqe.

Sa shpesh ndjeheni të zemëruar? Cilat arsye të tjera për fitimin e peshës njihni? Ndani mendimet tuaja me të tjerët në koment.