Shkenca thotë se Martesa të Shpëton nga Stresi!

Ideja që çiftet e martuara kanë më pak stres në jetën e tyre duket pak e rremë. Por për fat të mirë, ka një mendim tek i cili duhet që të gjithë të kemi besim. Sipas shkencës, lidhja mund të ulë nivelet e kortizolit. Pra, nëse nuk e keni gjetur ende një lehtësues për stresin, ky opsion është për t’u marrë në konsideratë.

Ne do të shqyrtojmë nëse mund t’i shtojmë një avantazh tjetër martesës.

Martesa nuk është ajo që shohim në poezitë e bukura për dashurinë.

© Mr. & Mrs. Smith / 20th Century Fox

Disa nga ata që tashmë kanë unaza në gishtat e tyre mund të kujtojnë ndoshta të gjitha luftërat apo vështirësitë që duhej të kalonin me partnerin e tyre. Dhe nëse përpiqen të mendojnë se sa prej tyre po vijnë përpara, niveli i tyre i stresit mund të rritet menjëherë. Kjo është arsyeja pse mund të duket pak e çuditshme për të pohuar se jeta pas martesës është më pak e tensionuar.

Por ne duhet të pranojmë se ekziston një oqean kujtimesh të bukura dhe pritshmërish të cilat duket se fitojnë në fund.

Duket se është më e lehtë për t’u përballuar me diçka nëse nuk jeni vetëm.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Një grup studiuesish supozoi se midis të martuarve, të vetmuarve, të divorcuarve ose të vejave, grupi i parë është më i mbrojtur nga stresi.

Për të provuar këtë ide, studiuesit mblodhën mostrat e pështymës së 572 të rriturve nga moshat 21 deri në 55 vjeç. Ata zbuluan se njerëzit e martuar kishin nivelin më të ulët të kortizolit, i cili njihet si hormon stresi.

Kjo mund të thotë se, pavarësisht nga të gjitha shakatë e bëra nga njerëzit e martuar rreth asaj se sa e vështirë është jeta e tyre, ata në fakt përballen më me stres në krahasim me njerëzit e vetëm.

Studiuesit vunë në dukje se niveli më i lartë i kortizolit ishte midis atyre që ishin të martuar dhe që duhej të përballeshim me divorcin ose vdekjen e partnerit të tyre.

© Twin Peaks / ABC

Për më tepër, niveli i kortizolit ndryshon gjatë ditës. Në mënyrë tipike, ai arrin pikën më të lartë në kohën kur një person zgjohet dhe vazhdon të bjerë gjatë gjithë ditës. Hulumtimi gjithashtu krahasoi ritmet kortizolit tek pjesëmarrësit dhe zbuloi se njerëzit e martuar treguan një rënie më të shpejtë në krahasim me grupet e tjera.

Kujtoni bilancin

© Charry Jin / Pexels

Është e qartë se stresi nuk sjell asgjë të mirë. Disa burime i lidhin nivelet e larta të kortizolit dhe ritmet e pabarabarta të kortizolit me problemet e zemrës dhe madje edhe kancerin. Pra, është mirë të dimë se martesa mund të jetë një ndihmë e madhe për këtë çështje.

Por është gjithashtu e rëndësishme të kihet parasysh se ky përfundim nuk është një ilaç për të gjitha situatat. Nuk ka kuptim të martohesh me personin e parë që takon ose përpjekja për të shpëtuar marrëdhënie që nuk ka të ardhme në mënyrë që të keni më pak stres. Këto përpjekje kanë më shumë gjasa të sjellin më shumë dëm sesa dobi.

© officiallyquigley / Instagram

Sipas mendimit tuaj, kush cilët duken më pak të stresuar: njerëzit e martuar apo njerëzit e vetëm? A mund të konfirmoni se rezultatet e këtij studimi janë të vërteta nga shembulli juaj personal?