Shkencëtarët Zbuluan 12 Gjëra të Papritura që na ‘Mbysin’ në Heshtje dhe Ngadalë…

Sipas shkencëtarëve, më shumë se 30% e popullsisë vuan nga çrregullimet e ankthit, si dhe fobi të ndryshme dhe kjo është në të vërtetë një epidemi e madhe. Edhe gjërat me të cilat njerëzit përballen çdo ditë mund të ndikojnë negativisht në psikikën e tyre.

Për shembull, parazitët që sillen nëpër shtëpi nga macet e shtëpisë mund të shkaktojnë sulme paniku, ndërsa aktivitetet intensive atletike mund të stimulojnë prodhimin e hormoneve të stresit.

Ne kemi përpiluar një listë të gjërave më të papritura që mund të dëmtojnë shëndetin mendor të njeriut. Ne shpresojmë që ne do të jemi në gjendje t’i përjashtojmë ato nga jeta jonë dhe të jetojmë të qetë.

Uljet e çmimeve

© Depositphotos

Pjesëmarrja në shitje i bën njerëzit të çmenden. Sipas shkencëtarëve, çmimet e ulëta që lidhen me shitjet sezonale ndikojnë në zona të trurit përgjegjëse për kënaqësinë. Por në momentin kur dikush tjetër në vendin e shitjes po përpiqet të marrë artikullin e dëshiruar nga duart tuaja, një dozë e madhe e kortizolit (hormoni i stresit) injektohet në gjak dhe i bën blerësit të humbasin kontrollin.

Këshillë: Nëse zemra juaj fillon të rrahë më shpejt kur dëgjoni fjalën “zbritje” ose nëse nuk mund ta imagjinoni jetën tuaj pa blerje, kushtojini vëmendje shitjeve në internet.

Macet

© Depositphotos © Depositphotos

Toksoplazmoza është një parazit që bartet nga macet tona të bukura. Qentë kanë shumë toksoplazmoza, por nuk mund t’i infektojnë njerëzit. Njerëzit që pëlqejnë macet dhe nuk duan t’i lajnë duart, kanë rrezik ta marrin këtë sëmundje.

Sipas disa raporteve, pothuajse 1/3 e banorëve të Tokës janë të infektuar, por paraziti është pothuajse i parrezikshëm për njerëzit me sisteme të shëndetshme imunitare.

Por ata njerëz, shëndeti i të cilëve nuk është ideal, mund të ketë pasoja të këqija nga kontakti me macet. Sipas hulumtimeve të fundit, toksoplazmoza është e dëmshme për psikikën – rrit rrezikun e depresionit, skizofrenisë dhe çrregullimeve bipolare. Për më tepër, rrit rrezikun për të pësuar një aksident me makinë.

Këshillë: Për të mbrojtur veten nga infektimi me këtë parazit, vaksinoni kafshët tuaja – vaksina do të mbrojë edhe macen dhe pronarin e saj.

Ushtrimet

© Depositphotos © Depositphotos

Aktiviteti intensiv atletik mund të përkeqësojë sistemin nervor dhe përsëri është e gjitha për shkak të hormoneve. Trajnimi i tepërt provokon çlirimin e adrenalinës dhe kortizolit, gjë që e bën të vështirë rënien në gjumë pas punës. Nëse këto ushtrime fizike shtesë janë të rregullta, atëherë sistemi nervor mund të vuajë.

Këshillë: Aktiviteti fizik duhet të përputhet me nivelin e përgatitjes suaj fizike dhe nuk duhet të jetë shumë i vështirë. Në të njëjtën kohë, aktiviteti i moderuar atletik zvogëlon nivelin e hormoneve të stresit, normalizon gjumin dhe përmirëson humorin tuaj.

Muzika

© Depositphotos © Depositphotos

Njerëzit që duan të izolojnë veten nga bota me ndihmën e muzikës dhe kufjeve kanë 8 herë më shumë gjasa të kenë depresion.

Sidoqoftë, në të vërtetë nuk është aq e thjeshtë, sepse psikologët nuk kanë mundur të zbulojnë nëse depresioni shfaqet për shkak të dëgjimit të tepërt të muzikës ose, anasjelltas, nëse është një person është aq i dëshpëruar sa fillon të dëgjojë muzikë duke u përpjekur t’i shpëtojë realitetit.

Sidoqoftë, është një vëzhgim shumë i vlefshëm që ndihmon në identifikimin e njerëzve të prirur ndaj depresionit.

Dieta vegjetariane

© Depositphotos © Depositphotos

Hulumtuesit nga Gjermania arritën në përfundimin se një dietë vegjetariane rrit rrezikun e shfaqjes së depresionit, bulimisë, ankthit dhe hipokondrisë. Ndoshta është e lidhur me një mungesë të vitaminave esenciale dhe acideve yndyrore të cilat janë të përfshira në ushqime me origjinë shtazore.

Këshillë: Përpiquni t’i përmbaheni një menyje të larmishme dhe të ekuilibruar. Për shembull, konsumi i peshkut ul shqetësimin në masë të madhe.

Interneti dhe emailet

Kontrolli i vazhdueshëm i përmbajtjes së kutisë suaj të mesazheve mund të çojë në ndjenja të ankthit, që mund të jetë një sinjal i fillimit të depresionit. Flukset e mëdha të informacionit i bëjnë përdoruesit të ndihen të dëshpëruar.

Sipas hulumtimit të fundit, pothuajse 30% e të rinjve ndjejnë simptoma të ndryshme të një gjendjeje depresionuese.

Këshillë: Psikologët janë të sigurt se komunikimi ballë për ballë mund të ndihmojë në trajtimin e depresionit. Mundohuni të merrni ditë pushimi nga pajisjet dhe do të habiteni se sa shumë do të qetësoheni.

Optimizmi

© Depositphotos

Optimizmi i tepruar është i dëmshëm për shëndetin tuaj psikologjik. Ky fenomen ka edhe një emër shkencor – optimizëm toksik. Është kur, në vend që të punojë për veten dhe vetë-zhvillim, një person vazhdon të presë që gjithçka të bëhet ashtu siç duhet vetvetiu.

Shpresat e ekzagjeruara shpesh nuk rezultojnë të vërteta, gjë që çon në zhgënjim dhe shfaqjen e një shqetësimi psikologjik. Dhe kjo mund të çojë deri në zhvillimin e depresionit.

Këshillë: Merrni në konsideratë të gjitha rezultatet e mundshme të ngjarjeve, bëni përpjekje për të arritur qëllimin tuaj dhe mos u ulni thjesht duke mos bërë asgjë.

Pasuria

© Depositphotos © Depositphotos

Pavarësisht pritshmërive, pasuria nuk garanton një jetë paqësore. Në anën tjetër, shkencëtarët kanë zbuluar se fëmijët e familjeve të pasura janë më shumë të prirur për zhvillimin e sëmundjeve mendore.

Kjo është për shkak të pritshmërive të mëdha dhe kërkesave që prindërit e suksesshëm kanë ndaj fëmijëve të tyre. Kjo çon në një ndjenjë të cenueshmërisë dhe mungesës së vetëbesimit.

Do të donim të theksonim se kjo situatë shpesh ndodh në familje ku të ardhurat vjetore i tejkalojnë 130,000 dollarë.

Dehidratimi

© Depositphotos

Diçka si e parëndësishme si dehidrimi i lehtë mund të ndikojë në humorin tuaj dhe madje edhe aftësitë tuaja të të menduarit negativisht. Në të njëjtën kohë, etja nuk është një tregues që trupi vuan nga dehidrimi – shumë shpesh, njerëzit që nuk duan të pijnë, janë në të vërtetë dehidratuar.

Rezultatet e testit kanë treguar se edhe një humbje e parëndësishme e lagështisë (rreth 1.5%) çon në humbje të mendjes, një ndjenjë ankthi dhe mospërfilljeje. Gjithashtu rezulton se gratë janë më të ndjeshme ndaj dehidrimit.

Këshillë: Për të qëndruar shëndetshëm, specialistët rekomandojnë që të pini jo më pak se 1.5-2 litra ujë çdo ditë.

Rroga e vogël

© Depositphotos © Depositphotos

Pagat e vogla, si dhe ulja e rrogës, mund të shndërrohen në një arsye për depresion, çrregullime ankthi, madje edhe përpjekje për të kryer vetëvrasje.

Ky përfundim është arritur nga shkencëtarët amerikanë që vëzhguan disa familje për 3 vjet. Gjithashtu, një rënie e pagës mund të zvogëlojë kënaqësinë e përgjithshme të dikujt ndaj jetës së tyre dhe mund të nxisë një kërkesë për të përdorur substanca psikoaktive.

Mënyra se si ecni

© Depositphotos

Një gjendje psikologjike mund të ndikojë në ecje dhe në sjellje. Megjithatë, edhe e kundërta është e vërtetë. Koka e përkulur poshtë, shpatullat e kthyera dhe ecja zvarrë janë atë që bëjnë njerëzit të cilët ndjehen të pakënaqur.

Mbajtja drejt e shpatullave dhe rritja e ritmit të ecjes mund të rrisë ndjeshëm gjendjen shpirtërore. Përveç kësaj, një ecje e papërshtatshme “na bën” të vërejmë vetëm gjërat negative rreth.

Këshillë: Mbani vëmendje ndaj qëndrimit tuaj dhe përqendrohuni në ecjen e duhur – këto mund të ndihmojnë për të luftuar ankthin dhe humorin e keq.

Fotot për rrjetet sociale

© Depositphotos © Depositphotos

Një përpjekje për foto “të papara” për rrjetet sociale mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj mendor. Gjëja është se duke e parë botën përmes një ekrani smartphone, njerëzit humbasin momentet më të mira të jetës së tyre. Dhe pavarësisht pritshmërive, nuk është vetëm se kujtimet e atyre momenteve nuk ruhen, por ato gjithashtu bëhen të rreme, sepse fotografët nuk i kanë përjetuar ato emocione reale.

Këshillë: Fikni telefonin dhe shijoni momentin. Merrni pjesë në ngjarje të ndryshme dhe do të keni shumë kujtime interesante!

Cilat gjëra nga kjo listë gjenden në jetën tuaj? A keni vënë re se ato ndikojnë negativisht në gjendjen tuaj emocionale? Ju lutemi na tregoni për këtë në koment!