Si Arrihet Fuqia e të Menduarit Përtej Trurit Tënd

©Wikimedia Commons

Zbuloni se si mendja juaj shtrihet përtej trurit tuaj.

Në 1998, dy akademikë botuan një punim. Ajo u quajt “Mendja e Zgjeruar” dhe u hap me një pyetje mashtruese të thjeshtë: “Ku ndalet mendja dhe ku fillon pjesa tjetër e botës?”

Nëse përgjigja juaj e menjëhershme është diçka si “Mendja ime është diçka brenda kokës sime, brenda trurit tim, dhe bota është, pjesa tjetër” – do të ishit në shoqëri të mirë. Shumë filozofë dhe neuroshkencëtarë dhe psikologë do të pajtoheshin me ju.

Por autorët – njëri filozof, Andy Clark, dhe shkencëtari konjitiv David Chalmers – nuk do të pajtoheshin me ju. Ata argumentuan se konjicioni njerëzor ishte i ndërlidhur gjithnjë e më shumë me teknologjinë. Gjërat si kompjuterët nuk ishin vetëm mjete që përdori mendja jonë. Aspak. Këto mjete ishin bërë një pjesë integrale e mendjes sonë dhe mënyrës sesi ne mendojmë. Dhe zbulimi nuk ndalon këtu. Gjithashtu u zbulua sesi mendja shtrihet nëpër trupat tanë, mjediset tona dhe marrëdhëniet tona shoqërore.

Këto argumente ndezën një debat të gjallë midis filozofëve, neuroshkencëtarëve dhe psikologëve. Që atëherë, teoria e zgjeruar e mendjes ka gjetur rrugën në shumë fusha të ndryshme dhe ka një grup kërkimesh në rritje që duket se e konfirmon atë.

Në këto rreshta të “Mendjes së Zgjeruar”, do të udhëhiqeni përmes disa prej këtyre kërkimeve dhe asaj që është zbuluar për mendjen njerëzore dhe mënyrën sesi ne bëjmë mendimet tona më të mira. Deri në përfundim të leximit, ne shpresojmë që ju të shihni si mendjen tuaj ashtu edhe mendjen e të tjerëve në një dritë të re krejt ndryshe.

Trupat tanë ruajnë njohuri në subkoshiencë, dhe duke u akorduar me ndjesitë tona, ne mund të shfrytëzojmë këtë inteligjencë.

Imagjinoni një kat tregtar të Wall Street plot me njerëz, që vërshojnë si bletët në një fushë monitorësh, duke bërtitur furishëm urdhrat e shitjes në telefona të shumtë. Eshtë ZHURMË dhe e fortë. Eshtë një mjedis sfidues për trurin e njeriut.

Në mes të kësaj kaosi është një njeri i quajtur John Coates. Ai ka qenë tregtar për shumë vite, dhe gjatë kësaj kohe ai ka vënë re diçka: tregtarët që grumbullojnë më shumë para nuk duket të jenë mjeshtrat e analizës ose grumbulluesit e të dhënave. Tregtarët më të mirë nuk janë ata me arsimimin më të mirë apo edhe idetë më të mira. Tregtarët më të suksesshëm duket se janë ata që dinë se si, në momentet kryesore, të dëgjojnë brendësine e tyre.

Coates, i cili erdhi në Wall Street me një doktoraturë në matematikë nga Kembrixh – dhe i cili definitivisht di një ose dy gjëra për mbledhjen e të dhënave dhe analizën komplekse të të dhënave – ka vënë re të njëjtën gjë me shitjet e tij. Shpesh, ajo që në letër duket si një tregti perfekte-e arsyetuar mirë, logjikisht solide dhe e ekzekutuar në mënyrë perfekte-dështon në mënyrë të mjerueshme. Nuk ka kuptim.

Herë të tjera – dhe kjo është edhe më e çuditshme – ai do të ketë një ndjenjë të papritur, një çrregullim i çastit në vetëdijen e tij, duke i treguar atij – me fjalët e tij disi mistike – “një rrugë tjetër drejt së ardhmes”. Kur ai ndjek këtë ndjenjë të brendshme, ndonjëherë edhe kundër gjykimit të tij më të mirë, ai shpesh shpërblehet. Eshtë sikur trupi i tij është disi një hap para tij, dhe gjithçka që duhet të bëjë është të dëgjojë.

Përfundimisht, Coates u magjeps aq shumë nga ky fenomen sa vendosi të largohej nga Wall Street dhe të kthehej në Kembrixh për t’u bërë një fiziolog dhe neuroshkencëtar. Që atëherë, ai ka bërë kërkime që sugjerojnë se vëzhgimi i tij në katet tregtare të Wall Street ishte i saktë – se të qenit në harmoni me trupin tuaj mund t’ju ​​bëjë më inteligjente.

Këtu është shkenca me pak fjalë: shqisat tona janë gjithmonë aktive dhe marrin në një oqean të dhënash që nuk hyjnë kurrë në ndërgjegjen tonë. Por kjo nuk do të thotë që këto të dhëna janë të humbura. Nuk janë. Ato përpunohen nënndërgjegjeshëm nga truri ynë. Dhe kur mendja jonë nënndërgjegjeshëm vëren rregullsi në këto të dhëna, trupi ynë na paralajmëron përmes ndjesive të krijuara në organet, kockat dhe muskujt tanë. Nëse jemi përshtatur me këto sinjale, njohja e një modeli të tillë rreth nesh mund të vijë me një shpejtim të lehtë të zemrës ose një dridhje e lehtë në stomak.

Ky proces fizik, i nënndërgjegjeshëm quhet njohuri e trupëzuar, dhe pranueshmëria jonë ndaj tij quhet ndërceptim.

Në vitin 2016, Coates zbuloi se suksesi i tregtarëve lidhej ngushtë me aftësinë e tyre për të zbuluar me saktësi rrahjet e zemrave të tyre. Me fjalë të tjera, tregtarët me ndjeshmëri më të madhe ndaj sinjaleve që vijnë nga trupi i tyre fitonin më shumë sesa kolegët e tyre më pak të ndjeshëm. Në katin e tregtimit, ku mundësitë zhduken çdo sekondë, qasja në këtë njohuri të trupëzuar u dha atyre një avantazh.

Introceptimi ose ndërceptimi nuk është vetëm i vlefshëm kur tregtoni megjithatë. Mund t’ju japë përparësi në shumë fusha. Dhe këtu është lajmi i mirë: është një aftësi që lehtë mund ta praktikoni dhe të bëheni më të mirë. Një mënyrë e thjeshtë dhe çuditërisht efektive për ta bërë këtë është përmes një ushtrimi të quajtur një skanim i ndërgjegjshëm i trupit.

Ideja është e thjeshtë. Ju uleni diku të qetë, mbyllni sytë dhe merrni disa herë frymë thellë. Pastaj ngadalë e lëvizni vetëdijen tuaj mbi trupin tuaj, duke u përqëndruar vetëm në një pjesë të trupit një grimë herë, nga gishtërinjtë deri në majë të kokës, duke vërejtur ndonjë ndjesi apo ndjenjë gjatë rrugës.

Lëvizja e trupave tanë mund të na ndihmojë të krijojmë ide të reja, të mprehim vëmendjen dhe të përmirësojmë kujtesën.

OK, kështu që ne kemi mësuar se trupat tanë mund të ruajnë dhe përpunojnë informacionin nënndërgjegjeshëm dhe se ne mund ta shfrytëzojmë atë duke rritur ndërgjegjësimin tonë për shenjat delikate trupore.

Por kemi edhe diçka që mund t’ju pëlqejë ta mësoni: nuk keni pse të prisni që informacioni i nënndërgjegjeshëm të rritet në vetëdijen tuaj për t’i dhënë njohjes tuaj një nxitje. Ka një mënyrë shumë më të thjeshtë: lëvizni trupin tuaj!

Një studim nga radiologu Jeff Fidler i Klinikës Mayo e tregon këtë në veprim. Ai krahasoi performancën e dy grupeve të radiologëve që ekzaminonin të njëjtat imazhe me rreze X. Grupi i parë u ul në tavolinat e tyre, dhe i dyti ekzaminoi imazhet ndërsa ata po ecnin në një korridor. Mjekët ulur kapën rreth 85 përqind të parregullsive në imazhe. Mjekët në ecje kapën 99 përqind!

Pra, çfarë po ndodh këtu? Pse lëvizja do të kishte këtë efekt në mendje? Epo, përgjigjja ndoshta është varrosur thellë në të kaluarën tonë stërgjyshore.

Jeta për paraardhësit tanë të hershëm në savanën afrikane ishte një udhëtim i gjatë pas tjetrit. Për të gjetur ushqim dhe ujë dhe për të qëndruar jashtë rrezikut, ata duhej të ishin vazhdimisht në lëvizje. Për ta, të menduarit nënkuptonte forcimin e kujtesës, vëzhgimin e shenjave delikate të rrezikut në mjedis dhe aftësinë për të marrë vendime të shpejta, të gjitha të lidhura thellësisht me lëvizjen. Kjo është ajo për të cilën truri i tyre evoluoi për t’i ndihmuar ata.

OK, le të kthehemi përsëri në botën moderne dhe tek ata radiologët në shërbim. Arsyeja pse ata i tejkaluan kolegët e tyre ndoshta erdhi në faktin se mprehtësia e sistemit tonë vizual rritet kur ecim, duke eksploruar një mjedis. Me pak fjalë, ne bëhemi më të mirë duke parë gjërat përreth nesh kur ecim.

Ndërsa në ditët e sotme, pak prej nesh gjuajnë për ushqim, ose duhet të marrim vazhdimisht mbi supe për rreziqe të papritura në mjedisin tonë, ne megjithatë, ende mbajmë të njëjtën përbërje nervore si paraardhësit tanë më të hershëm. Dhe, siç tregon ky shembull, mendjet tona ende mund të përfitojnë prej tij.

Por ka lidhje të tjera interesante midis lëvizjes dhe mendjes gjithashtu. Për shembull, kur mësoni gjëra të reja, bërja e lëvizjeve që përputhen me një koncept është treguar se krijon rrugë nervore më të qëndrueshme në tru. Një shembull i mirë për këtë janë fëmijët që mësojnë mbledhjen përmes lojës rrasavija.

©shutterstock

Tani, nuk keni pse t’i drejtoheni kërcimit sa herë që mësoni diçka të re. Ndërsa ne do të eksplorojmë më tej, ju mund t’i jepni një turbo të menduarit tuaj me diçka aq të vogël sa një gjest.

Gjesti është gjuha jonë e parë, dhe ne mund ta përdorim atë për të eksploruar, formuar dhe përcjellë nocione komplekse.

Christian Heath, një studiues i komunikimit, mbledh kaseta njerëzish që ndërveprojnë. Ai ka filmuar dhe studiuar qindra ndërveprime, dhe ai ka arritur t’i kushtojë vëmendje të veçantë një pjese të veçantë të trupit: duarve.

Në një ndërveprim, një mjek i ka përshkruar një pacienti një ilaç anti-inflamator. Për të shpjeguar ilaçet, ai bën gjeste poshtë tri herë. Pacientja pohon me kokë, duke sinjalizuar se ajo e kupton edhe para se fjala “inflamacion” të ketë kaluar në buzët e mjekut.
Pacientja nga ana tjetër dëshiron t’i tregojë mjekut se ajo është e mbingarkuar me fatura dhe ajo fillon të lëvizë të dy duart në qarqe, por para se të thotë se faturat e bëjnë atë t’i sillet mendja “rrotull” doktori fillon të bëjë me shenjë simpatie duke lëvizur kokën.

Heath dhe të tjerët që bëjnë kërkime të ngjashme kanë arritur në një përfundim të thjeshtë dhe të fuqishëm: në mendim dhe komunikim, duart u paraprijnë fjalëve.

Ky koncept, i njohur si parashikimi gjestik, ka shumë kuptim. Në fund të fundit, shumë kohë para se të mësonit të flisnit, i përcollët nevojat dhe ndjenjat tuaja përmes gjesteve. Nëse keni fëmijë, do t’i dini të gjitha për këtë. Sipas gjuhëtarëve, gjuha e parë e paraardhësve tuaj të largët ka të ngjarë të jetë gjuha e duarve.

Pra, këtu janë disa këshilla më praktike se si të futeni në mendjen tuaj të zgjeruar. Herën tjetër që po flisni me dikë, lëreni veten të bëjë një gjest të vërtetë. Mos u përmbani. Ndërsa duart tuaja fluturojnë, me siguri do të vini re se ato ose do të imitojnë kuptimin që kërkoni të shprehni, ose do të veprojnë si shënues të theksit, duke treguar, nënvizuar, nxjerrë në pah.

Ju gjithashtu do të vini re se gjestet tuaja shpesh arrijnë në një ide para se mendja juaj e ndërgjegjshme të ketë gjetur fjalën e duhur për të. Ky është një parashikim gjestik në veprim.

Kjo na çon në pjesën më interesante, e cila është kjo: duke vëzhguar përpara në mendimet tuaja, duart tuaja në të vërtetë e ngarkojnë trurin tuaj me disa nga funksionet e tij njohëse, duke i lejuar mendimet tuaja të lëvizin edhe më shpejt. Me fjalë të tjera, përmes gjesteve, ju mund të shpejtoni të menduarit tuaj.

Sigurisht, ka përfitime të tjera nga përdorimi i gjesteve gjithashtu. Ato ndihmojnë që abstraktja të bëhet fizike dhe më e kuptueshëm për auditorin tuaj, i cili, ashtu si ju, gjithashtu flet me dorë dhe është i gatshëm të marrë mesazhin tuaj si me fjalë ashtu edhe me gjeste.

Para se të kalojmë në pjesën tjetër, le të përmbledhim shpejt disa nga idetë dhe konceptet kryesore që kemi kaluar deri më tani. Së pari, njohja e trupëzuar. Kjo është aftësia nënndërgjegjeshme e trurit tuaj për të diktuar rregullsi në informacionin që vjen nga shqisat tuaja, për të interpretuar atë informacion dhe më pas për të gjeneruar sinjale në trupin tuaj që ju mund t’i përjetoni si ndjesi fizike.

Tjetra, ndërpërceptimi. Ky është thjesht aktiviteti i dëgjimit të këtyre sinjaleve. Eshtë ajo ndjenja e brendshme që u jepte përparësi disa tregtarëve në katin e bursës.

Pastaj është ky koncepti tjetër i mrekullueshëm: ju mund t’i jepni një nxitje konicionit tuaj duke lëvizur trupin tuaj.

I mbani mend ata radiologët në shërbim të cilët ua kaluan kolegëve të tyre ulur? Pikërisht.

Dhe së fundi, ne mësuam për parashikimin gjestik, i cili është vetëm një mënyrë tjetër për të thënë se kur komunikojmë me të tjerët, duart tona shpesh e kanë dhënë mesazhin para se fjalët të dalin nga goja jonë. E rëndësishme është se gjestet jo vetëm që përmirësojnë komunikimin; ato madje mund të lehtësojnë ngarkesën tuaj konjitive dhe t’ju bëjnë të mendoni më shpejt.

Në rregull, kjo ishte për mendjen dhe trupin. Tani është koha për ta çuar mendjen e zgjeruar një hap më tej dhe në botë reale. Do të fillojmë në Nju Jorkun e viteve 1940.

Peizazhet natyrore kanë një fuqi unike për të rifreskuar dhe hapur mendjen tonë.

Në fillim të viteve 1940, Jackson Pollock nuk mundi t’i regjistronet pikturat e tij abstrakte në galeritë e New York City. Më keq, ai ra në depresion të thellë. Në 1945, ai dhe gruaja e tij, artistja Lee Krasner, morën një vendim të rëndësishëm. Ata u larguan nga Manhattan për një shtëpi në fermë të shkatërruar në Long Island.

Nga shtëpia e tyre e re, Pollock shikonte fushat e gjelbra dhe kënetat, drita që binte nëpër pemë. Ai do të shijonte ajrin e kripur që fshihej nga Long Island Sound. Pastaj, ai do të tërhiqej në një hambar që e kishte shndërruar në një studio. Atje, ai zbuloi diçka më të madhe se vetja, aty krijoi piktura ndryshe nga ato që s’ishin parë ndonjëherë më parë, piktura që ishin në të njëjtën kohë të qeta dhe të egra.

Fuqia restauruese e natyrës, dhe pemët në veçanti, mbartin një lloj urtësie të zakonshme që mbështetet gjithashtu nga një sasi në rritje e studimeve empirike. Një pamje e pemëve nga dhoma e spitalit, për shembull, është dëshmuar se zvogëlon nevojën e pacientëve për ilaçe kundër dhimbjeve. Një shëtitje nëpër një park të pyllëzuar, në krahasim me një shëtitje në një rrugë urbane, lidhet me një rënie të mendimeve negative tek njerëzit me shqetësime të ankthit.

Por efekti i natyrës shkon përtej lehtësimit të shqetësimeve. Siç rezulton, të qenit në natyrë gjithashtu mund t’i japë njohurive tuaja një turbo. Hulumtuesit nga Universiteti i Çikagos zbuluan se pjesëmarrësit e studimit që bënë një shëtitje nëpër një arboretum shënuan 20 përqind më lart në një test të kujtesës së punës sesa pjesëmarrësit që bënë një rretheqark rrugëve të qytetit.

Pra, pse kështu?

Epo, efekti i natyrës në njohjen tonë mund të ketë të bëjë me fushën e saj vizuale të zënë njëkohësisht dhe qetësuese. Ajo e ballafaqon syrin me një ndërveprim kompleks të shtresave dhe dritës, e megjithatë ai kompleksitet tenton të formojë modele. Mendoni për gjethet e fierit, valëzimet në ujë ose malet në një varg. Format brenda natyrës përsëriten, rriten ose zvogëlohen në shkallë.

Një studim tjetër zbuloi se ekspozimi ndaj këtyre modeleve të përsëritura natyrore, të njohura edhe si fraktale, mpreh aftësinë tonë për të lundruar dhe gjykuar distancën.

E cila na rikthen tek Pollock dhe pikturat e tij. Ndoshta përparimi që ai përjetoi pasi u transferua në Long Island erdhi prej përjetimit të efektit gjallërues të modeleve të natyrës. I frymëzuar dhe i çliruar nga mjedisi natyror përreth tij, ai mbushi telajot e tij me madhësi peizazhi me fraktale boje të spërkatur.

Por ka diçka tjetër që mund të ketë shkaktuar këtë ndryshim në Pollock. Duke shikuar në Long Island Sound, duke parë këtë pjesë të madhe dhe të egër uji, ai mund të ketë ndjerë një emocion të veçantë – një ndjenjë habie të përzier me frikë.

Frika e përzier me habinë hap mendjen. Mendoni për atë çast të veçantë habie që ndjeni kur shikoni, të themi, një mal të madh ose një kanion të thellë. Eshtë një ndjenjë e ngjashme me gëzimin – por ngjyroset me frikë. Eshtë një ndjesi e së parëndësishmes dhe e mundësive, të përziera së bashku, dhe kjo ndjenjë e frikës duket se ka një efekt hapës mendor.

Por kjo nuk do të thotë se natyra është e mirë për të gjitha llojet e mendimeve. Ndonjëherë keni nevojë për një strehë.

Mjedisi ideal i ndërtuar për mendime të qëndrueshme dhe sfiduese na ofron strehim dhe frymëzim.

Le të qëndrojmë në Long Island për një kohë më të gjatë dhe të ndjekim Pollock në studion e tij të kthyer në hambar. Në fund të fundit, ai pikturoi pikturat e tij më të famshme; ai nuk ishte në fusha me furçën e tij. Ai ishte këtu, brenda, në strehën e studios së tij.

Studioja e Pollock ishte plot me bojërat e tij, enë terpentine, shkopinj që ai kishte mbledhur, dhe natyrisht furçat dhe thikat e tij të pikturës. Gjithçka ishte rregulluar ashtu – në një rend që pasqyronte nevojat e tij shumë personale. Kanavacat e tij, në gjendje të ndryshme përfundimi, mbuluan pjesën më të madhe të mureve rreth tij. Dera ishte e mbyllur dhe jeta e fshatit, për të mos përmendur zhurmën e qytetit të Nju Jorkut, ishte shumë larg.

Studioja e Pollock ishte padyshim e tija. Kjo është e rëndësishme. Ajo i kultivoi një ndjenjë të privatësisë dhe pronësisë. Dhe ky është pikërisht lloji i mjedisit që është më i favorshëm për mendimin krijues dhe analitik të qëndrueshëm. Një studim në veçanti e konfirmon këtë.

Psikologu Craig Knight dhe Alex Haslam ekspozuan pjesëmarrësit në katër lloje të mjediseve të zyrës që ndryshonin në sasinë e kontrollit që pjesëmarrësit kishin mbi hapësirën. Larg dhe veçmas, përfitimet më të larta në produktivitet dhe mirëqenie erdhën nga një zyrë që u dha punonjësve liri të plotë për të dekoruar dhe rregulluar sipas dëshirës së tyre. Me pak fjalë, ndjenja e pronësisë përmirësoi punën e njerëzve.

Hulumtime të tjera në hapësirat e zyrave kanë treguar se një ndjenjë e privatësisë – kështu, për shembull, një derë dhe kontroll mbi atë që hyn – fuqizon punëtorët, e cila nga ana tjetër inkurajon kreativitetin.

Këto gjetje nuk janë shenjë e mirë për katet e zyrave të hapura që u bë popullore në fund të shekullit të njëzetë. Në fakt, dëshmitë sugjerojnë se një zyrë pa mure, dhe ku punëtorët kanë më pak autonomi, zvogëlon përqendrimin, gërryen besimin dhe pengon mendimin krijues.

Siç mund t’ju ​​thonë shumë punonjës të zyrës, të lexosh dhe të shkruash me veshët e ngrehur është jashtëzakonisht e vështirë. Të gjitha ato fjalë, duke fluturuar përreth, po konkurrojnë për të njëjtën hapësirë ​​të trurit.

Po kështu, mendja njerëzore e ka të vështirë të injorojë një fytyrë që hyn në fushën tonë të shikimit. Kjo tendencë ka rrënjë evolucionare. Duke pasur parasysh natyrën tonë sociale, ne nuk mund të mos shikojmë sytë e kalimtarëve dhe të ndjekim shikimin e tyre për mundësi dhe rrezik potencial. Ky monitorim i vazhdueshëm i informacionit social dhe ndjenja se edhe ne po monitorohemi, mund të jetë rraskapitëse.

Dhe, një mendje e lodhur përdor përgjigje të ‘konservuara’, stereotipe dhe logjikë dembele. Me fjalë të tjera, zyrat e hapura na bëjnë më pak inteligjentë.

Zyra të tilla u bënë të njohura pjesërisht sepse janë më të lira, por edhe sepse premtuan të rrisin bashkëpunimin. Siç do ta shohim më vonë, bashkëpunimi është jashtëzakonisht i vlefshëm për mendjen e zgjeruar. Por së pari, ne do të kalojmë pak më shumë kohë në hapësirat tona dhe sesi ato mund të reflektojnë dhe inkurajojnë proceset tona të mendimit.

Kur keni të bëni me koncepte abstrakte, transformoni idetë në objekte.

Gazetari amerikan Robert Caro është në mes të diçkaje të madhe. Gjatë katër dekadave të fundit, ai ka përfunduar katër vëllime të biografisë së tij të Presidentit amerikan Lyndon Baines Johnson. E njihni, Lyndon B. Johnson, ai që nënshkroi Aktin për të Drejtat Civile në ligj – pikërisht ai.

Aktualisht, Caro ka rreth 3.500 faqe në biografi. Librat e tij janë plot me detaje të hulumtuara në mënyrë skrupuloze. Sidoqoftë, çudia është kjo: Procesi i Caro përfshin studime të shumta dhe mijëra orë intervista. Dhe Caro, i cili është 85 vjeç, është ende duke punuar shumë në vëllimin e pestë. Pra, si dreqin ai mban gjurmët e gjithçkaje – e lëre më ta ndërthurë atë në një histori bindëse?

Epo, për të përcaktuar një drejtim përmes këtij oqeani të materialit, Caro i vë shënimet në një dërrasë që përfshin një mur të tërë të zyrës së tij. Ai tërhiqet dhe e sheh atë në tërësi. Ai rindërton trajektore të reja dhe hapa prapa, duke përsëritur procesin derisa muri i padepërtueshëm i të dhënave të bëhet një hartë. Vetëm kur ai ka një pikënisje, një rrugë dhe një destinacion, fillon të shkruajë.

Procesi i Caro vjen me të paktën tre strategji të dobishme të mendjes së zgjeruar.

Së pari, ai po shkarkon. Me fjalë të tjera, ai po transferon informacione të rëndësishme nga truri i tij në mjedisin e tij. Ai e vendos atë në dërrasë dhe lehtëson ngarkesën konjitive të trurit të tij në proces. Së dyti, duke qenë në gjendje të tërhiqet nga bordi, ai gëzon diçka të quajtur lehtësim prej shkëputjes. Lehtësimi prej shkëputjes ose distancimit është vetëm një term teknik për atë pak urtësi që ndonjëherë mund ta marrim kur kemi njëfarë distancë nga mendimet tona. Së treti, ai po përfiton nga ndërveprimi. Duke i kthyer idetë në objekte fizike, në shënime në një dërrasë, ai mund të mendojë jo vetëm me trurin e tij, por edhe me sytë dhe duart e tij gjithashtu.

Nga rrëfimi i tij, Caro nuk mund të shkruante biografitë e tij epike pa një hartë në murin e tij. Në formën e tij të papërpunuar, kërkimi që ai përpilon është thjesht shumë i madh dhe i frikshëm. Derisa ta ketë në hartë, thjesht e pushton atë.

Siç kemi diskutuar tashmë, talentet e mendjes njerëzore priren të përputhen me të menduarit që dikur na ndihmoi të mbijetonim. Deri kohët e fundit – duke folur në kohë evolucionare – aftësia për të manipuluar objektet dhe për të lundruar nëpër mjedisin tonë vendosi më shumë ushqim në tryezë sesa të qenit në gjendje të xhungluar konceptet. Me fjalë të tjera, arsyetimi ynë hapësinor shqisor tejkalon aftësinë tonë për abstraksion.

Pra, nuk duhet të ndjeni asnjë turp të mbështeteni tek gjërat apo objektet për ta bërë të menduarit tuaj më të mirë. Në fund të fundit, Caro lavdërohet shpesh si një gjeni.

Përmbledhje përfundimtare:

Pavarësisht nëse jeni tani një mendje e zgjeruar apo jo, nëse hiqni vetëm një gjë nga këto shkelqim sysh, le të jetë kjo: Mendja juaj nuk është një vrapuese vetëm brenda kafkës tuaj, e shkëputur nga pjesa tjetër e botës. Ajo shtrihet përtej trurit tuaj, përmes trupit tuaj, përmes mjedisit dhe objekteve përreth jush dhe përmes njerëzve të tjerë.

Mendja njerëzore bën punën e saj më të mirë kur shtrihet jashtë trurit dhe në botë.