Studimi: Personat Egoistë Mezi Presin ta Shfrytëzojnë Mirësinë e të Tjerëve

@shutterstock

Shkenca që qëndron pas sjelljes egoiste është zbuluar dhe është mjaft shqetësuese.

Të gjithë duan të përparojnë, por mënyra si ne e bëjmë këtë dhe në çfarë mase thotë shumë për ne. Një studim i vitit 2015 nga Universiteti i Pecs në Hungari tregon neuroshkencën që fshihet pas njerëzve që janë oportunistë, shfrytëzues dhe dyshues.

Të quajtur “Makiavelianë” nga psikologët – dhe “politikanë” nga shumica – ky lloj personaliteti është natyrisht i keq për ta luajtur me të tjerët. Ashtu si Reese Witherspoon në filmin Zgjedhjet, këta njerëz do të bëjnë gjithçka për të përparuar duke pasur një mosrespektim të fortë për ndjenjat e njerëzve të tjerë. Studimi tregon në mënyrë të habitshme detajet e brendshme të trurit Makiavelianëve.

Kur i përgjigjeni sjelljes së tyre egoiste me dashamirësi, truri i tyre menjëherë fillon të planifikojnë sesi të përfitojnë më së miri nga ju. Ato janë, në të vërtetë, egoistë të këqinj.

“Studiuesit thonë se sapo dikush demonstron drejtësi – Makiavelianët fillojnë të gjejnë mënyra për ta shfrytëzuar atë.”

Ndërsa llojet e personaliteteve si këto janë sigurisht shqetësues, mbase me hulumtime më të mëdha mund të fillojmë të kuptojmë pse dhe gjithashtu si t’i ndihmojmë Makiavelianët të jenë më njerëzorë.