Studimi Zbulon se Niveli i Vetmisë Varet nga Niveli i Vlerave Morale Tuaja

© Eat Pray Love / Columbia Pictures

Shumica prej nesh mund të ketë rreth 50 miq – ata janë njerëz që dëshironi të ftoni në një ngjarje personale si një martesë, sipas antropologut Robin Dunbar.

Por mos u shqetësoni nëse nuk mund të gjeni shumë miq për të festuar ditëlindjen tuaj. Sigurisht që nuk do të thotë se diçka nuk shkon me ju. Me sa duket, kjo do të thotë që ju jeni një person me moral të lartë.

Ne nuk mundëm ta kuptonim këtë lidhje derisa u zhytem më thellë në studim. Duket mjaft bindëse, dhe ne besojmë se edhe ju duhet t’i hidhni një sy.

© How to Marry a Millionaire / 20th Century Fox © EAST NEWS

A e konsideroni veten një person me vlera të larta morale? Nëse përgjigjja juaj është po, ka më shumë gjasa të jeni jopopullorë në shoqëri.

Shkencëtarët nga Universiteti i Uashingtonit zbuluan se njerëzit me fokus tek morali kanë tendencë të jenë më pak humoristë. Dhe kjo është arsyeja pse të tjerët nuk i pëlqejnë aq shumë.

© Crazy, Stupid, Love / Warner Bros.

Studiuesit kryen 4 eksperimente për të provuar idetë e tyre. Gjatë rrjedhës së hapave 1 dhe 2 ata zbuluan se njerëzit e virtytshëm nuk bënin shaka që shkelnin vlerat e tyre. Kjo ndodh sepse këta njerëz dyshojnë në etikën e tyre nëse qeshin me një humor të papërshtatshëm. Dhe kjo vërteton se morali mbyt një ndjenjë të humorit.

© Taxi Driver / Columbia Pictures

Por, siç e dimë të gjithë, të paturit e një sensi humori mund të jenë shumë e dobishme. Besohet se njerëzit me humor janë më inteligjentë, zbavitës dhe miqësorë. Disa specialistë thonë se kjo është nxitësi i miqësisë. Për më tepër, ai gjithashtu mund të parashikojë suksesin e marrëdhënieve tuaja.

© The Edge of Love / BBC Films

Në një seri eksperimentesh shtesë, studiuesit mblodhën të dhëna për identitetin moral nga 70 punonjës. Më pas, kolegët e tyre vlerësuan ndjenjën e humorit të pjesëmarrësve dhe treguan se sa i pëlqyen ata, si dhe popullaritetin e tyre midis bashkëpunëtorëve të tjerë.

Rezultatet konfirmuan se punonjësit e fokusuar tek morali u konsideruan më pak të këndshëm dhe më pak të popullarizuar në mesin e kolegëve të tyre.

Pra, nëse nuk jeni në gjendje të argëtoheni herë pas here, mund të keni vështirësi për të bërë miq, sepse ju mund të mos u dukeni edhe aq miqësorë.

A mund të konfirmoni ose të na tregoni një shembull tuajin personal në lidhje me këtë temë?