Të ndryshosh të tjerët nuk është në dorën tënde, veten tënde po…

©shutterstock

Në përgjithësi, ajo që na acaron te të tjerët nuk është asgjë më shumë se dështimet e vetvetes. Ne nuk mund t’i ndryshojmë të tjerët, as nuk mund të presim që të tjerët të bëhen njerëzit që duam, pavarësisht sa i vlerësojmë. Si të përballeni me këtë situatë? Nga psikologjia ofrohet një përgjigje…

Sa herë keni provuar të ndryshoni të tjerët? Mund të keni qenë ju vetë ose mund të kenë dashur t’ju ndryshojnë. Sido që të jetë, kjo është diçka që sado të përpiqemi nuk do të arrijmë dot. Merrni parasysh rastin kur i thoni dikujt të lërë duhanin. Nëse ai person nuk dëshiron ta lërë duhanin, sado që t’i thuash ta lërë duhanin dhe ta pranojë, nuk do ta bëjë. Thjesht duhet të shikoni veten dhe të pyesni veten: a do të bëja diçka që vërtet nuk dua ta bëj?

“Askush nuk mund të ndryshojë një person, por një person mund të jetë arsyeja pse dikush ndryshon.” – Anonim

Ne nuk jetojmë në një botë virtuale në të cilën ju mund të ndryshoni ata që ju rrethojnë, sepse në këtë botë reale ka vetëm dy mundësi: pranoni ose largohuni. Por në asnjë moment nuk do të jetë i pranishëm opsioni i modifikimit të mënyrës së të qenurit të të tjerëve.

Mos u mundoni të ndryshoni të tjerët

Për të kuptuar sadopak faktin që nuk mund ta kalosh jetën tënde duke u përpjekur të ndryshosh të tjerët, sado të mundohesh. Prandaj, ne duam të ndajmë me ju këtë mësim që na vjen në formën e një tregimi:

Një mbret po ecte nëpër një qytet shkëmbor, në një moment ai u zemërua dhe tha:

“Dëshiroj t’i therni të gjitha lopët dhe të mbuloni të gjithë qytetin. Dijetarët e vendit u mblodhën dhe i thanë: “Shumë mirë, mbret, ne duhet të therim dhjetë mijë lopë, t’u marrim lëkurën dhe pas dhjetë vjetësh do ta shtrojmë tërë mbretërinë me qilim që të mos lëndohet mbreti ynë.”

Nuk vonoi shumë dhe një i pranishëm kërkoi leje për të thënë diçka dhe mbreti pranoi: “Pse nuk therim vetëm një lopë, i marrim lëkurën dhe të bëjmë disa këpucë?” Dhe mbreti mësoi se ishte më mirë të ndryshoni veten sesa të përpiqeni të ndryshoni të gjithë popullin.

Le të mendojmë me kujdes se çfarë ka dashur të na tregojë kjo histori e shkurtër. Mbreti mendoi se ndryshimi i të gjithë njerëzve do të ishte i lehtë, kështu që ai kurrë nuk mendoi për mundësinë tjetër. E njëjta gjë ndodh edhe me ne. Ne besojmë se ndryshimi i të tjerëve do të jetë gjithmonë më i lehtë sesa, për shembull, ndryshimi i vetvetes.

Kjo është diçka që ne mësojmë dhe që duhet të fillojmë ta shohim me sy ndryshe në mënyrë që të mos bëjmë gabimet e shumta që i përsërisim në shumë raste. Përpjekja për t’i bërë të tjerët të ndryshojnë duket si opsioni më i lehtë, shumë më tepër sesa të ndryshojmë veten. Sepse atje mund të ndryshojmë. Ndryshimi i vetes është i mundur, i dikujt tjetër është i pasigurt!

“Të gjithë duan të ndryshojnë botën, por askush nuk mendon të ndryshojë veten.” – Leon Tolstoi

Prano, por mos ndrysho

Pse është e nevojshme ta pranosh të ndryshosh? Ndonjëherë ne e duam aq shumë personin që është pranë nesh, saqë për të mos e humbur, duam që ai të ndryshojë. Por a e dini se çfarë nënkupton kjo? Ndryshimi i dikujt bën që ai person të mos jetë më vetvetja. Ju do të hiqni thelbin e saj/tij. Nëse vërtet nuk ndihesh rehat me të, nëse nuk e pranon se si është, si vepron, largohu!

Është e lehtë ta thuash, por e vështirë ta bësh. Sigurisht, do të humbni forcën dhe energjinë duke kërkuar një ndryshim që nuk do të ndodhë kurrë, por në të cilin do të përpiqeni. Pranimi i njerëzve ashtu siç janë na kushton shumë herë më shumë sesa mendojmë. Ne në mënyrë të pandërgjegjshme përpiqemi t’i ndryshojmë ato.

Sa herë jeni zemëruar me dikë sepse nuk sillet ashtu siç dëshironi? Le të mendojmë për çiftet, ku ndodh më shumë kjo gjendje e dëshirës për të transformuar tjetrin. Çfarë nuk ndodh siç do të donit? Të gjithë janë të lirë. Nëse nuk ju pëlqen mënyra e tij e reagimit apo të vepruarit, pse jeni ende pranë tij/saj?

“Që gjërat të ndryshojnë ju duhet të ndryshoni … Që gjërat të përmirësohen ju duhet të përmirësoheni.” – Jim Rohn

Kërkoni shumë nga vetja dhe prisni pak nga të tjerët

Ju mund të ndryshoni, por vetëm nëse dëshironi. Imagjinoni që një person tjetër ju thotë të ndryshoni, ju nxit se nuk ju duron dot ashtu dhe ju përpiqeni të ndryshoni. Kjo do të jetë e pamundur. Mund të ndryshoni vetëm nëse e kërkoni vetë nga vetja atë ndryshim.

Pranojini njerëzit ashtu siç janë dhe mos mendoni kurrë se ndryshimi i dikujt është zgjidhja. Është me të vërtetë një zgjidhje e lehtë dhe e pafrytshme që mund të ketë shumë më tepër pasoja sesa mendoni. Mos rrezikoni. Ndryshoni veten, pranoni të tjerët.

Vetëm pas kësaj do të kuptoni sesa absurde dhe e pamundur është të ndryshoni të tjerët kur të shihni sesa e vështirë është të ndryshoni veten.