Ai pa shumë hurma, i lindi dëshira për t’i ngrënë ato, por nuk kishte para për t’i blerë…

©iStock

Njëherë e një kohë, një Sadhu (Murg Indian) jetonte në një kasolle jashtë fshatit. Një ditë duke kaluar nëpër treg, ai pa shumë shporta dhe midis tyre ishte një shportë me hurma.

Duke parë ato hurma, në mendjen e Sadus lindi dëshira për t’i ngrënë ato. Ai nuk kishte para për t’i blerë, kështu që kontrolloi dëshirën e tij dhe vazhdoi rrugën për në kasolle.

Por edhe pasi të arrinte kasollen e tij, mendimet për shijen e hurmave nuk do të largoheshin. Ai vazhdoi të mendonte vetëm për to dhe nuk mundi të flinte siç duhet gjatë natës.

Të nesërmen në mëngjes, kur u zgjua, filloi të mendonte se si të fitonte para në mënyrë që të mund të blinte hurma dhe të përmbushte dëshirën e tij.

Ai vendosi të shkonte në pyllin më të afërt dhe të mblidhte dru të thatë dhe t’i shiste në treg dhe të fitonte para. Ai shkoi në pyll dhe filloi të mbledhë drurë të thatë, deri në mbrëmje ai arriti të mbledhë shumë shkopinj druri të thatë dhe të bëjë një tufë prej tyre. Duke mbajtur atë turrë mbi supe, ai filloi u nis drejt tregut.

Turra me dru ishte e rëndë dhe Sadhu e kishte shumë të vështirë ta ngrinte dhe ta kalonte atë distancë. Sadhu ishte i lodhur për shkak të gjithë punës, kështu që ai u ndal dhe pushoi për një kohë dhe pastaj vazhdoi të ecën drejt tregut.

Ai arriti në treg dhe mundi të shiste të gjithë drutë në treg. Tani, ai kishte mjaft para për të blerë hurma. Ai ishte shumë i kënaqur dhe arriti në dyqan për të blerë hurma. Me të gjitha paratë që fitoi, bleu hurma dhe i lumtur filloi të kthehej në kasollen e tij.

Rrugës, ai mendoi: “Sot kisha dëshirë të ha hurma. Nesër mund të lindë ndonjë dëshirë tjetër. Nëse sot dorëzohem, atëherë do të bëhem skllav i dëshirave të mia.”

Sapo i erdhi ky mendim. Sadhu hoqi dorë nga ideja për të ngrënë ato hurma, të cilat i bleu pas shumë mundimi dhe ia dha të gjitha hurmat një të varfëri që po kalonte pranë tij në atë kohë.

Mësimi:

Nëse jemi të mundur para të gjitha dëshirave tona, atëherë do të bëhemi skllevër të dëshirave tona përgjithmonë. Mendja është e paqëndrueshme, dëshirat vazhdojnë të lindin në të papushim.

Në një situatë të tillë, është e nevojshme të kontrolloni dëshirat. Vetëm pasi të vlerësohen me kujdes dëshirat duhet të ndërmerren hapa për përmbushjen e tyre. Vetëm kështu do të keni sukses në jetë. Ne nuk duhet ta bëjmë veten skllevër të dëshirave tona, por t’i bëjmë dëshirat skllavet tona.